Női kosárlabda

2024.08.14. 13:06

Soproni és győri játékosokkal Ruandában kerülhet közelebb a világbajnoki szerepléshez a magyar válogatott

A magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Völgyi Péter keretet hirdetett a ruandai világbajnoki előselejtezőre. Az együttesben négy győri és egy soproni játékos szerepel.

Kisalföld.hu

A magyar szövetség honlapján megjelent névsorban egy légiós, a Valenciát erősítő center, Határ Bernadett kapott helyet.

A magyar bajnok DVTK-t hárman képviselik, a legtöbb játékost, négyet a SERCO UNI Győr adja a csapatba, míg a Sopron Basketből egy kosaras került a csapatba.

 

A világbajnoki előselejtező jövő hétfőtől vasárnapig lesz Ruandában, ahol a magyarok a csoportkörben sorrendben Szenegállal, a Fülöp-szigetekkel és Brazíliával találkoznak. A kvartettből az első kettő jut az egyenes kieséses szakaszba, az előselejtező győztese kerül a vb-selejtező mezőnyébe, amelyet 2026 márciusában rendeznek.

A kisalföldieket erősítő Kiss Virág az M1 aktuális csatornának elmondta, eddig nagyon jól halad a felkészülés, bár sok a sérült, főleg irányító poszton, ami nehezíti a helyzetüket.

"Az új szakmai stáb nagy változást hozott, ez kellő frissítést ad a csapatnak. Kialakult egy új versenyhelyzet, amelyre szerintem szükség is volt" – nyilatkozott, hozzátéve, érzése szerint a felkészülési meccseken Montenegrótól és Csehországtól elszenvedett két vereség ellenére jó úton haladnak. Kiss Virág úgy vélte, az együttes sokra hivatott, az olyan kudarcok, mint a tavaszi, soproni olimpiai selejtezőn átélt, csak erősebbé teszik őket.

Kiss Virág azt is elmondta, nehéz mérkőzésekre számít a "brusztos, verekedős" ellenfelekkel szemben, de szerinte megfelelő felkészüléssel lehet esélyük.

Völgyi Péter azt hangsúlyozta, hogy kevés idejük volt a felkészülésre, de látta a fejlődést azzal együtt, hogy az irányító poszton óriási az üresség a sérültek miatt. Ezért hívta be Angyal Barbarát a keretbe.

Mint mondta, csütörtökön utaznak és próbáltak felkészülni a nem mindennapi körülményekre, izgatottan várják a tíznapos afrikai túrát. A riválisokkal kapcsolatban megjegyezte, a WNBA-ben szereplő játékosokat nem engedik el, ezért kérdéses, hogy a többi csapat milyen összeállításban lép pályára, de részükről az lesz a legfontosabb, hogy fizikailag felvegyék a harcot az ellenfelekkel. Mint mondta, minden meccsükön győzni szeretnének és boldogok lesznek, ha továbbjutnak.

"De akkor sem leszünk elkeseredve, ha nem, hiszen ennek a nyári programnak elsősorban az volt a lényege, hogy megismerkedjünk a játékosokkal, ők megismerjék a mi rendszerünket és szerintem jó úton haladunk. A célom az, hogy ez a csapat napról napra egy kicsit több legyen, ezért ha úgy jövünk haza, hogy ez sikerült, akkor elégedett leszek" – nyilatkozott a szövetség kapitány.

A két év múlva esedékes berlini világbajnokság selejtezőjében 24 válogatott lesz érdekelt, a két előselejtezős csapat mellett 22 gárda a 2025-ös kontinenstornák legjobbjai közül kerül ki.

A 2026-os világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n – amelynek Ausztrália adott otthont – még csak 12 együttes vett részt.

A magyar keret: Angyal Barbara (SERCO UNI Győr), Dombai Réka (SERCO UNI Győr), Dubei Debóra (SERCO UNI Győr), Határ Bernadett (Valencia Basket), Kányási Veronika (DVTK), Kiss Virág (SERCO UNI Győr), Lelik Réka (DVTK), Miklós Melinda (DVTK), Studer Ágnes (NKA Universitas Pécs), Török Ágnes (NKA Universitas Pécs), Tóth Franka (TFSE-MTK), Varga Alíz (Sopron Basket).

 

A vb-előselejtező csoportbeosztása

Mexikóváros, A csoport: Koreai Köztársaság, Mali, Csehország, Venezuela. B csoport: Mexikó, Montenegró, Új-Zéland, Mozambik.

Kigali, C csoport: Magyarország, Szenegál, Brazília, Fülöp-szigetek. D csoport: Nagy-Britannia, Ruanda, Argentína, Libanon.

 

A magyarok menetrendje

1. forduló, augusztus 19.: Magyarország–Szenegál, 11.00. 2. forduló, augusztus 20.: Magyarország–Fülöp-szigetek, 17.00. 3. forduló, augusztus 22.: Magyarország–Brazília, 14.00.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában