Rábaköz PRINT

2014.07.04. 10:45

A jóságos csornai orvos utolsó betege

Sorsát vállalva, úton a haláltábor felé, Mosonmagyaróváron halt meg 1944-ben dr. Neumann József csornai orvos.

Cs. Kovács Attila

Nem rejtőzött el, holott többször is lett volna rá alkalma. Vállalta sorsát és az utolsó percig gyógyított. Emberségéről, betegeihez való hozzáállásáról ma is beszélnek a városban. Holttestét csornai tisztelői hazahozták szülőfalujába.

Dr. Neumann József Csornán született 1887-ben, zsidó családban. 1910-ben szerezte meg orvosi oklevelét. Az első világháborúban egészségügyi szolgálatot teljesített, leszerelése után Csornán állt munkába.

1944 áprilisában Csornán 1785 zsidó élt. Közülük 138 élte túl a háborút.

– A jóságos orvos neve szinte nemzedékről nemzedékre száll, halála után hetven évvel is – fogalmazott Szalay Balázs helytörténész. – A szegényeket ingyen gyógyította. Elismertségére jellemző, hogy nevét még egy ballada is megörökítette. Találkoztam olyan csornaiakkal, akiket ő segített világra vagy gyógyított meg olyan betegségből, mely a korban szinte egyet jelentett a biztos halállal. Moldoványi Eleonórát tüdő- és mellhártyagyulladással kezelte, megmentve életét. Elli néni úgy jellemezte, hogy ami jót el lehet mondani egy emberről és orvosról, az rá mind igaz.

Dr. Neumann József a fiú elemi iskola iskolaorvosa is volt a zsidótörvények hatálybalépéséig. Az egykori kórházigazgató, dr. Kokas Lajos unokája, dr. Gaál István így emlékezett: „Neumann doktort a zsidótörvények miatt eltiltották mint iskolaorvost, a szülők többsége azonban őt akarta továbbra is. A rendelőben sokan megdöbbentünk, amikor elkezdte mondani az előírt szöveget, hogy tudjuk-e, hogy ő zsidó, és ennek ellenére van-e bizalmunk hozzá. Azt válaszoltuk, a szüleink bíznak a doktor bácsiban és mi is nagyon szeretjük. Erre megtelt a szeme könnyel."

Dr. Neumann József vállalta sorsát és nem rejtőzött el.

Dr. Neumann József vállalta sorsát és nem rejtőzött el.

A gettó felállításakor a premontrei prépost felajánlotta neki, hogy vidéki birtokukon menedéket adnak számára, de ő nem élt a lehetőséggel. Az utolsó percig gyógyított. Bognárné Cser Ágnes nyugdíjas gimnáziumi tanár is erről mesélt, akinek életét mentette meg.

– 1944 júniusának közepén, nyolcéves koromban vérhasban megbetegedtem. Édesanyám elment a doktor úrhoz, aki éppen akkor rakodta kis csomagját, készült a másnapi deportálásra. Ő önfeláldozó módon hazakísérte aggódó anyámat. Gyógyszere már nem volt, de olyan gyógymódot javasolt, amitől felgyógyultam – mondta.

Ági néni így lett Neumann doktor talán utolsó csornai betege, hiszen másnap vonatra tették a zsidókat. Egy másik visszaemlékező szerint az utolsó napokban az orvost, akinek egészségi állapota egyre romlott, körülvették a helyi asszonyok, és felajánlották neki, hogy elrejtik, csak ne menjen vissza a gettóba. Neumann doktor azonban kijelentette, hogy neki az „övéi" sorsában kell osztoznia.

Június 21-én a sárvári gettóba induló vagonba került. Onnan Budapestre, majd augusztus 23-án Mosonmagyaróvárra vitte a vonat. Legyengült szervezete azonban nem bírta tovább a megpróbáltatásokat, ott hunyt el augusztus 29-én. Holttestét Papp László kereskedő vitette haza Csornára.
Dr. Neumann József emléke a háború után is élt. Síremléket készíttettek neki, de neve nemcsak a temetőben olvasható: szerepel a világháborús áldozatok között a Jézus Szíve-templom falán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!