Női kosárlabda

2024.07.16. 18:21

Győri és soproni játékosokkal készül a válogatott a vb-előselejtezőre

Egységes, jó kosárlabdát játszó csapattá szeretnénk válni – hangsúlyozta a magyar női kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya, Völgyi Péter az együttes székesfehérvári edzőtáborában rendezett sajtótájékoztatón.

Kisalföld.hu

A kép jobb szélén Dubei Debóra, a SERCO UNI Győr játékosa, mellette Völgyi Péter szövetségi kapitány.

Fotó: Baka Péter / MKOSZ

Völgyi Péter csapata elkezdte a felkészülést az augusztusi, ruandai világbajnoki előselejtezőre, amely miatt a kapitány szerint szokatlanul hosszú lesz a következő szezon. Mint mondta, a négyhetes edzőtábort arra használják, hogy az együttes még jobban összekovácsolódjon, támadásban és védekezésben a taktikai precizitás fokozódjon.

A tréner kiemelte: több játékost jól ismer a múltból, de akadnak olyanok is, akiket csak ellenfélként ismert eddig. Megjegyezte, hogy akik most nincsenek Fehérváron, de van esélyük bekerülni a keretbe, azokat a következő szezonban a stábjával figyelni fogják.

Völgyi Péter elmondta, hogy két edzőmeccset játszanak Montenegróban, majd kétszer megmérkőznek hazai környezetben Csehországgal, utána utaznak Ruandába, ahol szeretnék kiharcolni a vb-selejtezőbe kerülést.

Kérdésre elmondta, hogy az észak-amerikai ligában (WNBA) szereplő Juhász Dorkával személyesen egyeztetett, aki most nem, de az Európa-bajnoki felkészülésre rendelkezésre áll majd. Ezen felül a honosított külföldi játékos kiválasztása is folyamatban van, ám az emberi oldal is fontos a játéktudás mellett, ezért nem kapkodnak – tette hozzá.

Dubei Debóra csapatkapitány, a SERCO UNI Győr játékosa szerint a közösen eltöltött másfél hónap, valamint a négy edzőmeccs és a vb-előselejtező fő célja, hogy a csapat és a stáb összeszokjon. Úgy vélte, az a legfontosabb, hogy a novemberi Eb-selejtezőre tökéletes legyen az összhang, mert ez kell a jó eredményekhez.

Kérdésre közölte, hogy a csapatban mindenki motivált, jó hangulatban készülnek az előselejtezőre, amelyet szeretnének megnyerni. Leszögezte: régen volt olyan világesemény, ahol afrikai csapattal találkoztak, ráadásul Afrikában sem mindennap játszhatnak.

A nemzeti együttes az edzőtáborozás során augusztus 1-jén és 2-án Montenegróban a házigazdákkal, augusztus 8-án és 9-én pedig Csehországgal játszik Székesfehérváron. 

A világbajnoki előselejtezőn a mieink augusztus 19-én Szenegál ellen lépnek pályára, 20-án a Fülöp-szigetek lesz a rivális, majd 22-én a csoportkör rangadóján Brazília következik. A keresztágon Nagy-Britannia, Argentína, Libanon és a házigazda Ruanda szerepel. A négyesek első két helyezettje jut tovább az elődöntőbe, ahol keresztbe játszanak a csapatok. A két győztes vív egy finálét és a torna első helyezettje szerez részvételi jogot a világbajnoki selejtezőre.

A vb-előselejtező nem váltja ki a hagyományos utat, hanem kiegészíti azt. Azon válogatottak, amelyek idén nyáron nem járnak sikerrel, 2025-ben a saját kontinenstornájukról ugyanúgy kvalifikálhatnak a világbajnoki selejtezőre, ahogy azt a tradicionális formában az évek, évtizedek alatt megszokhattuk.

A magyar válogatott kerete: Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Kiss Virág (mind UNI Győr), Papp Klaudia, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz (mind Sopron Basket), Török Ágnes, Határ Bernadett, Kányási Veronika, Lelik Réka, Mányoky Réka, Miklós Melinda, Studer Ágnes, Tóth Franka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában