Ijesztő adatok

2024.06.19. 20:45

Elkeserítő eredménye lett a magyar iskolásokról készült felmérésnek

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségi állapot jellemzik a magyar iskolásokat – állapították meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésükben. A vizsgálat a WHO-val és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel közösen zajlott, amely az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása című nemzetközi kutatás részét képezi.

MW

Az egyedülálló életmódkutatás rendszeresen, négyévenként gyűjt adatokat az 5., a 7., a 9. és a 11. évfolyamos korosztályban

Forrás: Shutterstock

Fotó: fornStudio

Az egyedülálló életmódkutatás rendszeresen, négyévenként gyűjt adatokat az 5., a 7., a 9. és a 11. évfolyamos korosztályban. Az alkalmanként mintegy hatezer tanulót érintő online felmérés országosan reprezentatív, eredményei pedig összevethetők a projektben részt vevő csaknem ötven – főleg európai – országéval.

Az étkezési szokásokkal kapcsolatban az ELTE kutatócsoportja rávilágított, hogy a kamaszok körében évek óta csökken a rendszeresen reggelizők aránya. A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fiataloknak kevesebb mint harmadára jellemző. Bár egyre kevesebben fogyasztanak magas cukortartalmú ételeket és italokat, és a fizikailag aktív fiatalok aránya is lassú növekedésnek indult, a túlsúlyosak száma folyamatosan nő.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy a diákok mintegy harmada szinte az összes szabadidejét ülve tölti, főként képernyőhasználattal, ugyanakkor hétköznapokon keveset, átlagosan hét és fél órát alszanak. Elmondható az is, hogy az átlagos alvásidő jelentősen csökkent az elmúlt nyolc évben.

Egyre többen fogyasztanak alkoholt és dohányoznak

A kutatás kitért az egészséget veszélyeztető magatartási formákra is, melyek közül a dohányzási és alkoholfogyasztási arányok a korábbi tendenciákkal ellentétben ismét növekedést jeleztek az elmúlt négy évben. Kiderült, hogy körülbelül minden hatodik diák legalább hetente rágyújt, tízből négyen pedig már voltak részegek életükben. Az elektromos cigarettát kipróbálók aránya meghaladja az egyharmadot.

Az ELTE PKK szakemberei a tiltott szerek használatával kapcsolatban stagnálást találtak.

A leggyakoribb a marihuánafogyasztás, a középiskolás diákoknak mintegy 17 százaléka kipróbálta már ezt a szert életében.

Problémás közösségimédia-használónak a tanulók 13 százaléka, problémás videójáték-használónak 18 százaléka bizonyult. A középiskolás diákok 45 százalékának volt már szexuális kapcsolata.

Testi, lelki, mentális problémák gyötrik a magyar iskolásokat

Az egészségüket kitűnőnek minősítő tanulók aránya 2002 és 2022 között több mint tíz százalékkal csökkent. Az iskolások több mint fele legalább heti rendszerességgel két vagy több pszichoszomatikus tünetet, például fejfájást vagy fáradtságot is tapasztal.

A tanulók háromnegyede szereti az iskoláját, ugyanakkor az iskolai feladatokat nagyon nyomasztónak érzők aránya jelentősen nőtt, mintegy 12 százalékra. Minden tizedik tanuló szenved el iskolai kortársbántalmazást, és a diákok 20 százalékát legalább egyszer bántották már az interneten.

Összegezve, nemzetközi viszonylatban a magyar fiatalok a táplálkozási szokások és a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az online bántalmazás, a saját egészség értékelése és bizonyos pszichoszomatikus tünetek gyakorisága tekintetében kedvezőtlenebb képet mutatnak az átlagnál. A fizikai aktivitás és a marihuánahasználat azonban átlagos a felmérésben részt vevő országokhoz viszonyítva.

Jó hír, hogy a társas kapcsolataik értékelésében, mint a családdal, szülőkkel, kortársakkal való viszony a nemzetközi átlagnál kedvezőbben nyilatkoztak a diákok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában