Klímaváltozás

2024.07.07. 07:22

Banánfa ad árnyékot – Terjedőben a mediterrán növények Győr-Moson-Sopronban is

Olajfák, pálma- és banánfák, mandarinok, fügék... A sort hosszan folytathatnánk. Növények, amelyeknek elvileg semmi keresnivalójuk nem lenne a hazai kertekben. A mediterráneum lakói, a forró égövet kedvelik, mégis egyre többen nevelnek hasonló növényt, sőt, olykor már kiültetve a telet is átvészelik.

Gyurina Zsolt

Varga Szaniszló hobbiként foglalkozik mediterrán növényekkel Pannonhalmán. Fotó: Molcsányi Máté

Banánfa Écsen, egy győri panelház tövében vagy éppen Mosonmagyaróváron. Az ég- hajlatváltozás hatásaként a növényzet is megváltozhat? – A banánfa azért népszerű, mert nagyon szép – mondta érdeklődésünkre az écsi Nagy Marietta, majd rögvest hozzátette: főleg, ha a szél nem szaggatja be a leveleket, amely könnyen megtörténik, ha hosszabbak, mint egy méter. – A mi kertünkben dédelgetett fajta kint telel, ám a gyökerét érdemes védeni, mert rizómái vannak, abból hajt, hasonlóan a nádhoz. A tavalyi tél túl meleg volt, nem állt le a nedvkeringés benne, meg is szenvedte. Jelenleg kettő van nálunk, az egyik le van maradva, árnyéka a tavalyi állapotának.

Tanultunk az esetből, idén nem takarjuk be nagyon, majd figyeljük az időjárás-jelentést

– fűzte hozzá Nagy Marietta. 

Mandarin terem nála 

A pannonhalmi Varga Szaniszló nagy kedvelője a mediterrán tájakra való növényeknek. Amatőrként tanult erről az internetről és kertészektől, ezen ismeretek párosultak az édesapjától örökölt növényszeretetével. Tizenkilenc éve még ő is smaragdtujákat ültetett, de rá kellett jönnie, hogy a hazai éghajlat nem a legmegfelelőbb nekik. Egy ismerőse fertőzte meg a mediterrán növények szeretetével. 

Nagy Marietta Écsen nevel banánfát, tavaly hatalmasra nőtt a növény. Fotó: Nagy Marietta

– Idén terem először nálam a mandarin, és kiültetése után az olajfa is – nyilatkozta a Kisalföldnek Varga Szaniszló. – A magyarországi klíma bőven lehetővé teszi jó néhány mediterrán növény itthoni nevelését akár dézsában, akár kiültetve. A megfelelő gondoskodás viszont elengedhetetlen: ügyelni kell arra, hogy mikor tesszük fel vagy vesszük le a téli takarást, főleg a plusz húszfokos februárban, amit olykor mínusz öt fokot hozó március és április követ. A nagy hőmérsékleti kontraszt a mediterrán növények halála, a legtöbbje nem tolerálja. Nagyon figyelni kell arra, hogy melyik fajtát ültetjük ki és melyik mehet télire a pincébe, télikertbe, tárolóba. 

Téli takarás nélkül 

A pannonhalmi hobbikertész hangsúlyozta, hogy vannak olyan pálmák, például a Trachycarpus fortunei, azaz a kínai kenderpálma, ami kevés gondozással, téli takarás nélkül is jól érzi magát Magyarországon. Vannak olyanok, melyek érzékenyebbek a hideg téli szelekre, csapadékra, ezeket takarni, fűteni, szellőztetni kell fajtától függően. Az egyik legelterjedtebb a télálló japán banánfa, a Musa basjoo, amely minden tavasszal elölről kezdi a növekedést. A száraz szalmával körbevett, fóliával védett, egy méter magasan levágott tövek nyáron a 4–5 méteres magasságot is elérhetik, 1,7 méter hosszú levelekkel a kert, udvar ékszereként. – A lényeg a megfelelő gondozás: ahol én lakom, a talaj tökéletesen alkalmatlan lenne a délen honos növények számára. Ám az agyagos földet helyettesítettem humuszos, értékes termőtalajjal. A tápoldatozás rejtelmeibe is hamar bele lehet tanulni. Még egy jó tanács: öntözéshez kizárólag esővizet érdemes használni – tette hozzá Varga Szaniszló. 

Enyhék a hazai telek 

Újhelyy Károly vámosszabadi kertész több mint 45 éves kertművelési és szakirodalmi ismeretgyűjtési tapasztalatait osztja meg különböző kertészeti magazinokban. Elmondta: a hazai telek általában enyhék, az intenzív, hosszú fagyok ritkák, így érdemes egzotikus növényekkel kísérletezni. A narancs, citrom is megterem, de dézsában be kell vinni télre, illetve fűtött fóliasátorban érdemes tartani. Kiemelte, hogy az elárusítóhelyeken olyan növényt kínálnak vásárlásra, amelyik a –10, –15 fokot kibírja egy hétig. Inkább a tavaszi fagyok szoktak kárt tenni a tőlünk délre meghonosodott növényekben. Éppen ezért a banánfát érdemes dombra ültetni, mert ha gödörbe kerül, az odafolyó víz befagyhat, ezzel a halálát okozva. 

A sok vélemény összefoglalásaként azért tegyük hozzá: sok déli fajtának van fagytűrő változata, de a mediterrán növények egyelőre nem uralják a tájképet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában