Labdarúgás

3 órája

Magyar válogatott - Glázer Róbert: Már nem szenvedünk vereséget idén

Glázer Róbert egykori szövetségi kapitány örül annak, amit látott az elmúlt három meccsen. A magyar válogatott szerinte is visszatért a régi útra. Örül, hogy az NB I-ből hatan játszottak a kezdőcsapatban.

Papp Győző

A magyar válogatott hétfőn este Szoboszlai Dominik két góljával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát Zenicán és ezzel megerősítette péozícióját a Nemzetek Ligája A-divíziójának 3-as csoportjában. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese jelenleg a harmadik helyet foglalja el a második Hollandiával azonos pontszámmal, mögöttünk a bosnyákok négy pontos lemaradásban vannak.

magyar válogatott
Szoboszlai Dominik. Fotó Dömötör Csaba 

A magyar válogatott szerepléséről Glázer Róberttel, egykori megbízott  szövetségi kapitánnyal beszélgettünk. A Rába ETO 74 éves magyar bajnok és kupagyőztes futballistája 1991-ben négy meccsen irányította a nemzeti csapatot és több ciklusban is tagja volt a szakmai stábnak. Napjainkban MLSZ-ellenőrként kötődik a magyar focihoz, valamint régóta vállal szerepet a győrszentiváni és a balatonfüredi utánpótlás-nevelésben is.

A magyar válogatott útja az Eb-től a 0-2-ig

"Napjainkban itthon mindenki a magyar válogatottnak szurkol, ezt a népszerűséget sok országban megirigyelhetnék - kezdi Glázer Róbert. - Az Európa-bajnoki - számomra csalódást jelentő - szereplés sem tudta megtörni ezt az odaadó figyelmet. Érezhető volt, hogy az Eb környékén megtört valami a válogatottnál. A két felkészülési meccs és maga az Eb sem sikerült megfelelően. Ehhez jött még ősszel a németek elleni ötgólos vereség, amihez szerintem a rosszul megválasztott taktika is kellett. Végig gyengén futballoztunk, alárendelt szerepet játszottunk a hazaiakkal szemben. A magyar válogatott mentális erejét, a remek közösségi szellemét mutatja azonban, hogy ebből a nehéz helyzetből sikerült kinavigálnia magát. A bosnyákok elleni két találkozón, valamint a hollandok ellen is jól játszottak Szoboszlaiék."

Glázer Róbert szerint a bosnyákok elleni első mérkőzésen  jobbak voltunk a vendégeknél, de a kimaradt helyzetek miatt nem tudtuk a három pontot megszerezni. Talán érdekesség, hogy a hollandok ellen is végig bízott a magyar sikerben.

"Azt éreztem, hogy nyerünk és nem sok hiányzott hozzá - folytatja a korábbi szövetségi kapitány. - A hajrában egy oldal szabadrúgás két felugró magyar játékos feje felett is elszállt, amikor érkezett Dumfries és kiegyenlített. Ezt a helyzetet ki kellett volna védekezni és akkor a hollandok nem tudtak volna már gólt lőni a Puskás Arénában.  Ezzel együtt ikszes meccs volt."

Kitért a magyar válogatott összetételére is.

"Az ellenfeleknek már nemcsak Szoboszlaira kell figyelniük, egyre gyakoribb a kiugró teljesítmény a támadó szekcióban is, gondolok itt elsősorban Sallaira és Varga Barnára. A támadás építés mindig nehezebb, mint a védekezés. Úgy látom, a német meccs után ez utóbbit sikerült rendbe tenni. Szinte minden találkozón akad négy-öt extra teljesítmény a csapatban. Nagy Zsolt például Zenicában remekül bejátszotta a bal oldalt. Örömteli számomra, hogy a bosnyákok elleni kinti összecsapáson hat olyan játékos szerepelt, akik az NB I-ben futballoznak, plusz beszállt még Gera is. Rossi jó szemmel fedezi fel az itthon szereplő tehetségeket. Említhetem Nikitscher esetét, aki a Kecskemétben játszik, de úgy gondolom, ott nem nyújt annyira kiemelkedőt, a válogatottban pedig az eddigi hasznos játéka mellé hétfőn kiérdemelte a jó jelzőt. Ha már itt tartunk, szeretnék több magyar futballistát rendszeresen látni az NB I-es csapatokban. Sok a középszerű külföldi, a milliárdokért fenntartott akadémiákon kinevelt fiatalok pedig nem jutnak elég játék lehetőséghez. Tudom, hogy ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, bízom benne, ebben a tekintetben idővel lesz változás. Persze, tudom, a kluboknál az eredmény kényszer nagy úr, ezért talán hiányzik a türelem a fiatalokkal szemben."

magyar válogatott
A magyar válogatott gólörömr Zenicán. Fotó: m4sport

A Nemzetek Ligájában hátralévő két csoportmeccsünk előtt pozitívan látja a magyar válogatott helyzetét.

"A játékban, a nyilatkozatokban, a pályán mutatott energiában azt látom, újra egységes a csapatunk, a fiúk tudnak egymásért is küzdeni. Ez nagyon fontos, és majd ehhez párosul jó teljesítmény is. Bizakodva várom a hollandok és a németek elleni két mérkőzést és úgy gondolom, egyiken sem szenvedünk majd vereséget" - vélekedett Glázer Róbert.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában