Krimi

2 órája

Vigyázat! Tízszer annyi gombamérgezés volt eddig októberben, mint máskor

Májátültetésre vár egy asszony Ipolyvecén, mert gyilkos galócát evett. Rengeteg gombamérgezés történt idén.

MW

Gyilkos galócából pár falat elég ahhoz, hogy tönkretegye a májat

Forrás: Mushroom Observer

Boros Lajos gombaszakellenőr társaságában jelentkezett be a Mokka riportere a Normafáról a csütörtök reggeli adásban. A természet ősszel bőségesen kínálja a gombákat, ám néhány dologra ajánlott odafigyelniük a laikusoknak.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy nem célszerű feltúrni az avart, ugyanis az erdőben úgyis láthatóvá válnak a szedhető példányok. Ezt követően Boros Lajos bemutatott a nézőknek több gombafajtát is, és kiemelt hangsúlyt helyezett a mérgezőkre.

Mint mondta, a legveszélyesebb mind közül a gyilkos galóca, amelynek legfőbb ismertetője a bocskora, amely azonban a hegyvidéki területekkel ellentétben a homokos talajon nem látszik, így fokozottan óvatosnak kell lenniük a gombászóknak.

A hártyás gallérra és a fehér lemezekre is rámutatott, mint tipikus jegyekre, a kalap színéről ugyanakkor elárulta, rendkívül változatos lehet, vagyis a fehértől a sötétzöldig bármilyen előfordulhat.

A napokban Nógrádban kapott mérgezést a gyilkos galócától egy nő, Ipolyvecén. Az intezív ostályon várja a májátültetést. A gombát úgy vásárolta.

Mivel egy kevéssé gyakorlott gombászó valószínűleg nem ismer fel mindent, amit egy szakértő, nagyon fontos bevizsgáltatni a begyűjtött példányokat, ugyanis legrosszabb esetben akár halált is okozhat az elfogyasztásuk. 

A gombaszezonban nem csak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy az általuk gyűjtött gombát minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában