Megemlékezés

2024.08.01. 12:15

Anekdotákkal és történetekkel emlékeztek Fejér Zoltán festőművészre Sarródon – fotók

A tavaly elhunyt Fejér Zoltán, a neves festőművész és művésztanár emléke előtt tisztelegtek szerda este a sarródi Ferenczi Művelődési Házban. Az eseményen, amelyen családja, barátai, tanítványai és tisztelői vettek részt, életének meghatározó pillanatait idézték fel.

Varga Henrietta

A megemlékezést Papp Gyula, Sarród polgármestere nyitotta, aki beszédében méltatta Fejér Zoltán művészi és pedagógiai munkásságát, a Fertő-tájhoz való kötődését, valamint közösségépítő szerepét. Kiemelte, hogy a művész nemcsak a festővásznon alkotott maradandót, hanem a sarródi közösség szellemiségéhez is jelentősen hozzájárult.

Ezt követően Rujavecné Ferenczi Katica, a sarródi művésztábor egykori vezetője megható és személyes emlékeket osztott meg, amelyek révén a hallgatóság betekintést nyerhetett Fejér Zoltán életének fontos pillanataiba.

Zoltán különleges, egyedi látásmódú művész volt, de egyben kiváló pedagógus is, aki tanítványait nemcsak technikai tudással, hanem emberi értékekkel is gazdagította. Mélyen hitt a művészet erejében és annak közösségformáló szerepében. Tizenkét évig vezette a művésztábort, tudásával és lelkesedésével inspirálva a táborozókat. Tanítványai a mai napig tisztelettel emlékeznek rá, sokan közülük „óriásnak” nevezve őt 

- mondta.

Megemlékezés
Rujavecné Ferenczi Katica és Papp Gyula Sarród polgármestere is megemlékezett a művészről Fotó: Szalay Károly

A rendezvény során a jelenlévők számos anekdotát és történetet is hallhattak, amelyeket a művész képei tettek felejthetetlenné. Egykori növendékei szívesen osztották meg személyes élményeiket, kiemelve tanítás iránti elhivatottságát és bátorító személyiségét.

Horváthné Nagy Mária, az Ecsettel írt történet című könyvből idézte fel a sarródi művésztáborral kapcsoltban megfogalmazott gondolatokat, majd ő is visszaemlékezett a művészre.

Azt mondhatom, hogy az évek során példaképpé vált. Nemcsak a művészetekben nyújtott motivációt, hanem gazdag történelmi és hagyományőrző ismeretekkel is rendelkezett. Szenvedélye a természet iránt, valamint kedves szavai és bátorítása mindannyiunkat megérintettek. Mindig igyekezett tudását megosztani és minél többet átadni abból, amit tudott 

- hangsúlyozta.

Megemlékezés
Horváthné Nagy Mária, Fejér Zoltán Ecsettel írt történet című könyvéből idézte fel a sarródi művésztábor egykori életét Fotó: Szalay Károly

Az emlékest nem csupán a múltidézésről szólt, hanem arról is, hogy a jelenlévők inspirációt meríthessenek Fejér Zoltán életútjából és alkotásaiból.

 A rendezvény zárásaként a kamarateremben egy kiállítás nyílt meg a művész munkáiból, amelyek méltó módon tükrözik gazdag életművét, sokoldalúságát és művészi érzékenységét. Betekintést engedett egy kivételes életútba, amely örökké részese marad Sarród kulturális és művészeti történetének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában