Sorozat

2024.07.21. 11:02

A Éjjel-Nappal Budapest Marika nénije valójában Margit

A híres sorozat Marika nénije a valóságban nemcsak színészkedéssel foglalkozik, hanem énekel, és verseket is ír, amelyeket közönség előtt szokott felolvasni.

Barki Andrea

Vönöczkiné Gmeindl Margitnak rajongói hozták ajándékba a sorozat emblémáját ábrázoló párnát.

Fotó: Molcsányi Máté

– Marika néni! Marika néni! – kiabálnak gyakran az utcán egy kedves, fiatalos győri asszony után, néha még az isztambuli bazárban is. Oda is kapja a fejét, pedig valójában Margitnak hívják. Tíz évig „Gábor anyukájaként” ismerhette ország-világ az Éjjel-nappal Budapest című sorozatban. Bár már két éve befejeződött a sorozat, gyakran szólítják meg, rajongói nemrég egy ajándékkal kedveskedtek neki. 

Margit az életben nagyon kedves, csupa szeretet és mosoly.
Margit az életben nagyon kedves, csupa szeretet és mosoly. 
Fotó: Molcsányi Máté

Családi örökség

Vönöczkiné Gmeindl Margit 1952-ben született, az irodalom és a művészet szeretetét szüleitől örökölte. 

– Anyukám, apukám hosszú évekig amatőr színjátszó csoportban játszott szülőfalumban, Gönyűn. Mindig velük voltam a próbákon, ott ültem a színpad szélén. Megtanultam én is a szövegeket, dalokat. Volt egy olyan dal, hogy „Róza, magában túlteng a próza”, s én felkiabáltam, hogy „Az én anyukám nem Róza, hanem Margit!” – emlékezett vissza mosolyogva. 

Szüleivel és testvérével gyerekkorában sok verset szavaltak együtt, és rengeteget énekeltek, magyar nótát, népdalt, mindent. Vidáman telt az idő, mindenről eszükbe jutott egy szép dal. De hogy került a televíziós sorozatba? 

Rábeszélték a jelentkezésre

– A gyanú árnyékában című sorozatba kerestek amatőr szereplőket. Egy ismerősöm, akinek a rendezvényein szoktam verset mondani, rábeszélt, hogy jelentkezzek a válogatásra. Be is kerültem a műsorba. Onnan hívtak próbafelvételre később az Éjjel-nappal Budapest című sorozatba. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal a sorozat 10 évét végigcsináltam. Volt, hogy hetekig nem kellett menni, máskor két hétig egyfolytában ott voltam. Szöveget nem kellett tanulni, mert minden spontán volt, mindenki improvizált a szerepének megfelelően. Én egy asztalcsapkodós, igazi kemény asszonyt játszottam, aki a fia mellől mindenkit elzavart – mesélte Margit, akinek alakításán két gyermeke jókat derült, mert az életben egyáltalán nem ilyen kemény, inkább nagyon kedves, csupa szeretet és mosoly. 

– Hatalmas élmény volt a forgatásokra járni. Ismertséget, nagyon sok kedves barátot adott a szereplés. A mai napig is többen vannak a stábból, akikkel tartom a kapcsolatot. Gáborral, a „fiammal” is – neveti el magát Margit, amikor látja értetlenkedésemet. – Igen, a harmadik gyermekemként tartom számon a sorozatbeli fiamat. 

Margit nagyon szeret verset írni és énekelni 

– Tizennégy évvel ezelőtt, egy szomorú esemény hatására kezdtem írni. Először lírában kezdtem kifejezni magam, aztán jöttek a novellák, elbeszélések – sorolta. 

Margit, aki műveivel pályázatokat nyert, közönség előtt adta elő költeményeit, amelyek egy része két kötetben már nyomtatásban is megjelent. 

Margit a győri társasház előtti területből varázsol virágoskertet, hogy mindenki jobban érezze magát.
Margit a győri társasház előtti területből varázsol virágoskertet, hogy mindenki jobban érezze magát.
Fotó: Molcsányi Máté

– Napi témákról, régi dolgokról, személyes tapasztalataimról írok, képek, festmények inspirálnak, de imádom a vizet, a Dunát is. Sok versem van róla, és elbeszélésem is. Anyai ágról hajósdinasztia leszármazottja vagyok, a mai napig kötődöm a falumhoz. 

Bár a forgatás már befejeződött, nem unatkozik sosem. Utazik, kirándul, hegyet mászik, s ha véletlenül itthon van, a győri társasház előtti területből varázsol virágoskertet, hogy mindenki jobban érezze magát. Őt nem csak a virágok látványa, a tevékenykedés teszi boldoggá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában