Több mint 419 ezer órát járőröztek

2024.09.06. 15:11

Az utolsó közgyűlés - polgárőr beszámoló, elismerések és támogatások a napirenden

Az önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlését tartotta meg pénteken a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat.

Dániel Viktória

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Rákóczy Ádám

Az ülés kezdetén a tagok egy perc néma csenddel emlékeztek meg júniusban elhunyt képviselőtársukról Molnár Ritáról. A megüresedett pozícióra a területi választási bizottság határozata alapján a 2019- es évi megyei listáról Kovács József Jánost lépett a testületbe. A közgyűlésen az új képviselő már aktívan vett részt, az eskütételt követően. Kovács József László az október 1-i megalakuláskor is tagja lesz a testületnek,  mivel erre az időszakra is elnyerte a mandátumot.

Három új polgárőr szövetség a vármegyében

A közgyűlés első napirendi pontjaként Funk József a vármegyei Polgárőrszövetség elnöke számolt be a szövetség munkájáról. Győr-Moson-Sopron vármegyében 99 polgárőr egyesület 112 plusz egy település közbiztonságára felügyelnek. A 3770 polgárőr 2023-ban több mint 419 ezer órát járőröztek idén pedig már 210 ezer szolgálati órát teljesítettek.

– Örömteli hír, hogy 3 új egyesület jött létre Ravazdon, Csapodon és Dunaszigeten. Az egyesületek 89 százaléka rendelkezik járművel, az utóbbi években pedig a járműpark átlagéletkora is csökkent. A meglévő elektromos mopedek, biciklik és quad mellett jövőre elektromos rollereket is szeretnének beszerezni, ezzel is csábítóbbá téve a fiatalok számára a polgárőr munkát – mondta el Funk József.

Este hattól hajnali kettőig járőröztek

A vármegyei polgárőrök a rendőrséggel két közös akcióban vettek részt. Győr néhány területén megszaporodtak a rendbontások, így decemberben 63 februárban 44 polgárőr járőrözött a rendőrökkel közösen a városrészekben este 6 és hajnali 2 óra között. Ezt követően - a visszajelzések alapján - az érintett térségben megszűnt a probléma. 

Funk József hozzátette a teljes létszám körülbelül ötven százaléka aktív állományú. Sokan korukból vagy élethelyzetükből adódóan nem tudnak már olyan aktívan részt venni a szövetség munkájában ezért kiemelten fontos, hogy a fiatalokat is bevonják. Ennek egyik alapköve az "Egy iskola egy polgárőr" program, aminek keretében akár már harmadikos gyermekek is részesei lehetnek a polgárőr munkának kis társaikat segítve az iskolában. A győri Bercsényi iskolában pedig ifjúsági centrum is működik, ahol a rendészeti szakos tanulók aktivitása kiemelkedően magas, sokan saját településük polgárőrségének kötelékében teljesítik a kötelező nyári gyakorlatukat.

A vármegyei polgárőr szövetség palettája rendkívül színes lovas, kutyás, motoros és vízi polgárőrök is tevékenykednek a térségben szép számmal. Emellett számos prevenciós és ismeretterjesztő programot szerveznek, valamint más szervezetek hasonló kezdeményezéseiben is részt vesznek.

A beszámolót a közgyűlés egyhangúan elfogadta.

Költségvetésről és díjazottakról döntöttek

Második napirendi pontként a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat 2024. évi költségvetésének módosításáról döntöttek. A közgyűlés tizennégy igen, két nem szavazattal elfogadta a módosítást.

Ezt követően döntöttek vármegyei kitüntető cím és kitüntető díjak odaítéléséről. A közgyűlés ezen szakasza zárt körű volt, a díjakat szeptember 25-én díszközgyűlés keretében adják majd át.

Odaítélt támogatások

Németh Zoltán közgyűlés elnöke tájékoztatta a közgyűlést az átruházott hatáskörben hozott döntésekről. A közgyűlés elnöke hét esetben döntött támogatások odaítéléséről.

  • Magyarkeresztúr Polgárőr Egyesület részére az egyesület irodájában íróasztal vásárlásának költségeihez való hozzájárulás, 70.000 Ft
  • Sopronnémeti Község Jövőjéért Egyesület részére a sopronnémeti gyermekes családok balatoni kirándulásának költségeihez való hozzájárulás 100.000 Ft
  • Községi Horgászegyesület Vámosszabadi részére a nyári gyermekhorgász tábor megszervezésének és lebonyolításának költségeihez való hozzájárulás 80.000 Ft,
  •  Starlight Dance Sportegyesület részére, az egyesület rendezvényeihez és próbáihoz szükséges technikai eszköz (okos tv) beszerzési költségeihez való hozzájárulás, 200.000Ft,
  •  Fáklya Tűzoltóegyesület Rábapordány részére 2024. nyári táborban katasztrófavédelmi feladatok bemutatásához, gyakorlásához szükséges tárgyi eszközök beszerzési költségeihez való hozzájárulás, 60.000 Ft,
  •  Győrasszonyfa Községi Önkormányzat részére, Nagy Tibor, Felbár község volt polgármestere munkásságának elismeréseként emléktábla állításának költségeihez való hozzájárulás, 300.000 Ft,
  • Rábakecöl Község Önkormányzata részére, 5 db óvodai fektető ágy beszerzési költségeihez való hozzájárulás, 50.000 Ft

Ezeket a közgyűlés egybehangzóan elfogadta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában