Tízforrás fotósszemmel

2024.07.16. 19:15

10 FORRÁS 20 - Csigó Gergely fotográfus kiállítása látható Hegykőn a Tornácos házban - galéria

A Tízforrás Fesztivál elmúlt évtizedének legemlékezetesebb pillanataiból látható fotókiállítás a hegykői Tornácos házban. Csigó Gergely felvételein keresztül felidézhetjük az immáron 20 éve tartó fesztiválsorozat fellépőinek koncertjeit, a résztvevők örömteli pillanatait és a közönség soraiban az ismerős arcokat.

Bódvai Ildikó

Csigó Gergely, Jakab Zsolt és Szigethi István a fotókiállítás megnyitóján.

Fotó: Rombai Peter

A plakátfotóval együtt harminc nagyméretű fénykép látható a Tornácos házban a Tízforrás Fesztivál elmúlt évtizedének legemlékezetesebb pillanataiból. A fesztivál idei programjáról itt írtunk, a megnyitóról pedig itt

- Igyekeztem úgy válogatni a több ezer felvételből, hogy a Tízforrás jellegzetességei, azok a momentumok, amitől más mint a többi fesztivál, megjelenjenek. Ilyen például a családiasság, vagy a hegykői közönség lelkületének a bemutatása, amitől magukénak érezhetik ezeket a felvételeket. Azt is szem előtt tartottam, hogy a képek nagyjából átfogják azt a tizenegy évet, amióta hivatalosan fotózom a fesztivált. Kétszázötven fotót válogattam ki első körben, ezek egy kivetítőn megtekinthetők, ezt kellett leszűkíteni harmincra, ami már nagyon nehéz feladat volt - mondta a kiállítás kapcsán Csigó Gergely fotográfus, fotóművész, a 118 éves Soproni Fotóklub alelnöke, húsz éve főállású fotós, oktató.

Tízforrás
A fotókiállítás a fesztivált követően is megtekinthető lesz a hegykői Tornácos házban.
Fotó: Rombai Peter

A most bemutatott képek közül a Szabó Balázst ábrázoló a kedvence. Azért választotta plakátfotónak, mert Szabó Balázs Bandája visszatérő fellépője a fesztiválnak, kedveli őket a közönség és valami miatt technikailag is az ő koncertjeiken tudta a legjobb felvételeket készíteni. Azt is elmondta, hogy nagyon megtisztelőnek érezte a felkérést a kiállításra.

- Amikor először fotóztam, azt kérte a fesztivál szervezője, Jakab Zsolt, hogy minden fellépőről és a közönségről is készüljön pár felvétel. Olyan jól sikerült a bemutatkozás, hogy a következő évtől már teljesen szabad kezet kaptam. A szervezők azt kapták vissza, amit velem együtt ők is gondoltak erről a fesztiválról - tette hozzá. 

"A fotós küldetése megörökíteni a pillanatot. Ha végignézzük Csigó Gergely képeit, azt látjuk, hogy elemi erővel, határozottan vésődnek szemünkbe a Tízforrás nagyszerű pillanatai" - ezt Jakab Zsolt mondta a megnyitón a kiállított fotókról. A méltató szavakkal azt is elismerte, hogy a fotós maradéktalanul elvégezte a feladatot, amivel évekkel ezelőtt megbízták. 

- Gerinek a fotózás, mint egy szerelem, az élete része. Hobbinak indult, de mára szenvedélyévé vált. Ez a munkája, kitölti a napjait akkor is, amikor éppen nem dolgozik. Azt vallja, az egyetlen dolog, ami sosem lesz kínos egy régi fényképen, az az őszinte emberi érzelem. Fotóin ezért mindig az ember van a központban. Az érzelmeket, a pillanatokat fénnyel veti papírra és zárja örökre keretbe, hogy ott lehessenek mindenki falán. A képek egy része olyan fellépőket ábrázol, akik a Tízforrás emblematikus előadóivá váltak az évek alatt, és olyanok is vannak közöttük, akik csak egyszer jártak nálunk, de azóta is emlékezetes koncertet adtak. Felidézik azokat is, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk. Gondolok itt a fejkendős Bözsi nénire, ő rendszeres fesztiválozó volt műfajtól függetlenül. És gondolok Tompos Kátyára is, akinek közeli halála ad szomorú aktualitást a róla készült fotónak - tette hozzá Jakab Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában