Női kosárlabda

2024.08.15. 10:26

Új stratégiával készül a volt győri edző, Völgyi Péter női válogatottja

A női kosárlabda-válogatott új kapitánya az első komoly megmérettetésére készül a csapatával, és Völgyi Péternek jó sok tennivalója volt az elmúlt egy hónapban.

Kisalföld.hu

Völgyi Péter szerint korai esélyekről beszélni.

Fotó: MKOSZ

Új harcmodorral, kicsit megváltozott játékfilozófiával indulnak harcba a lányok Ruandában, ahol a vb-előselejtezőben lesz érdekelt a magyar válogatott. A kapitány a molcsapat.hu oldalán beszélt erről.

Az első tétmeccseire készül a női kosárlabda-válogatott kapitánya, aki felemás hónapon van túl a csapatával. Völgyi Péter csapata egzotikus helyszínen, Ruandában találkozik a vb-előselejtező mezőnyével, és a felkészülés nem volt éppen zökkenőmentes.

“Szerencsések vagyunk, mert négy hetet tudtunk együtt dolgozni, és ennek nagyon jó hasznát vettük, ugyanakkor volt olyan edzőmeccsünk, ahol öt sérült irányító nézte a lelátóról a válogatottat” – mondta a kapitány öt nappal a vb-előselejtező nyitómeccs előtt.

 

Nem tudjuk, ki milyen csapattal jön

Az első kérdésünk természetesen az volt a kapitányhoz, milyen esélyekkel indulunk a torna megnyerésére. A ruandai Kigaliban két csoportban rendezik a meccseket, a magyaroknak (sorrendben) Szenegál, Fülöp-szigetek és Brazília között kell elcsípnie a továbbjutást érő két hely egyikét, ezután jöhetnek a helyosztók a másik csoportból (Ruanda, Argentína, Libanon, Nagy-Britannia) érkezőkkel. Az előselejtezőből egy csapat jut a következő körbe.

“Az biztos, hogy papíron Brazília a legerősebb az ellenfeleink közül, de nehéz esélyekről beszélni, amíg pontosan nem tudjuk, ki milyen csapattal érkezik a tornára. Példának okáért mi sem azzal a névsorral megyünk, amit leadtunk. Több WNBA-játékos hiányozhat, ezen felül sérülések is átírhatják az erőviszonyokat. Mondanom sem kell, nagyon boldogok lennénk, ha sikerülne megnyerni a tornát, mert ez azt jelentené, hogy gyorsan haladunk a csapatépítéssel” – tette hozzá a kapitány, aki az olimpiai selejtező – szívszaggató – kudarca után vette át Székely Norbert posztját.

Sokat dolgoztunk, egyre jobban érzik a játékot a lányok, már mindenki érti az alapelveket. Ehhez időre volt szükség, de az utolsó felkészülési meccsen már jól teljesítettük, le is győztük a cseheket. Bizakodó vagyok, mert a problémák ellenére megfelelő ritmusban épül a csapat.

 

Új stratégiával készülünk

A mieink Szenegállal kezdenek, majd a Fülöp-szigetek, végül Brazília következik. A kapitány elmondta, az első meccs rendkívül fontos lesz, meghatározhatja az egész tornát, mire megyünk a magas, fizikailag rendkívül erős afrikai csapattal.

“A saját erősségeinkre akarunk játszani, azon dolgoztunk az elmúlt egy hónapban, hogy egy a csapatunk karakteréhez jól illő harcmodort gyakoroljunk be. Röviden ezt úgy tudom összefoglalni, hogy az agresszív védekezésre, a gyors indításokra, a tranzíciós játékra kell helyeznünk a hangsúlyt. Bár a felállt védelem elleni játékban is sokat léptünk előre, még rengeteg tennivaló vár ránk a játék ezen szegmensében.

Ez a játékstílus rengeteg rövid, gyors futást igényel és tökéletes koncentrációt vár el a játékosoktól védekezésben. Szigorúnak kell lennünk, és szervezettnek, erre fordítottuk a felkészülés során a legnagyobb energiát.

Látszott is az első edzőmeccseken, hogy akadozik a játékunk. Mostanra viszont eljutottunk odáig, ahova eljuthattunk” – fogalmazott Völgyi, aki hozzátette, az élsport már arról is szól, hogy mindig mindenre fel kell készülni, és bevallotta, van benne egy kis óvatosság azt illetően, milyen viszonyok várják majd őket Ruandában.

“Egyelőre csak jó híreket kapunk a helyszínről, állítólag minden a legnagyobb rendben lesz, de ha mégsem, akkor is meg kell birkózni a körülményekkel. Nem lehet kifogás. Az első meccsünk délelőtt 11 órakor lesz, ezért az edzéseket is ehhez igazítottuk. Olyan ellenféllel találkozunk, amely várhatóan fizikális fölényben lesz, és kíváncsian várom, a mi tervezettebb, szervezettebb játékunk hogyan tud érvényesülni Szenegál ellen. Ezen a vb-előselejtezőn nagyon fontos lesz, ki ellen tudjuk igazán elkapni a fonalat, mert nagyon különböző kosárlabdakultúrák fognak találkozni és minimális idő lesz két mérkőzés között az átállásra.”

A magyarok programja Ruandában

Csoportmérkőzések, augusztus 19., hétfő, 11.00: Magyarország–Szenegál. Augusztus 20., kedd, 17.00: Fülöp-szigetek–Magyarország. Augusztus 22., csütörtök, 14.00: Brazília–Magyarország. Továbbjutás esetén augusztus 23-án jön a keresztbejáték a másik csoport egyik továbbjutójával szemben, vasárnap, augusztus 25-én rendezik a döntőt. Csak a győztes jut a vb-selejtezők második fordulójába.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában