Hagyományőrzés

2024.08.29. 07:27

360 kiló szilvából kilenc csapat főzte a lekvárt Mosonszolnokon

Országosan is egyedülálló program helyszíne volt a mosonszolnoki faluház udvara: 360 kiló szilvából kilenc nyugdíjas csapat főzte a lekvárt, mindenki a saját szájaíze szerint a helyi klub meghívására, akik tizedszer kavargatták az édes finomságot, mintegy csapatépítő programként is.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Tizedszer szervezett közös lekvárfőzést a mosonszolnoki nyugdíjas klub: a hagyományőrzés mellett fontos cél a csapatépítés is. Negyedik éve nem csak a helyi klub tagjai kavargatnak: meghívják a térség további nyugdíjas klubjait is. Ezúttal a mosonszolnokiak mellé érkeztek Dunakilitiről, Levélről, Várbalogról, Jánossomorjáról, Újrónafőről, Mosonudvarról és Lébényből is nyugdíjasok. 

– Tíz éve főztünk először együtt lekvárt. Az akkor készültet csodalekvárnak neveztük el, olyan nehezen jött össze. Aztán egyre többen csatlakoztak hozzánk, s most kilenc csapat fogott a munkának – emelte ki érdeklődésünkre Horváth Tiborné Gizella főszervező, aki szerint országosan is egyedülálló ez a program. 

Mint megtudtuk, korábban Borsodból vásárolták a gyümölcsöt, ám most a helyi önkormányzat szilvásából biztosítják az alapanyagot. Gizi néni arról számolt be, a helyi bölcsődések, óvodások és iskolások is kapnak a szilvából, ahogy a nyugdíjasok is. A klubtagok a főzés előtti napon együtt szedték a gyümölcsöt, s 360 kilogramm rotyoghatott télire. 

– Reggel 7-re érkeztek a csapatok: mi a bográcsokat biztosítottuk, ahogy a szilvát is, amit 350 forintért lehetett megvásárolni. Harminc-negyven kilókat főznek a csapatok, a mi klubunk üstjében ötven kilóból készül a lekvár. A hagyományőrzés mellett csapatépítő program, barátságok köttetnek, mindenki jól érzi magát – osztotta meg velünk a klubelnök. Hozzátette: a lekvárjukból karácsonyi ajándék lesz, amihez majd az üveget is szépen feldíszítik.

És valóban sorra kavargatták a sűrű masszát, hét-nyolc órán keresztül, miközben beszélgetésekre, kapcsolatépítésre is lehetőség nyílt. A programra a helyi óvodások is ellátogattak, így a jövő nemzedékét is beavatják. Horváth Tiborné még kiemelte, a csapattal a hagyományőrzés terén sokat tesznek: csigatésztát készítenek, tollat fosztanak, fánkot sütnek együtt. 

A Mosonmagyaróvár És Környéke Nyugdíjas Egyesület elnöke, Bujdosó Zoltán szerint négy éve kistérségi program a lekvárfőzés. Ugyan mindenki ugyanabból az alapanyagból dolgozik, ám a csapatokra bízzák az ízesítést, azt, hogy tesznek-e bele cukrot vagy akár fahéjat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában