Kiállítás a soproni Malmárimban

2024.08.26. 12:00

Tér és idő egysége Szényi Zoltán alkotásain keresztül

Szényi Zoltán festőművész munkáiból nyílt kiállítás Sopronban, a Kárpáti-malomban lévő Malmárium Galériában. A soproni születésű művész Zalaegerszegen él és alkot, de ma is ezer szállal kötődik szülővárosához, Sopronhoz.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

A Malmáriumban 34 kollázs technikával készült festménye és 16 akvarellje látható Szényi Zoltánnak. A tárlatot a művész lánya, Szényi Krisztina, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársa nyitotta meg a hétvégén. Soproni emlékekkel átszőtt megnyitójában úgy fogalmazott, édesapja a festék illatát már gyermekkorában magába szívta. A nagypapa ugyanis órásmester volt, de hétvégeken szívesen rajzolt és festett, eljárt az akvarellfestő Soproni Horváth József szakkörébe is. 

A felvételen Szényi Krisztina és Szényi Zoltán a kiállítás megnyitóján.
Fotó: Szalay Károly

Szényi Zoltán a Széchenyi-gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, ahol Szarka Árpád festőművész, rajztanár szakkörébe járt. Az ő bátorítására fordult az érdeklődése végérvényesen a művészi pálya felé. Elvégezte a Pécsi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakát, majd Budapesten a magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett középiskolai művésztanár végzettséget. 52 éve "ideiglenesen" Zalaegerszegen telepedett le, ahol 2010-ig művésztanárként dolgozott. Évtizedekig vezette az ottani képzőművészeti szakkört, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, alkotásait számos egyéni és csoportos kiállításon megcsodálhatta a közönség, munkásságát több díjjal is elismerték. 

Festményein és akvarelljein megjelenik a Zalai-dombság, a göcseji táj, a Kis-Balaton, de mint Szényi Zoltán mondta, nagy hatást gyakorolt rá Sopron középkori hangulata, fiatalkori éveinek helyszíne és édesapja "órás" öröksége is. A most kiállított, montázs technikával készült képei közül többen felfedezhetők az óraszerkezetek egy-egy darabjai, fogaskerekei. Textilt, fadarabokat és homokot is felhasznál alkotásainál a tér és az idő szimbólumaként.

- Nagyon örülök, hogy tavaly novemberben, 75 évesen a Liszt-központ Munkácsy termében egyfajta életmű kiállításon, most pedig itt, a Malmáriumban is bemutathatom a munkáimat. Első húsz évem ehhez a gyönyörű városhoz kapcsolódik, a Tűztorony mindig ott marad a szívem közepén - mondta elérzékenyülve a kiállításmegnyitón a művész, ahol gyermekkorának több kellemes élményét is felelevenítette. Egyben megköszönte dr. Kárpáti Györgynek, a kiállítóhely tulajdonosának, hogy helyet adott a tárlatnak, és mindenkit invitált az augusztus 31-i szombati Nautilus nosztalgia koncertre. 

A kiállítás  szeptember 12-ig a Malmacska kávézó nyitvatartási idejében látogatható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában