Sopron-ÉR-t

2010.03.15. 15:54

Zsírok 2.

A zsír és az olaj kérdése néha „misztikus”. Talán az olaj is zsír?

Bizony! Persze, a zsírok képlékenyen szilárdak, az olajok meg folynak. A zsírok zöme állati eredetű, az olajok meg általában növényiek; emiatt a zsírokban van koleszterin, az olajokban meg nincs. De... „hízásilag" teljesen mindegy, hogy 10 deka zsír vagy 10 deka olaj! Puff neki!
Aztán nézzük csak, mik azok a zsírsavak! Na, megint egy fogalom. A zsírsavasak a zsírok vagy - hogy az olajok miatt ne keveredjünk össze - a „zsiradékok" fő alkotóelemei, amolyan „zsírrészek". Egy-egy „hétköznapi zsírnak" van egy „magja" - csak a tudományos igényesség miatt ezt glicerinnek hívják -, és ebből állnak ki a zsírsavláncok. Olyan, mintha egy krumpliból kötőtűk állnának ki. A „krumpli" a glicerin, a „kötőtűk" a zsírsavak. Szóval, az ilyen „hétköznapi" „három kötőtűs krumplis zsír" neve triglicerid. A „krumpli", azaz a glicerin mindig ugyanolyan, a különbséget a „kötőtűk", azaz a zsírsavláncok adják. Igaz, ezekből meglehetősen nagy a választék.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!