Megnyílt a tanév

2024.09.06. 14:39

429 új hallgató a mosonmagyaróvári karon

429 fiatal kezdte meg tanulmányait az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon: a tavalyi 43 százalékos növekedés után az idei évben közel 65 százalékkal nőtt a felvettek száma az óvári campuson, ami az jelenti, hogy az elmúlt két évben megduplázták az elsőéves hallgatói létszámot. A 206. ünnepi kari tanácsülésen díszokleveleket is átadtak az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, köztük a nyolcvan éve végzett dr. Bercsényi Miklósnak.

Mészely Réka

Fotó: Mészely Réka

Egy perc néma csenddel emlékeztek a június 27-én életének 87. évében elhunyt, Dr. Porpáczy Aladár a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a kar professor emeritusa, korábbi dékánhelyettesére, valamint augusztus 29-én életének 84. évében elhunyt Dr. Kósa Lajos nyugalmazott egyetemi adjunktusra, címzetes egyetemi docensre, Wittmann Antal-díjas Óvári Gazdászra a pénteken szervezett ünnepi kari tanácsülésen. 

Dr. Tóth Tamás dékán köszöntőjében a kar hallgatóinak jelentős bővüléséről beszélt: megkétszereződött a hallgatói létszám, 429 fiatalt fogadnak az új tanévben.

– A bővülést még értékesebbé teszi, hogy minőségi képzéseink ponthatárai nem csökkentek, sőt sok esetben nőttek is. A kar országosan is új képzésként indítja az agrárközgazdász és az ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember mesterszakokat, melyek közül az utóbbi iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. Az idei tanévtől három alapszak érhető el angol nyelven, ami a nemzetközi hallgatói létszám erősödését mutatja – mutatott rá a dékán. 

– Önök a hazai felsőoktatásban egyedülálló hagyományokkal rendelkező intézményt választottak, karunk jogelődje 206 éve Európa első agrár-felsőoktatási intézeteként nyitotta meg kapuit. Büszkék vagyunk a múltunkra, de legalább ennyire büszkék vagyunk a jelenünkre is – szólt az első évesekhez a karvezető, hozzátéve: „Óvári Gazdásznak lenni nem szakma, hanem egy életre szóló hivatás, egyben egy életre szóló kötődés és egy szétszakíthatatlan szövetség a szeretett Alma Materrel és az itt végzett Óvári Gazdászokkal”. 

Külön fordult a díszdiplomás óvári gazdászokhoz, akik 50, 60, 70 vagy akár 80 évvel ezelőtt léptek ki az Alma Materből. Ugyan sok minden változott, azonban egy nem: régen is és ma is csak megfelelő szakmai tudás és gyakorlati tapasztalat birtokában lehetett sikeres élelmiszertermelést folytatni, függetlenül attól, hogy az agrárium melyik szegmenséről beszélünk. 

– A Széchenyi István Egyetemen erre kívánjuk Önöket felkészíteni, hogy a legkorszerűbb tudásanyag, az automatizált megoldások és precíziós eszközök megismerésével, multidiszciplináris megközelítésű, projektalapú oktatással, saját tangazdaság és a vállalati kapcsolati háttér szinergiájával tudjuk Önöket a képzés végén diplomájukkal a kezükben elengedni, arra kérve Önöket, hogy szolgálják a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripari termelést, és maradjanak örök szövetségben a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karával – tette még hozzá a dékán.

Mosonmagyaróvár önkormányzata nevében Fehérné Dr. Bodó Mariann címzetes főjegyző szólt az egybegyűltekhez, gratulált a Wittmann-díjasoknak és a díszoklevelet átvevő gazdászoknak. Mint mondta, tízezrek végeztek eddig a mosonmagyaróvári akadémián és vitték a város jó hírét.

Dr. Zsédely Eszter oktatási dékánhelyettes a fogadalomtétel előtt az elsőévfolyamos hallgatók részére a Gazdász Bibliáról beszélt, mely a 200 éves évforduló tiszteletére készült. Ez a kis könyvecske dióhéjban összefoglalja mindazt, amit egy óvári gazdásznak az intézmény életéről tudni illik. Tartalmazza az Alma Mater dicsőséges történetét, a Gazdászélethez való miheztartás szabályait, mely vezérfonalat kíván adni a helyes gazdászmagatartás viselkedési normáihoz. 

Az óvári gazdászok összetartó közösségéről, az egyetem légköréről beszélt Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke.

A tanévnyitón 85. születésnapján köszöntötték Dr. Nagy Frigyes nyugalmazott minisztert. A laudáció után dr. Tóth Tamás oklevelet adott át az egyetem díszdoktorának. 

Régi hagyomány az egyetemen, hogy a tanévnyitó ünnepségen a tanulmányaikat kezdő gazdászhallgatók előtt adják át a díszokleveleket, az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, életútjukkal is példát kívánva állítani a tanulmányaikat most kezdők elé.

Különleges alkalom, hogy egy zafir diplomát is átadhattak az alkalomból: a nyolcvan éve végzett dr. Bercsényi Miklósnak. 

A díszoklevelesek nevében Dr. Szabó Antal aranydiplomás agrármérnök szólt.

Kovács-Csomor Zsolt és Dr. Tóth Tamás dékán Wittmann Antal- díjat adott át Dr. Szalka Éva prodékán és Dr. Schmidt Rezső professor emeritus részére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában