Magyarok az Arab-tengeren

2021.11.28. 14:11

Kuvaiti világbajnokságon jártak győri jetskiseink – értékes pontokkal tértek haza

A Magyar Jet-Ski Szövetség küldöttsége a múlt héten a Kuvaitban megrendezett világbajnokságon vett részt. A magyar színekben induló Marcus Jörgensen ülő szlalom kategóriában aranyérmet szerzett, de győri versenyzőink is megmérették magukat.

Hécz Attila

A 28-as rajtszámmal versenyző, 25 éves győri Szabó Barnabásnak nem a legjobban sikerült a kuvaiti vb, de az egyesület nagy reményeket fűz a versenyző jövőjéhez. Fotó: Szabó Gábor

Fotó: Gabor Szabo L'sR photo

– Az idei, kuvaiti világbajnoki futamokat vegyes eredményekkel zártunk – mondta Várday Levente, a győri Aktív SE elnöke. – Sajnos több műszaki problémánk is adódott. A magyar csapatot erősítő Macus Jörgensennek is akadtak motorgondjai, de a Parallel Slalom Runabout GP1 (ülős jet ski szlalom kategória) kategóriában világbajnoki címet, míg összetettben a 6. helyen végzett. Az ülő kategóriában jelenleg a világranglista 3. helyén áll.

A győri versenyzők is megmérettek

A győri Aktív SE utazókerete a Covid-protokoll miatt néhány nappal az indulás előtt sajnos megcsappant. – A legnagyobb kiesést Szabó Gábor megbetegedése okozta, így helyette Puskás Zoltán veterán miskolci versenyző (Aktív-színekben) utazott és indult a futamokon – jegyezte meg az elnök. – Szabó Barnabás 25 éves győri versenyzőnk az állós jetek versenyében (Ski GP1) indult nagy reményekkel.

A veterán 2012 óta először állt rajthoz GP1-es vb-versenyen. Az első futamban egy gyenge rajtot követően a 4. helyen ért célba. Puskás Zoltán tisztesen helytállva 3 helyet ugrott előre a rajtpozícióból és a 11. helyen célba érve szerzett értékes pontokat.

A 28-as rajtszámmal versenyző, 25 éves győri Szabó Barnabásnak nem a legjobban sikerült a kuvaiti vb, de az egyesület nagy reményeket fűz a versenyző jövőjéhez. Fotó: Szabó Gábor

Nem volt velünk a tenger

– A verseny ezen szakaszán egy igazi pechszériában volt részünk – mesélte Várday Levente. – Egy téves bírói döntés miatt Szabó Barnabás a mezőny végéről, extrém hullámokban, nyílt tengeri körülmények között végül 10. helyen zárta futamát, Puskás Zoltán ugyanitt a 15. helyen ért be.

A gyenge második futam ellenére a keresztbeveréseknek köszönhetően teljesen nyílt volt a verseny. Szabó Barnabás egy kockázatos rajttal kiugrott. A rajtbüntetést követően begyújtotta a rakétákat, de az 5. helyig jutva a futam felénél elektromos hiba miatt feladni kényszerült a versenyt. Puskás Zoltán üzemanyag-problémák miatt kényszerült kiállni.

– A vb-sorozat kuvaiti állomásával egy felejthető évet hagytunk magunk mögött – mondta a győri egyesület elnöke. – A futamon azonban sok pozitívummal és számos olyan tapasztalattal gazdagodtunk, amelyeket jövőre kamatoztathatunk. Bizakodva várjuk a következő esztendő versenyeit.

Már az utánpótlás is kopogtat

Az Aktív SE junior korosztályú versenyzői – nagy részük nem Győr-Moson-Sopron megyei illetőségű – a nyár folyamán megnyerték a GP3.3 (13–15 éves) kategória világ- és Európa-bajnoki címét, és Világkupán is arany- és ezüstérmet szereztek.

Megyei vonatkozásban a halászi lakos Süli Csaba ezüstérmet szerzett. Összetett eredményei alapján a még fiatalabb GP3.2-es (10–12 éves) kategória győri klubversenyzői világ- és Európa-bajnoki ezüstöt, Világkupa-bronzot és további értékes pontszerző helyeket szereztek. A fiúkat Szabó Gábor készíti fel, a technikai stábbal együtt ő kíséri őket a versenyekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában