Edzőlegenda

2023.11.30. 07:10

Száz éves lenne Szusza Ferenc - Győrött is letette a névjegyét

Lerakta annak a csapatnak az alapjait, amely fél évvel később megnyerte a magyar bajnokságot.

Papp Győző

Az ETO Magyar Népköztársasági Kupa-győztes csapata 1967-ben. Az álló sor bal szélén Szusza Ferenc.

Az újpesti fenomén játékosként huszonegy évet töltött az NB I-ben, 462 meccset játszott és 393 gólt szerzett. Érdekesség, hogy még ilyen csodálatos mutatókkal sem adatott meg neki, hogy valamelyik bajnoki idény gólkirálya legyen. Miután befejezte hosszú és gazdag pályafutását, egy évig az Újpesti Dózsánál edzősködött dr. Kalocsay Géza segítőjeként. Ekként érte az ETO hívása 1962 nyarán. Nem vállalt könnyű feladatot, mert a győri csapat a mezőny hátsó régiójában zárta az előző bajnokságot, csak egy ponttal szerzett többet, mint a kieső Ózd. Szuszától azt várták, hogy legalább a középmezőnybe zárkóztassa fel a csapatot. 
Ez a terv valóra vált, hiszen vele nagyot lépett előre az ETO – hatodik lett –, és végül csak két ponttal szerzett kevesebbet, mint az MTK, amely ezüstérmes helyen végzett. 

Szusza sikeresen átszervezte a csapatot, az észszerű támadójátékot helyezte előtérbe, és ez meg is hozta az eredményt. A kemény tréningek mellett a technikai képzésről sem feledkezett el. Az egykoron pontos bombáiról és góljairól ismert játékos olyan lövőedzéseket tartott, amelyekről még később is szívesen beszéltek az ETO akkori játékosai.

 Palotai Károly anno így emlékezett:

Valósággal tobzódtunk a pályán az edzések után. Annyit rúgtunk kapura, amennyit akartunk. Sokszor rendeztünk versenyt, ebbe persze beszállt Szusza is. Élvezte, hogy gyakran ő nyer, mert jobban lőtt szinte mindannyiunknál. Letette a tizenhatosra a labdát, a kapusoknak, Tóth Lacinak vagy Barna Sanyi­nak előre bemondta, hova lövi, és mégis gól lett belőle.

Ami talán még ennél is fontosabb volt, lerakta annak a csapatnak az alapjait, amely fél évvel később megnyerte a magyar bajnokságot. De azt már nem Szusza Ferenc vezetésével érte el az ETO. Az edzőt ugyanis hívta egykori klubja, az Újpest, és ő visszatért oda, ahol játékosként szép sikereket ért el. A liláknál azonban nem tudott olyan eredményes lenni, mint ahogy várták, így szinte kapóra jött számára az ETO újabb hívása, és 1966-ban ismét a zöld-fehérek edzője lett. 
A visszatérés évében egy ponttal maradtak le a dobogóról, az ötödik helyet szerezték meg, a következő bajnoki esztendőben viszont már az ETO kapta a bronzérmet. Mindenki a sikerek folytatását várta 1968-tól, ám az ETO a bajnokság végén éppenhogy bent maradt az NB I-ben. A gyenge szereplés miatt a bajnokság végén Szuszának mennie kellett. 

Meg kell említeni, hogy a bajnoki bronzérem mellett ezekben az esztendőkben az ETO két alkalommal is megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát, és helytállt az európai kupaporondon is. 

A Szusza Ferenc által legeredményesebbnek tartott ETO így festett: Tóth – Keglovich, Orbán, Tamás – Palotai, Máté – Stolcz, Orosz, Győrfi, Somogyi, Pálfi. 
Győrt követően Lengyel-, valamint Spanyolországban is sikerrel dolgozott. 

Szusza Ferenc születésének 100. évfordulóját december 1-jén ünnepli a magyar futballvilág. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában