A sport a test útja a lélekhez

2023.09.15. 15:28

Energetikai korszerűsítéssel ünnepli születésnapját a 75 éves Almásfüzitői Sport Club

Kettős ünnepre került sor szeptember 8-án Almásfüzitőn, ahol nem csupán az Almásfüzitői Sport Club fennállásának 75. évfordulójára emlékeztek, de egy több mint 144 millió forintos beruházás megkezdését is bejelentette a település polgármestere, Beró László.

Szinak Evelyn

Almásfüzitőn 1950-ben épült meg a sportház, melynek alapterülete meghaladja az 1200 négyzetmétert. Az épület energetikai besorolása DD, a fenntartási költsége pedig igen magas, amit a homlokzat, a lapostető és a lábazat hőszigetelésének hiánya, a korszerűtlen nyílászárók és az elavult fűtési rendszer okoz. Az önkormányzat ezért pályázatot nyújtott be az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra, és 144,66 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a TOP Plusz programban. 

Beró László polgármester ismertette a 144 milliós beruházás részleteit. FOTÓK: Szinak Evelyn

„A beruházás részeként sor kerül a homlokzat, a lapostető és a lábazat utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer, valamint a villamos hálózat felújítására, illetve egy 8 kW-os napelemrendszert telepítenek. A fejlesztésnek köszönhetően két munkahelyet tudunk megőrizni” – mondta el Beró László polgármester. 

Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat alelnöke a projektindítón kiemelte, külön öröm, hogy ez a nagy léptékű beruházás egy sportlétesítmény területén történik, hiszen a sport szinte egyidős az emberiséggel, és ahogy azt Szent-Györgyi Albert is megfogalmazta: „A sport a test útja a lélekhez.” 

A fejlesztés megvalósulása azért is fontos a település életében, mert az Almásfüzitői Sport Club – korábbi nevén Almásfüzitői Timföld Sport Club – most ünnepli 75 éves fennállását. 

Lencse Balázs, az ASC elnöke a jubileum kapcsán arról beszélt, hogy jó sport és jó közösségi élet van ma is Almásfüzitőn, az elmúlt 4–5 évben taglétszámukat bővítették, labdarúgásban öt vármegyei címmel büszkélkedhetnek, a csapat a vármegyei első osztályban játszik, míg a női labdarúgócsapatuk az NB II-ben szerepel. 

Molnárné dr. Taár Izabella, a vármegyei kormányhivatal vezetője felidézte a múltat, megtudhattuk tőle, hogy a településen a sportélet egy földes labdarúgópályával kezdődött, ahol az első meccset a kövérek vívták a soványak ellen, a végeredmény pedig 6:1 lett az előbbiek javára. A timföldgyár több ezer munkavállalója és a település 3000 főt meghaladó lakossága jogosan követelte a kultúr- és sportház építését, a klubnak fénykorában több szakosztálya működött, a foci mellett kézi- és röplabda, sakk, ökölvívás, tenisz és motorcsónak. Utóbbi esetében Európa- és világbajnokság helyszíne is volt Almásfüzitő. 

A 75 éves fennállás apropóján kiállítás nyílt a sportházban, melynek energetikai korszerűsítése 2026-ra fejeződhet be. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában