Rangsor

2 órája

Varga-Bajusz Veronika: egyre erősebbek a magyar egyetemek

Egyre erősebbek a magyar egyetemek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatorna Család 24 című magazinműsorában, amelynek egyik témája a közelmúltban megjelent Times Higher Education (THE) felsőoktatási rangsor volt.

MW

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára beszédet mond a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 1956-os emlékünnepségén az egyetemen 2024. október 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Kocsis Zoltán

Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, a felsőoktatási rangsorok egyrészt megmutatják a nemzetközi versenyben az egyetemek helyét, másrészt azt is mérik, hogy az egyetemi képzés milyen előnyöket jelent a hallgatóknak, az oktatóknak, a gazdaságnak, azaz a teljes társadalomnak.

A műsorban elhangzott, hogy a THE rangsorban a magyar egyetemek idén is kiemelkedő helyet foglalnak el. Emlékeztettek arra, hogy öt évvel ezelőtt hét magyar egyetem szerepelt a listán, idén pedig már tizenegy.

Varga-Bajusz Veronika ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az egyetemi modellváltás egy versenyképességi program volt.

 Értékelése szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert az egyetemek tudtak élni a rugalmas működési lehetőséggel. Bizonyították rátermettségüket az új teljesítményfinanszírozási és teljesítménymutatók mentén is 

- tette hozzá.

A kormány célja, hogy 2030-ra legyen egy olyan egyetem, amely világszinten a top 100-as kategóriába tartozik és három olyan egyetem, amely Európa top 100-as egyetemei között szerepel

 - emelte ki az államtitkár. Megjegyezte, hogy a cél elérése érdekében a felsőoktatási intézményekkel együttműködve dolgoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában