Ukrán válság

2024.07.02. 06:50

Megszólalt a Kreml a magyar kormányfő kijevi látogatásáról

860. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Postai küldeményeket szortírozó központnál állnak emberek egy orosz rakétacsapás után a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. június 30-án, az ukrajnai háború harmadik évében

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajnának

A hírt Lloyd Austin védelmi miniszter közölte kedden, amikor a Pentagonban találkozott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a csomag tartalmaz többek között légvédelmi eszközöket és további nélkülözhetetlen hadi felszerelést, amelyből a légvédelmet szolgáló kapacitások gyorsított ütemben jutnak el Ukrajna hadszínterére.

Lloyd Austin elismerését fejezte ki az ukrán katonai erőfeszítésekért, és azt hangoztatta, hogy 

az Egyesült Államok soha nem fog meginogni és – 50 szövetségesével és partnerével összhangban – folytatja Ukrajna ellátását azokkal a kritikus képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy visszaszorítsa az orosz agressziót.

Az amerikai védelmi miniszter az ukrán kollégájával tartott megbeszélés után közölte, hogy 

a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek  lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy "hidat építhessenek Ukrajna NATO-tagsága felé".

A közelgő NATO-csúcs Ukrajnát érintő kérdéseiről egyeztetett Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt.

Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélés témái között szerepelt a szövetségesek azon szándéka, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-tagsághoz, valamint hogy erősítse Ukrajna katonai védelmi képességeit.

A helyettes szóvivő közlése szerint az amerikai külügyminiszter gratulált az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a békecsúcson elért eredményekhez, valamint az ukrán haderő önvédelmének sikereihez az orosz offenzívával szemben Észak- és Kelet-Ukrajnában.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrán elnökhöz intézett kérésével kapcsolatban, amelyben a kormányfő határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkijtől Kijevben. Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő azt mondta, hogy a kérés részleteiről a magyarországi partnerek tudnak nyilatkozni.

Már a börtönökben toboroz az ukrán hadsereg 

A háború kezdete óta Ukrajna százezres nagyságrendben veszített katonákat, akik meghaltak vagy megsebesültek, írja a Welt nyomán a Magyar Nemzet. A német lap szerint a helyzet komolyságát mutatja, hogy az ukrán hadsereg már börtönökben is toboroz.

A modern vadászgépek és a lőszerhiány mellett a katonahiány is központi probléma Ukrajnában.

A börtönfalak mögött az ukrán hadsereg megtalálta azt, ami ritkaságszámba ment az országban: önkéntes harcosokat a frontvonalra. 

2800 fogoly szabadult május óta, és most katonaként szolgálnak, 

mondta az ukrán igazságügyi minisztérium a WELT megkeresésére.

A toborzási program keretében összesen tíz-húszezer börtönlakó férfi és nő vonulhat be a hadseregbe – becsüli Denisz Maljuska igazságügyi miniszter.

A rácsok mögötti toborzás egy új törvény alapján történik, amelyet az ukrán parlament májusban fogadott el. 

A cikket ITT tudja elolvasni.

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. 

„Nem várunk semmit (a látogatástól), ezt valószínűleg nem nekünk kell kommentálni”

– mondta Peszkov a vonatkozó kérdésre válaszolva. 

Világos, hogy Magyarországnak, amely a jelenlegi időszakra átvette az Európai Unió elnökségét, el kell látnia feladatkörét. Tehát adott esetben, úgy gondolom, a brüsszeli érdekekkel összefüggésben álló feladatok lesznek túlsúlyban, nem pedig azok, amelyek Magyarország nemzeti érdekeivel kapcsolatosak

– tette hozzá. 

Peszkov hangot adott álláspontjának, miszerint 

„Orbán olyan politikusként ismert, aki képes nagyon keményen védelmezni országának érdekeit. ”

Kijelentette, hogy a magyar kormány nem tárgyalt előzetesen Orbán Viktor kijevi útjáról az orosz féllel. 

Nem, nem volt ilyen

– felelt arra a kérdésre, hogy volt-e kapcsolatfelvétel a két ország vezetése között a látogatással kapcsolatban.

Kilenc repülőgép harcképtelenné tételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Megsemmisített öt Szu-27-es repülőgépet az ukrajnai Poltava megyében lévő mirhorodi reptérre Iszkander rakétákkal végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg, további kettőt pedig ugyanott, ugyancsak a földön üzemképtelenné tett, miközben egy MiG-29-est és egy Szu-27-est az orosz légvédelem lőtt le - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. 

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 625 repülőgépet veszítettek el. 

A moszkvai katonai tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben tíz ukrán ellenrohamot vertek vissza, közülük kilencet a donyecki régióban. 

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett három tüzérségi és hat tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze-2000-es önjáró, valamint három amerikai M198-as és egy M777-es, továbbá egy brit FH-70-es vontatott tarackot, hat brit Storm Shadow manőverező repülőgépet, egy francia HAMMER irányított légibombát, egy HIMARS-rakétát, valamint 81 drónt, köztük egy török Bayraktar TB2-est. 

Postai küldeményeket szortírozó központ egy orosz rakétacsapás után a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. június 30-án, az ukrajnai háború harmadik évében
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás:  MTI/EPA

Az orosz összegzés szerint 

az ukrán hadseregnek mintegy 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. 

Igor Kimakovszkij, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója a Pervij Kanal orosz állami televíziónak kijelentette, hogy a régió területének több mint 40 százaléka még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében három különböző településen egy civil életét vesztette, kettő pedig megsebesült. 

Egy moszkvai bíróság kedden - távollétében - elrendelte Volodimir Hrojszman volt ukrán miniszterelnök és Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter előzetes letartóztatását. 

Korábban Moszkva mindkét volt tisztségviselő ellen elfogatóparancsot adott ki. 

Egy szentpétervári bíróság szélsőségesnek nyilvánította Alekszandr Nyevzorov újságírót és feleségét, Ligyija Nyevzorovát, és betiltotta tevékenységüket. 

A testület a házaspár Oroszországban lévő vagyonát állami jövedelemmé minősítette. Az ítélet megfellebbezhető. 

Nyevzorovot egy moszkvai bíróság tavaly februárban távollétében nyolcévi szabadságvesztésre ítélte az orosz hadseregről szóló dezinformációk terjesztéséért, az orosz belügyminisztérium pedig körözési listára tette. 

A felesége szerint Nyevzorov Izraelbe távozott. 

Az újságírót pénzbírsággal sújtották a külföldi ügynökökre vonatkozó előírások megszegése címén, valamint amiatt, hogy az amerikai Szabadság Rádiónak nyilatkozva "gyűlöletet keltett Oroszország és Fehéroroszország polgárai ellen".

Ukrán kormányzó: az orosz erők ismét Herszont lőtték, áldozatok

Az orosz erők heves tüzérségi tüzet zúdítottak a dél-ukrajnai Herszon városára kedden déltájban, a támadás következtében életét vesztette egy 54 éves nő, és tíz ember megsebesült – közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. 

Az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében Nyikopol városát érte orosz csapás kedden, aminek következtében - Szerhij Liszak kormányzó közlése szerint - életét vesztette egy 61 és egy 86 éves nő, és az eddigi adatok szerint kilencen megsebesültek, köztük egy 9 és egy 17 éves fiú. 

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy 

ukrán repülőgépek sikeres támadást hajtottak végre egy orosz lőszerraktár ellen az ideiglenesen megszállt Krímben. 

Tagadta egyúttal a médiában elterjedt hírt arról, hogy az orosz erők nagyszámú ukrán harci gépet semmisítettek meg. 

"Az ellenséges propaganda szerint +megsemmisített+ ukrán repülőgépek ismét sikeresen hajtanak végre harci küldetéseket, rakéta- és bombatámadásokat indítanak a megszállók állásai ellen, és fontos katonai létesítményeket számolnak fel mélyen az ellenséges vonalak mögött" - írta a Telegramon. Emlékeztetett arra, hogy 

hétfőn az orosz erők csapást mértek az ukrán hadsereg egy Poltava megyei repterére. 

Hétfő este Jurij Ihnat, a légierő szóvivője megerősítette: valóban volt orosz támadás és az ukrán fegyveres erők veszítettek el haditechnikai eszközöket, de – mint mondta – korántsem annyit, mint azt az orosz fél állítja. 

Az ukrán főügyészség az Interfax-Ukrajina hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az ukrán katonai alakulatokba 3171 olyan ember érkezett szerződéssel katonai szolgálatra, akit feltételesen helyeztek szabadlábra. 

Elítéltek azóta jelentkezhetnek Ukrajnában katonai szolgálatra, amióta a parlament május 8-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek mozgósíthatóságát, amennyiben önként jelentkeznek szolgálatra.

 Az új jogszabály szerint azonban továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és pedofilok, korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen vétők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítéltek. Ezenfelül csak olyanok mozgósíthatók, akiknek legfeljebb három év maradt hátra a büntetésükből. 

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka látogatást tett a donyecki régióban harcoló, Ljut elnevezésű rendőrségi rohamdandárnál, amelynek vezetőitől jelentést hallgatott meg a hadműveleti helyzetről. 

Az ukrán vezérkar keddi harctéri jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok tizenegy irányban támadtak a fronton, 189 katonai összecsapásra került sor, 

a legtöbb ütközet a Donyeck megyei Pokrovszknál volt. 

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 545 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 56 tüzérségi rendszert és 21 drónt. 

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint 

az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 544 ezret. 

Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 19 orosz harckocsit, 66 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, továbbá 36 drónt. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden telefonos megbeszélést folytatott Mark Ruttével, aki októbertől tölti be a NATO-főtitkári tisztséget, távozva Hollandia ügyvivő miniszterelnöki posztjáról. Zelenszkij tájékoztatása szerint köszönetet mondott neki azért, amit "ő személyesen, valamint kormánya és a holland nép tett Ukrajnáért, különösen a jelentős mértékű védelmi, humanitárius és politikai támogatásért".

Elképesztő: már másfél Magyarországnyi területen húzódik aknamező Ukrajnában

Egy Dunántúl méretű területet már megtisztítottak keleti szomszédunknál. Ukrajnában több mint 144 négyzetkilométernyi területen van aknamező - írja a Vg.hu. 

Ukrajna területének jelentős része továbbra is aknamezőnek számít az orosz invázió miatt.

 Körülbelül 144 ezer négyzetkilométernyi területet tartanak számon potenciálisan aláaknázottként – közölte Bohdan Drapjatyij, az ukrán belügyminisztérium helyettes minisztere a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség (JICA) delegációjával folytatott megbeszélésen.

A teljes cikket ITT olvahatja el. 

Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől; a magyar kormányfő azt is bejelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében Magyarország átfogó együttműködési megállapodást kötne Ukrajnával. 

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette:

 a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. 

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe. 

"A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat.

 Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl" 

- fogalmazott.

A teljes cikket ITT olvashatják el. 

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

Találkozó a Pentagonban

Az amerikai védelmi miniszterrel találkozik ma a Pentagonban Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter. "Ez a látogatás hangsúlyozza az Egyesült Államok állandó elkötelezettségét Ukrajna szuverenitásának és biztonságának támogatása mellett" - mondta Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium helyettes szóvivője. 

A megbeszélések a kétoldalú védelmi együttműködésről, a regionális biztonságról fognak szólni, a két nemzet közötti védelmi partnerség megerősítése céljából - mondta Singh. 

Tizenöt képviselőházi demokrata felszólította az amerikai védelmi minisztériumot, hogy bővítse az ukrán pilóták F-16-os vadászgépeken történő kiképzésének mértékét és sebességét - jelentette a Politico július 1-jén egy általa megszerzett levélre hivatkozva - számol be róla a The Kyiv Independent.

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6885 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5312 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

Holland F-16-osokat kap Ukrajna

Hollandia befejezi 24 F-16-os export engedélyét, a repülőgépek "hamarosan" Ukrajnába érkeznek - írta a Th Kyiv Independent. Hollandia véglegesítette az Ukrajnának szállítandó F-16-os vadászrepülőgépek flottájának kiviteli engedélyeit - jelentette be július 1-jén Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter, aki nem hozta nyilvánosságra a pontos dátumot vagy a szállítás egyéb részleteit, "műveletbiztonsági" aggályokra hivatkozva. 

Hollandia korábban vállalta, hogy 24 darab negyedik generációs, amerikai gyártmányú repülőgépet szállít Ukrajnának. Dánia, Belgium és Norvégia is további F-16-osokat ígért - írta a portál. 

Katonai repteret támadtak az oroszok

Az oroszok megtámadták a poltavai területen lévő Myrhorod katonai repülőteret, aminek következtében "bizonyos veszteségek" keletkeztek - erősítette meg Jurij Ihnat, az ukrán légierő volt szóvivője július 1-jén a közösségi médiában. Orosz médiaforrások korábban több videót tettek közzé a csapásról, és azt állították, hogy több Szu-27-es repülőgép is megsérült.

"Támadás történt. Vannak veszteségek, de nem olyanok, mint amilyeneket az ellenség állít" - mondta Ihnat a The Kyiv Independent-nek nyilatkozva.

Ez történt hétfőn:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában