Támogatott tartalom

2023.07.28. 00:56

Dr. Dézsi: Megújult rendelők, modern mentőállomás

Megváltozott háziorvosi ügyeleti rendszer, csökkenő várakozási idő az SBO-n, modernizált rendelőintézet, XXI. századi új mentőállomás észszerűbb helyen. Ezek a közelmúlt legfontosabb egészségügyet érintő változásai, amelyekről dr. Dézsi Csaba András polgár­mestert kérdeztük, ezúttal inkább orvosi szemmel vizsgálva a változásokat.

Kisalföld.hu

Az eltelt három évben jelentős változáson esett át a győri betegellátás, hisz több olyan beruházás, szervezeti változás indult el, amelyek alapjaiban változtatták, változtatják meg a város egészségügyi rendszerét.

A Covid-járvány idején tapasztalhattuk meg igazán a sürgősségi betegellátás nehézségeit. A háziorvosok korlátozott működése miatt hatalmas nyomás alá került a kórház sürgősségi beteg­ellátó osztálya. Az ide kerülő betegeket ugyanis a triázsrendszer alapján kategóriákba sorolják. Azok kerülhetnek előre, akiknek azonnali beavatkozásra van szükségük, a többiek pedig várakozni kényszerülnek az állapotuk szerint. Azt tapasztaltuk, hogy egyes betegek sokszor órákat várakoztak az SBO-n, leginkább azok, akiknek az állapota szerint elégséges lett volna a háziorvosi ellátás.

 

Abban az időben a Liezen-Mayer utcában működött a háziorvosi ügyelet, ami elég messze esett a sürgősségitől. A betegellátás felgyorsítása miatt szükségessé vált az ügyeleti rendszer átszervezése, amit meg is tettünk.

A debreceni pilot program után elsőként Győr-Moson-Sopron vármegyében indult el március elsején az egységes alapellátási ügyeleti rendszer az Országos Mentőszolgálat irányításával. Az új háziorvosi ügyeleti helyiséget pedig a sürgősségi közvetlen közelében alakítottuk ki, így azok a betegek, akik nem szorulnak azonnali kórházi ellátásra, könnyedén elérhetik a háziorvosi ügyeletet. Ezzel a lépéssel láthatóan sikerült csökkentenünk az SBO betegforgalmát, biztonságosabbá téve a működését is.

 

Komplex egészségügyi fejlesztés csomag látszik kibontakozni Győrben, hisz teljesen megújult a rendelőintézet a József Attila utcában, épül az új mentőállomás. Ezek a beruházások hogyan javíthatják az ellátás színvonalát?

Eddig sem hagytuk magára az orvosokat, idén is jelentős fenntartási támogatást adtunk a háziorvosoknak a praxisuk megfelelő szinten tartásához. A városi beruházásaink pedig pontosan azt a célt szolgálják, hogy a páciensek Győrhöz méltó környezetben kapják a megfelelő orvosi segítséget. Az elmúlt időszakban több rendelőintézet kapott modern külsőt − legutóbb a József Attila utcai, ami teljes felújításon esett át.

Ez egy rendkívül rossz állapotban lévő épület volt, az előtte lévő utca pedig kátyús, keskeny és balesetveszélyes. Mára ez teljesen átalakult. Biztonságos parkolóhelyek, picit szélesebb, szépen leaszfaltozott utca, akadálymentes bejáratok, modern gyermek- és felnőttorvosi rendelők várják a betegeket. Az átadás ugyan csúszott egy kicsit egy korábbi tervezési hiányosság miatt − meg kellett építenünk egy tűzzáró kerítést −, de megoldottuk. Ma már fennakadás nélkül használhatják az intézményt a szabadhegyi betegek.

Az új mentőállomás is befejezés előtt áll. Nem volt jó helyen a belvárosban?

Inkább észszerűtlen volt, hogy a belvárosban van. Körülményesebb volt a mentők vonulása, messze van a mentőállomás az autópályától, nehéz átvergődni a belvárosi zsúfolt forgalmon. Ideálisabb helyen van a kórház közvetlen közelében, ahol a mentők elsődleges beavatkozása után a betegeket ellátják. Az új állomás megvalósításában elévülhetetlen szerepe van a két országgyűlési képviselőnknek, Kara Ákosnak és Simon Róbert Balázsnak is, akik segítettek előteremteni a beruházáshoz szükséges forrásokat.

Ez az épület mind funkciójában, mind kialakításában mentőállomásnak készült, míg a korábbiak nem, oda csak beköltöztek. A mentősökre számíthat az ember, csodákat művelnek, életeket mentenek! Most méltó helyre kerülnek. Szakmailag egy olyan méltó helyre, ahol megvan a kivonuló egységek gyors reagálási, pihenési és regenerálódási, valamint oktatási és továbbképzési lehetősége, tehát egy komplex egység épült, amely XXI. századi, európai színvonalú. Viszont ha már komplexitásról beszélünk, ezekhez a fejlesztésekhez mindenképpen hozzá kell csapnunk a Petz Lajos parkolólemez megépítését is, hiszen ezzel a lépéssel jelentősen csökkentettük a kórház körüli parkolási gondokat. A betegek komfortosabban tudnak eljutni a vizsgálatok helyszíneire.

Az egész létesítmény akadálymentesített, sőt, bérelhető kerekesszékek is rendelkezésre állnak a parkolóház közelében. Természetesen nem csak a „szigorúan” vett egészségügyi intézmények fejlesztésére összpontosítottuk minden energiánkat, szem előtt tartottuk a felnövő generáció mentális fejlődését elősegítő beruházásokat is.

Az elmúlt három évben több óvodát és bölcsődét újítottunk fel, modern, energiatakarékos intézmények születtek a városban. A legújabb ezek közül Győr-Szigetben a Szalay Imre utcai bölcsőde, amiben hat csoportban összesen 84 kisgyermek gondozására lesz lehetőség. Önkormányzati beruházásban évtizedek óta nem épült ezelőtt új bölcsőde a városban. Az építkezés már befejezés előtt áll, és remélem, mihamarabb birtokba vehetik majd a győri apróságok.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

Szívügyünk Győr türkiz arany

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában