Derbi

2023.07.01. 19:31

Sztárfutammal bővült az Iváni Vágta: színészek, táncművész szállt nyeregbe - Fotók, videó

A sztárfutamon Bács Péter, Krajnik-Balogh Gábor és Barabás Kiss Zoltán színészek, valamint Széchenyi Krisztián táncművész ültek nyeregbe.

Bódvai Ildikó

A sztárfutam mellett új elem volt az idei versenyen a kocsitolás is.

Fotó: Szalay Károly

Idén harmadik alkalommal rendezték meg az Iváni Vágtát. A Nemzeti Vágta előfutamán kilencen indultak kishuszár-, és tizenketten felnőtt kategóriában. A falu apraját, nagyját megmozgató programot Hajtó Péter polgármester nyitotta meg. 

A készülődés hetekkel korábban megkezdődött, a hét közepére pedig elkészült a pálya a Lovas Majorban. Szombaton reggel már csak a versenyzőket és a lelkes közönséget várták a szervezők, az Iváni Lóbarátok Egyesület, valamint Iváni önkormányzata. Természetesen büfékkel is készültek, a gyermekeknek kézműves-foglalkozásokkal, ugrálóvárral, arcfestéssel.

- Jó volt a korábbi két vágta visszhangja, ezért döntöttünk a folytatás mellett. Falunapnak is beillik ez a családbarát program, hiszen olyan sok az attrakció, a bemutató. Kedvelt, jelentős esemény, amely országszerte jó hírét viszi Ivánnak. Egyébként is fontos szerepet játszik a település életében a lovassport, erre a jövőben is szeretnénk építeni - mondta Hajtó Péter polgármester, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a színvonalas rendezvény megszervezését. Hozzátette, az idei vágtának két újdonsága is van, a kocsitoló verseny és a sztárfutam.

A program délben a megnyitóval, majd a kishuszár előfutamokkal kezdődött, amin kilencen álltak rajthoz, közülük a három első jutott az esti döntőbe. A felnőttek között 12-en indultak és négyen jutottak az este hat órakor kezdődött döntőbe. A kicsiknek másfél kör, azaz 800 méter, a felnőtteknek két és fél kör, 1200 méter állt rendelkezésre, hogy bizonyítsák ügyességüket, gyorsaságukat, rátermettségüket. A futamokat a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör lovas huszárai vezették fel.

A kocsitoló versenyen négy csapat mérkőzött meg: az Iváni Lóbarátok Egyesülete, a West4wheelbikers, az Iváni Önkéntes Tűzoltók Egyesülete és a Rábatamási Lovasok. A sztárfutamon Bács Péter, Széchenyi Krisztián és Balogh Gábor indultak.

- Iván színeiben kishuszár kategóriában Manó nyergében Tóth Fanni állt rajthoz, a felnőttek között pedig Somogyi József, aki Reményt lovagolta meg. Az iváni előfutamról a kicsik közül az első három, a felnőttek közül pedig az első négy helyezett jut tovább a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjébe - tudtuk meg Németh Tamástól, az Iváni Lóbarátok Egyesület elnökétől, aki azért is örül a rendezvénynek, mert a vágta kapcsán az egyesület tagjai szélesíthetik kapcsolataikat.

Valóban, a színes forgatagban szinte mindenki barátként üdvözölte egymást, és szurkolt a futamokon. 

Az iváni Németh Zoltán Csapod színeiben Parázs nyergében állt rajthoz. Gyerekként kezdett lovagolni, nincs egyedül a lovak szeretetével a családban, édesapja a lóbarátok egyesület tagja. A 14 éves csornai Czinder Kata Rábatamási színeiben indult és újoncként azonnal sikert aratott.  - Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernem az előfutamomat és bekerültem a döntőbe. Hat éve lovagolok, de vágtán most indultam először - mondta boldogan, majd gyorsan fogadta a gratulációkat és szülei ölelését.

A Nemzeti Vágta döntőjét idén Szilvásváradon rendezik meg szeptember 30. és október 1. között. A nagy derbin ott lesznek az iváni futam legjobbjai is. 

A felnőttek között 1. helyezett Vörös Tamara Ácsteszér képviseletében, Marina nyergében, 2. az Iván színeiben induló Somogyi József, aki Reményt lovagolta meg, 3. Hetényi Evelin Licino Lego lovával, aki Keszthelyt juttatta a szilvásváradi döntőbe. 

A kishuszárok eredményei: 1. Inárcs, Bitay Csenge, Techon Mayo lovával; 2. Iklad, Kis Blanka Zsófia, Szultán lovával; 3. Rábatamási, Czinder Kata, Angéla lovával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában