Hirdetés

2024.09.09. 14:32

Holland festők holland múzeumokban

Manapság az, hogy egy művész milyen nemzetiségű volt vagy hol alkotott, még semmit nem mond arról, hogy melyik országban tekinthetjük meg a műveit. Ezzel persze semmi probléma nincs – ám van egy bizonyos varázsa annak, amikor egy műalkotás ma is ott található meg, ahol évszázadokkal ezelőtt megszületett. Összegyűjtöttünk most öt híres holland festőt, akiknek a műveit holland múzeumokban nézheted meg.

PR cikk
Forrás: deviantart.com

Rembrandt

Rembrandt talán az egyik legnépszerűbb festő a holland aranykorból. Igazi klasszikus, akinek képeit szinte mindenki ismeri. Összesen 677 művet készített élete során, amelyek legnagyobb részét  portrék teszik ki. Ugyanakkor számos más témában – például az ókori mondakörben – is alkotott. Festményei ma a világ számos pontján megtekinthetők. Hollandián belül például az amszterdami Rijksmuseumban és Hágában is találkozhatunk a műveivel.

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer is a holland aranykor képviselője, ő azonban hétköznapibb körökben alkotott. Legkedveltebb témái ugyanis a holland középosztály mindennapjai voltak, így festményei művészeti értéke mellett a történelmi jelentőségük is hatalmas. Leghíresebb műve, a Leány gyöngy fülbevalóval a mai napig a hágai Mauritshuis múzeumban látható, így a művészet kedvelőinek mindenképp érdemes ide is betérni.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh az a festő, akinek neve a művészetek világától távol állók számára is mond valamit. Minden idők egyik legkedveltebb, legismertebb művésze, képei pedig halálát követően több mint 130 évvel egyre csak népszerűbbé válnak. Világhírű alkotásai közül számos ma az Egyesült Államokban található, ugyanakkor ezek a festmények csak élete utolsó 2-3 évében készültek. Az ezt megelőző művek még nem a teljesen kiforrott van Gogh stílusban készültek, ám ugyanannyira jelentősek. Ezek is tökéletesen tükrözik a késő 19. századi poszt-impresszionizmust, így Amszterdamban járva mindenképp érdemes megkeresni őket a múzeumi csodák között.

Ez csupán néhány Hollandia számos világhírű művésze közül, akik alkotásai ma is hazájukban vannak kiállítva. Olyan darabok ezek, amelyeket az országban tartózkodva mindenképp érdemes megtekinteni. Legyen szó tehát rövid látogatásról vagy hosszú távú költözésről, a múzeumokat bűn elkerülni.

Ha pedig az elhatározás már megvan a költözésre, de néhány részlet még hiányzik, látogass el a Covebo honlapjára! Hollandiai munkaközvetítő cégként számos állásajánlattal várnak, ráadásul a munkavállaláshoz vezető úton is segítséget nyújtanak. Add le jelentkezésedet még ma és nézz csodálatos holland festményeket saját hazájukban, amikor csak kedved tartja!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában