Fidesz frakció

2 órája

Új önkormányzati ciklus - Dr. Fekete Dávid vezeti a FIDESZ-KDNP frakcióját Győrben

Megalakult Győrben a FIDESZ-KDNP frakció – jelentették be csütörtökön délelőtt Győrben. A frakció vezetőjének dr. Fekete Dávidot, helyetteseként dr. Laczkovits-Takács Tímeát és Boncsarovszky Pétert, a frakció szóvivőjének Antal Imrét és Borsi Róbertet választották meg.

Kisalföld.hu

Felvételünkön a Fidesz győri frakciójának új vezetői.

A sajtótájékoztatón dr. Fekete Dávid megköszönte képviselőtársai bizalmát. – Egyhangú döntés született, ez is mutatja, hogy a FIDESZ-KDNP győri frakciója Győrben egységes és egy irányban szeretné képviselni a győriek érdekeit – szögezte le. 

A győri FIDESZ-KDNP frakció vezetője: dr. Fekete Dávid.
Fotó: Molcsányi Máté

Emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy ezt az önkormányzati választást megnyerték, hiszen a 15 egyéni körzetből 14-ben szerezték meg a választók felhatalmazását. – A polgármester választáson egy százaléknál is kisebb különbséggel nyert a baloldal jelöltje. Tiszteletben tartjuk a választás eredményét és ezt elvárjuk minden megválasztott tisztségviselőtől is. 

Október 1-től egy kétharmados többségben lévő FIDESZ-KDNP frakció vesz részt a döntéshozatalban egy baloldali polgármesterrel együtt. 

Ez egy új és merőben szokatlan helyzet, ami nagy kihívásokat rejt – vázolta a friss helyzetet dr. Fekete Dávid, majd arról is szólt, hogy 18 éve Győrben prosperáló, gazdaságilag jól működő, élhető várost építenek és ezt a feladatot magukénak érzik a következő ciklusban is. 

– Elhangzott a baloldali polgármestertől, hogy a FIDESZ ellopja a várost. Jelentem, a leköszönő fideszes polgármester közel 30 milliárd forinttal adta át a kasszát, a várost az új polgármesternek. 

Ez a számadat önmagáért beszél. Az új szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) világos és egyértelmű döntési mechanizmusokat ír le. Eszerint a közgyűlés és a bizottságok a legfőbb testületek, akik a polgármesterrel együtt a város fontos döntéseit meghozzák. Ezzel kapcsolatban nagyon sok félrevezetés hangzott el a városban. Szeretném világossá tenni, hogy az önkormányzatról szóló jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, hogy mi a közgyűlés, és a polgármester hatásköre. Mi ennek szellemében alakítottuk ki az új SZMSZ-t. Ráadásul a korábbihoz képest kevesebb bizottságot hoztunk létre, a hét helyett hármat. Azt gondoljuk, ezzel hatékonyabbá válhat a döntéshozatal, kevesebb lesz a hivatali bürokrácia. Ez azonban az önkormányzati képviselőktől sokkal több munkát, felelősségteljesebb munkavégzést kíván mint eddig, mert ez az új rendszer gyakrabban ülésező közgyűlést és bizottságokat feltételez – szögezte le dr. Fekete Dávid.

Antal Imre a frakció egyik szóvivője.

Törvényesen megválasztott képviselők jogszerű döntései

Antal Imre szóvivő is leszögezte, hogy mindenkivel együtt kívánnak működni. – Látunk azonban már bizonyos nehézségeket, ami ezt akadályozhatja. Az egyik az, hogy a baloldali polgármester a megválasztása óta valótlanságokat állít, igyekszik félrevezetni a győri közvéleményt. Valótlanul állítja például, hogy eldugott bizottságokban fognak döntések születni, holott tudja, hogy a bizottságok nyíltak, azon részt vehetnek a delegáltjai is. Az egyszemélyi helyett a bizottságokhoz kerülnek döntések, ezáltal jobban átláthatóak lesznek.

Puccsot emleget a baloldali polgármester, holott törvényesen megválasztott képviselők jogszerű döntéseiről van szó, a polgármesternek pedig a törvényességre, a jogszerűségre kell felesküdnie és ezt kell betartania. További nehézség, hogy a polgármester és csapata nem ért az önkormányzati munkához. Azt is szerencsétlennek tartjuk, hogy a baloldali polgármester cirkuszként tekint a közgyűlésre. Mi nem akarunk részt venni ebben, hanem eredményes munkát szeretnénk végezni a közgyűlésben. Azt szeretnénk, ha a közgyűlésben értelmes viták, megbeszélések zajlanának, nem pedig hőbörgés. 

Lapunk megkérdezte a sajtótájékoztatón: vajon bárki bemehet a városházára lapozgatni az önkormányzati szerződéseket, mint ahogy Pintér Bence civil aktivistái teszik a polgármester közösségi posztjai szerint?

Dr. Fekete Dávid frakcióvezető válaszában elmondta, az átadás átvételkor minden egyes, a törvények által előírt dokumentumot átadott a leköszönő polgármester az új városvezetőnek. – Bízok abban, hogy a polgármester intézkedései minden esetben jogszerűek, hiszen neki nagyon oda kell figyelnie arra, hogy semmilyen jogszabályellenes tevékenységet ne végezzen. Több bejelentés érkezett hozzánk a Facebook posztokkal kapcsolatban. A jogászoknak kell azt vizsgálniuk, van-e erre jogosultságuk – válaszolta a frakcióvezető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában