Balekhét és gólyatábor

2024.08.25. 16:48

Kocsihúzással kezdték a gólyák - Hagyományőrzés és közösségépítés a Soproni Egyetem balekhetén - fotók, videó

Vasárnap újra benépesült a Soproni Vasútállomás és környéke, hiszen megérkeztek az elsőéves hallgatók a Soproni Egyetem hagyományos balekhetére és gólyatáborára.

Varga Henrietta

A régi hagyományok tisztelete és az újoncok beilleszkedésének elősegítése egyaránt fontos szerepet kap ebben az időszakban, amely minden évben különleges élményeket kínál a frissen felvételt nyert diákoknak.

Balekhét
Megérkeztek a Soproni Egyetem új hallgatói, hogy részt vegyenek a hagyományos balekhéten Fotó: Szalay Károly


A vasárnapi érkezéskor először a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, valamint a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar hallgatói léptek a peronra, majd nem sokkal később megérkeztek az Erdőmérnöki Kar elsőéves hallgatói is. A hagyományoknak megfelelően az újoncokat a felsőbb évesek fogadták, majd a tradíciókhoz hűen szekérhúzással indultak el a diákszállók felé. Ezzel párhuzamosan a Benedek Elek Pedagógiai Kar is megkezdte a gólyák fogadását.

Balekhét
 A balekhét legfontosabb küldetése, hogy a leendő balekságban tudatosítsa, egy olyan közösségbe kerültek, amelyben a fő összetartó erő a selmeci diákhagyományokban leledzik Fotó: Szalay Károly

Idén minden eddiginél több elsőéves nyert felvételt, így a programok kínálata is bővült. A gólyatáborban a szervezők átgondolt és szórakoztató tevékenységekkel várják az új hallgatókat, akik a számháborútól a bográcsozásig, a kirándulásoktól a városlátogatásig sokféle élményben részesülhetnek. Ezek a programok nemcsak a közösségépítést szolgálják, hanem segítenek az újoncoknak abban is, hogy minél hamarabb otthonosan érezzék magukat az egyetemi életben és a városban. A balekhetet különösen egyedivé teszi a soproni egyetemi élet sajátos viselete, a „walden”, amelyet a hallgatók büszkén viselnek. Az elkövetkező napokban számos helyen találkozhatunk majd a hagyományőrző karok hallgatóival, akik katonás rendben vonulva elevenítik fel a Selmecbányáról származó hagyományokat. A Balekhét során ezek a tradicionális elemek újra életre kelnek, összekapcsolva a múltat és a jelent, így a város utcáin és terein gyakran felcsendül majd a hagyományos „Jó szerencsét!" köszöntés.

Balekhét
A Balekhét során ezek a tradicionális elemek újra életre kelnek, összekapcsolva a múltat és a jelent Fotó: Szalay Károly

A balek- és gólyahét azonban nem csupán a szórakozásról szól. A felsőbb évesek feladata, hogy az újonnan érkezőknek segítséget nyújtsanak a beiratkozásban és az ügyintézésben. Ennek megkönnyítésére augusztus 28-án az egyetemre Kormányablakbusz érkezik, ahol a diákok kényelmesen intézhetik hivatalos ügyeiket.

Még több fotó és videó a balekhét kezdetéről

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában