Előadás

10 órája

Szelfi és egy korty művészet – Festmények ízekkel, illatokkal a Magyar Festészet Napján - Fotók

A Magyar Festészet Napja alkalmából Bellák Gábor művészettörténésszel, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusával és a Tastevinoval indított programsorozatot a Pro Kultúra Sopron. A borkóstolóval egybekötött első előadást a hétvégén tartották Portré, önarckép, szelfi címmel a Festőteremben.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

– Az Egy korty művészet elnevezésű ötrészes rendezvényünk célja, hogy a festészet meghatározó alkotásainak megismertetését tematikusan, a festményekhez kapcsolódó borok kóstolásával tegyük emlékezetesebbé. Az első előadás aktualitását a Magyar Festészet Napja adta - mondta bevezetőjében Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron marketingigazgatója. 

Bellák Gábor Portré, önarckép, szelfi címmel tartott borkóstolóval egybekötött, jó hangulatú művészettörténeti előadást.
Bellák Gábor Portré, önarckép, szelfi címmel tartott borkóstolóval egybekötött, jó hangulatú művészettörténeti előadást. 
Fotó: Szalay Károly

A művészet, valamint az ízek és az illatok világában Bellák Gáborral, a soproni születésű, országosan elismert muzeológussal, igazságügyi festményszakértővel, Lukács Szabolcs sommelierbajnokkal és a Tastevino témához illő boraival kalandozhattak az érdeklődők, akik öt tételt kóstolhattak meg. A borokat a festő életútja, vagy a festmény témája alapján választotta a sommelier, a könnyed boroktól a testesek felé haladva. 

Azt gondolnánk, hogy a jó portréhoz elegendő az élethűség elérése. Szelfijeink is mind élethűek, de mégis távol állnak attól, amit művészi értelemben jó portrénak mondanánk 

- szögezte le rögtön az előadás elején Bellák Gábor, szemernyi kétséget nem hagyva afelől, hogy a napjainkban oly divatos szelfikről nincs jó véleménnyel. 

A rendkívül közvetlen hangvételű, jó hangulatú művészettörténeti előadáson sorra vette a portrék jellegzetességeit, hangsúlyozva, hogy a portréművészetnek erős európai tradíciói vannak. - Egy portré célja mindig az ember vonásainak megörökítése. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a portré maga az ember! Szimbolikus erővel bír, azt sugallja, hogy az illető jelen van. Amikor egy arcképet kiteszünk a falra a tiszteletünket és a szeretetünket fejezzük ki. A történelmünk is portrék sokasága, a fontos eseményekről híres emberek, nemzeti nagyjaink arcképei jutnak eszünkbe - mutatott rá a művészettörténész.

Ezután a híres festők önarcképeit vette sorra, rávilágítva arra, hogy azok az igazán jó képek, amikben van egy kis csavar, és az egyedi ötlet, valamint a kivitelezés is színvonalas. 

A harmadik téma, amibe belekóstolhattunk, a szelfi. - A szelfi nem portré és nem is önarckép. A művészi portré célja megörökíteni az embert a maga egyediségében. Abban munka van. A mobiltelefonnal egy másodperc alatt készített szelfi lényege csupán annyi, hogy az illető eldicsekedjen a közösségi hálón, hogy milyen szuper helyen van. Egy önarcképbe még senki nem halt bele, de a minél extrémebb helyszíneken, sziklákon, vonat előtt készített szelfikbe már rengetegen. A szelfi életveszélyes műfaj! Ha rossz imázst akarunk magunkról kialakítani, szórjuk tele szelfivel a közösségi oldalunkat - figyelmeztetett viccesen Bellák Gábor, majd maga is megízlelte a borkóstoló utolsó tételét, egy fenséges balatoni cabernet franc-t. 

A programsorozat következő eseményét november 16-án, szombaton tartják Őrület és zsenialitás címmel. Januárban Hamisítók és hamisítványok, februárban Szerelem a művészetben, márciusban Aranykori álmok címmel folytatódik az ízek és illatok művészettel fűszerezett kavalkádja.

Bellák Gábor Sopronban született, a Széchenyi Gimnáziumban érettségizett. Számos könyv szerzője, rendszeresen tart előadások országszerte. Lukács Szabolcs a Tastevino tulajdonosa, minőségi, kézműves borokat kínál. 2007-ben a Magyar Sommelier Bajnokság győztese volt, 2010-ben pedig Chilében képviselte hazánkat a sommelier világbajnokságon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában