Majdnem tragédia lett a vége

2 órája

"Hajszálon múlt a fiúnk élete" – mondta lapunknak a Miskolcon megsérült győri labdarúgó édesapja

A labdarúgó édesapja hálás az ETO U19-es csapata stábjának, szerinte nekik köszönhető, hogy életben maradt a fia.

Szeitz Tibor

Életveszélyben volt a korosztályos válogatott

Ahogy arról beszámoltunk, súlyos sérülést szenvedett az ETO 17 éves labdarúgója, Zója-Katona Márk csapata szombati bajnoki mérkőzésén. A korosztályos válogatott játékos egyik veséjét ki kellett venni, életveszélyben volt.

A korosztályos válogatottban is bemutatkozó fiatal győri labdarúgó a Diósgyőr elleni szombati bajnokin kapott hatalmas rúgást a veséjére. Márkon a miskolci kórházban életmentő műtétet hajtottak végre. Kivették a sérült, megrepedt veséjét, de gondot jelentett, hogy a másik veséje nem akart beindulni. Vasárnap délelőttre jobban lett, megmaradt veséje is elkezdett működni, levették a gépről és felébresztették a mélyaltatásból.

Másfél liter vér került a hasüregébe

„Szerencsére sokat javult a fiúnk állapota, de csupán hajszálon múlt az élete” – mondta lapunknak könnyeivel küszködve Márk édesapja, Zója-Katona Zsolt. 

„Amikor megtudtuk, mi történt azonnal útnak indultunk Miskolcra – folytatta az édesapa. – Hatalmas rúgást kaphatott, az orvosok azt mondták, azonnal elrepedt a veséje, másfél liter vér került a hasüregébe. Így nézte még végig a meccset, majd várta meg, amíg mindenki lezuhanyozik, s ült fel a buszra.  Nem értem, értjük, hogyan történhetett meg mindez. Úgy tudom, ebben a kiemelt utánpótlás-bajnokságban, kellett volna orvosnak is a helyszínen lennie, ám nem volt. Azt gondolom, egy szakember azonnal látta volna, gondolt volna arra, hogy mekkora a baj.  Csak a győri csapat stábjának köszönhető, hogy életben maradt a fiúnk. Nagyon hálásak vagyunk az ETO orvosának, az edzőknek, hogy megálltak, s azonnal mentőt hívtak. Köszönjük a miskolci kórház szakembereinek is a gyors beavatkozást, ők árulták el, 

fél órán múlt, hogy nem lett sokkal nagyobb  a baj, s Márk életben maradt."

A tehetséges labdarúgó pályafutása azonban idehaza, minden bizonnyal véget ér.

„Úgy tudom, Magyarországon nem lehet hivatalosan egy vesével futballozni. Ez is nagyon fájó, hiszen a fiúnk mindent egy lapra tett fel, hogy focizhasson. A győri DAC-ban indult  a pályafutása, de már fiatalon felfigyelt rá az ETO. A rengeteg megkeresés ellenére sem tágított a csapat mellől, Győrben akart élvonalbeli futballista lenni. Nem tudom, ezek után, mihez kezd majd játék nélkül, persze most az a legfontosabb hogy meggyógyuljon, s újra egészséges ember legyen. Azon egyébként gondolkodunk, hogy feljelentést teszünk, mert úgy érezzük, nagyot hibázott valaki. Nem szabadott volna Márkot annyi ideig orvosi ellátás nélkül hagyni...”

Jobbra Zója-Katona Márk, akinek idehaza valószínűleg véget ér a pályafutása.

12 évvel ezelőtt nyúli játékos veséjét kellett kivenni

Érdekesség, hogy tizenkét évvel ezelőtt egy nyúli futballistának kellett kivenni az egyik veséjét, aki az ellenfél kapusával ütközött. A játékos most azt mondta, sérülése  után kihagyott egy évet, majd  Ausztriába és Szlovákiába  igazolt, mert ott lehet egy vesével játszani. Hozzátette, sokkal fáradékonyabb lett, mint sérülése előtte volt és kevesebbet  tudott futni egy vesével, de a lényeg, hogy felépült, s a sporton kívül teljes értékű életet tud élni.

A Kisalföld tudósítása a 12 évvel ezelőtti borzalmas esetről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában