Opera a színházban

2 órája

Bohémélet - Puccini klasszikusa érkezik olasz nyelven a győri színpadra - fotók, videó

A Bohémélet című opera igazi ajándéknak ígérkezik a győri közönség számára, hiszen Puccini műve - szépsége által - mindörökre bevonult a halhatatlanok közé. Ráadásul Szikora János klasszikus módon álmodta a Bohémélet előadást a Győri Nemzeti Színház színpadára. Olasz nyelven hangzanak el az ismert dallamok magyar és angol felirattal, először a szombati premieren.

Simon Roberta

Bohémélet vidám főszereplői, a drámai helyzetből igyekeznek a legjobbat kihozni. Fotó: Molcsányi Máté

- Az egyik legösszetettebb darab, amivel életem során találkoztam, nem véletlenül készültem rá majdnem 30 éven át - fogalmazott lapunknak Szikora János rendező, a szerdai összpróba szünetében. A Jászai Mari-díjas rendező, színész, díszlettervező, érdemes művész főiskolai osztályfőnöke, Békés András, az akkori operaház főrendezője volt. Tanította Nádasdi Károly és Petrovics Emil is. Mindannyiuknak különösen nagy kedvencük volt Puccini Bohémélet operája, ezért is van, hogy azóta végigkíséri életét a darab és mindig várta, hogy egyszer megrendezhesse. 

Bohémélet
Bohémélet két főszerepében Vámosi Katalin és Balczó Péter operaénekesek. Fotó: Molcsányi Máté

Fel kellett kötni a gatyát a Bohémélet operához

- Valamiért eddig mindig elkerült ez a lehetőség. Viszont amikor először találkoztam ezzel az operával - hiába a sokéves tapasztalat, rutin - fel kellett kötnöm a gatyát, hogy bizonyos feladatokat meg tudjak oldani. Különösen a második felvonásban, amit rendezői diplomamunkának is ki lehetne adni. Puccini ebben a részben két-három ütemenként változtatja a megszólalókat, a témát és annyi réteget pakol egymásra, olyan színpadi polifóniát képzel el és ábrázol a zenével, ami kemény feladat a rendező, a kórus és a szólisták számára is - összegezte Szikora János.

Puccini Bohémélete 2023-ban debütált Szikora János rendezésében Debrecenben, szinte teljes egészében ezt ültették át Győrbe, annyi különbséggel, hogy a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara valamint a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola kórusa működik közre. 

Bohémélet
Bohémélet két felvonásban, ismert dallamokkal, vendégművészek olasz nyelvű tolmácsolásában lesz látható a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. Fotó: Molcsányi Máté

Győrben érett be a darab Debrecen után 

- Bő fél év telt el az utolsó előadás óta, és azt veszem észre magamon, illetve az énekeseken is, hogy jót tett a szünet, mert ért bennünk a darab. Bizonyos jeleneteket máshogy látunk, ezért másként fogalmazunk meg. Nem egy az egyben lekopírozott operát láthat a győri közönség - jegyezte meg a rendező. 

Már az összpróbák alatt is látszott a művészek játékos, összeszokott előadása, amely nagyon ritka opera-színpadon. Szikora János szerint ez csak akkor lehetséges, ha a színész vagy énekes biztonságban érzi magát és teljesen kicsiszolta karakterét. 

Az opera népszerűsége talán a zeneszerzői attitűdben van: hősei nyomorognak és éheznek, albérletük díját sem tudják kifizetni. Ebből kifolyólag nyomasztó hangzásvilágot várnánk az operától, de nem ezt kapjuk. Puccini operájának hősei a fiatalság költői lelkületével festik át ezt a komor képet élhetővé, szerethetővé. Mert minden nélkülözésük ellenére szeretnek élni. A valósággal való szembenézésük megrendítő erejű, ugyanis a halál jelenléte kijózanító brutalitással rántja földre ezt.

Francia történet, olasz nyelven, magyar fordítással

Az előadást kettős szereposztásban és két felvonásban láthatja a közönség, számos vendégművésszel. Mimit, a főszereplő hímzőnőt Vámosi Katalin alakítja Létay Kiss Gabriellát váltva. 

- Kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy ismét eljátszhatjuk a Bohéméletet, bevallom nekem a kedvenc operám. Amikor megkaptam a felkérést nagyon boldog voltam, főleg, hogy újra alakíthatom. Viszont nem úgy aposztrofálnám mint vígopera, inkább egy szerelmes, romantikus történet, francia szereplőkkel bemutatva. Mivel főként Franciaországban élek, azért is áll közel hozzám a szereplők karaktere, hiszen a való életben is ezt a lazaságot, bohémkodást tapasztalom meg - mondta el Vámosi Katalin, aki úgy gondolja, hogy Mimi nem egy kezdő szerep, mégis meg kell találni a fiatal lelkét.

Felelősség a megkerülhetetlen remekmű

Szerelmesek másik felét, a költő Rodolfót Körmendy Flórián mellett Balczó Péter játssza, ez már a 4. produkciója Győrben. 

- Világirodalom kiemelt szerepeit nagy felelősség énekelni, de azért is mert nem mostanában volt Győrben Bohémélet. Évente egy operát tűznek repertoárra. Sokan életükben csak egyszer találkoznak Puccini darabjával, ami miatt kihívás úgy bemutatni, hogy elsőre megnyerje a közönséget - fogalmazott Balczó Péter, aki megkerülhetetlen remekműnek nevezte a leggyakrabban játszott operát.

Bohémélet
Bohémélet - Újra győri színpadon énekel Hagen Orsolya, Musetta szerepében. Fotó: Molcsányi Máté

A nők ezer arca 

Musetta énekesnő karakterét a Győrbe visszatérő Hagen Orsolya mutatja meg színpadon Nagy Zsófiával felváltva. 

- Nagy az izgalom bennem amiatt, hogy ismét hazai vizeken lát majd a közönség Puccini Bohém élet című operájában Musette szerepében. Egyrészről mindig nehezebb itthon bizonyítani, ugyanakkor mégis nagy öröm, hogy ilyen várakozással fogadtak. Musette érdekes karakter, nagyon élvezem a szerepet, a nők többféle arcát láthatjuk tőle. A szerző mindent elkövetett, hogy az elején unszimpatikus legyen, kicsit közönséges női mivoltját mutassa meg, de a darab végére a szerethető oldala is feltűnik - összegezte Hagen Orsolya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában