Sírhelyek megváltása

2 órája

Elhunyt szeretteink - Sírhely és urnakripta esetén 25, urnafülke esetén tíz év a megváltási idő

Közeleg Mindenszentek, Halottak Napja. Érdemes tisztában lenni azzal, mikor jár le a megváltott sírhelyek használati ideje.

Kisalföld.hu

A régi, balesetveszélyes síremlékeket egy betonplaccon őrzik Halásziban, mutatja Majthényi Tamás polgármester.

– Sírhely és urnakripta esetén 25, urnafülke esetén tíz év a megváltási idő - foglalta össze érdeklődésünkre Déri Péter, a Győr-Szol Zrt. temetőüzemeltetési csoportvezetője, akitől megtudtuk: több mint negyvenezer elhunyt nyugszik a Nádorvárosi köztemető patinás parcelláiban. – A sírhelyeknél az utolsó koporsós temetés időpontjától számítják a lejárati időt, míg az urnahelyeknél, kriptáknál és urnakriptáknál a megváltástól számít a lejárati idő.

A megváltási díj sírhely típusonként változó. A legolcsóbb urnafülke megváltási és újraváltási díja bruttó 23 ezer forint tíz évre, egyes koporsós sírhely legalacsonyabb díja bruttó 35.815 forint. A rendelet ettől eltérő díjakat is tartalmaz, melyről a temetők gondnokai részletes felvilágosítással szolgálnak a hozzájuk fordulóknak.

A soproni temetőben az Egészséges emberibb környezetért, Virágos Sopronért Egyesület tagjai teszik rendbe az elhagyatott sírhelyeket.
A soproni temetőben az Egészséges emberibb környezetért, Virágos Sopronért Egyesület tagjai teszik rendbe az elhagyatott sírhelyeket.
Fotó: Rombai Péter

Közeleg a határidő

A temetkezési helyek megváltási és újraváltási idejét és díjait a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló helyi önkormányzati rendelet szabályozza. Míg egy korábbi jogszabály szerint az 1987 előtt megváltott kripták száz évig érvényesek, az aktuális önkormányzati rendelet értelmében sírboltot újabb ciklusra 75 évre lehet megváltani. Mint a temetőüzemeltetési csoportvezető elmondta, a jogszabály sírboltnál három, egyéb sírhelynél egy év türelmi időt ír elő. Ha a lejárt bérleti díjat nem hosszabbítják meg, akkor a rendelkezési jog a temető tulajdonosára száll. A győri önkormányzati tulajdonában nyolc temető van: a nádorvárosi, révfalusi, újvárosi, Templom úti, Sugár úti, Koroncói úti, Malomsori úti és Szabadi úti köztemetők. 

Ezeknek a sírhelyeinek újraváltására december 31-ig van lehetőség a temetőgondnoki irodákban.

Győrben ezen kívül van még több egyházi temető is, ezeknél azonban nem a Győr-Szol Zrt. az üzemeltető, hanem jellemzően az egyház. Déri Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyolc hónapnál régebben szétszedett, vagy düledező síremlékeket december 31-ig helyre kell állítani, ellenkező esetben az üzemeltető elszállíttathatja azokat.

Soproni sírhelyek: Türelmi idő és értesítések

A soproni Szent Mihály temetőben 2024-ben összesen 420 sírhely lejárata esedékes. A sírhelyek lejárata évente változó, hiszen attól függ, hogy 25 évvel ezelőtt hány új sírhelyet vásároltak, továbbá az is befolyásolja, hogy az elmúlt 25 évben hány koporsós, illetve 10 évvel ezelőtt hány urnás temetés történt. A temető üzemeltetéséért felelős Konvent iroda a sírhely lejárata előtt negyed évvel írásban értesíti a fenntartókat. Ebben az értesítésben a sírhely megújításának lehetőségeiről is tájékoztatást adnak. 

A koporsós temetkezési helyek esetében a fenntartás megújítása 12 vagy 25 évre lehetséges. Az urnás sírhelyek – beleértve az urnafalban, urnaoszlopban, urnablokkban vagy urnasírban elhelyezett urnákat – esetében a meghosszabbítás 10 évre történik. Kripták esetén a fenntartási idő 30 vagy akár 60 év is lehet. Ha a sírhely fenntartója nem kívánja megújítani a sírhelyet, lehetősége van a sírhely fenntartási jogát átadni egy családtagon belül. Ezt egy sírátadó nyilatkozattal teheti meg. Amennyiben a sírhely fenntartásáról teljes mértékben lemond, ezt egy lemondó nyilatkozattal jelezheti, és a sírhely visszakerül a Konvent tulajdonába. Fontos tudni, hogy a sírfenntartó halála esetén a fenntartási jog egyenes ágon öröklődik

 - tudtuk meg a soproni Konvent iroda munkatársaitól.

- A sírhelyek lejáratát követően egy év türelmi idő áll rendelkezésre, hogy a hozzátartozók meghosszabbítsák a fenntartási jogot. Ha a sírfenntartót nem sikerül elérni – például az értesítés visszaérkezik, mert a nyilvántartásban szereplő elérhetőségek már nem aktuálisak – a Konvent iroda mindent megtesz, hogy megtalálja az élő rokonokat vagy hozzátartozókat. Ha a türelmi idő alatt sem érkezik befizetés, a sírhely a Konvent tulajdonába kerül vissza. A meg nem váltott sírhelyek egy idő elteltével újra igénybe vehetők temetési célokra. Ezért különösen fontos, hogy a hozzátartozók időben érdeklődjenek a sírhelyek lejáratáról, és gondoskodjanak a fenntartás megújításáról.

Új temetkezési helyet akarnak

– Mosonmagyaróváron a három köztemetőben eltérőek a megváltási díjak – tudtuk meg Buch Évától, a mosonmagyaróvári Anubisz Temetkezési Kft. ügyvezetőjétől, aki példákat is mondott. A díjak parcellánként is változnak a temetőkben, továbbá attól függően is, hogy urnafal, kripta vagy éppen egyes vagy kettes sírhelyről van szó. A kripták megváltása hatvan évre 165 ezer forint, az egyes sírhely 11.430-28.575 forint között mozog. Az egyes urnafalért 63.500 forintot kell fizetni, a kettesért ennek dupláját. Az ügyvezető kiemelte: ha lejár egy sírhely megváltása, türelmi időt hagynak, több év elteltével teszik ki a sírokra a lejárt matricát. Buch Éva arról is beszámolt, hogy ma már inkább új temetkezési helyet akarnak a legtöbben, kevésbé igénylik a meg nem váltott sírhelyeket – ahonnan kegyeleti okokból nem kerülnek ki a korábban oda eltemetettek. 

A szakember még hozzátette: sajnos nem csak az jelent gondot, hogy nem váltják meg a sírokat, hanem az is, hogy azoknak a környezete elhanyagolt, és emiatt panaszokat kapnak.

A halászi temető legrégebbi sírja Farkas József plébánosé, akinek 1769-1793 közötti működése idején épült a helyi templom. A sírt a helyi hagyományőrzők gondozzák – tudtuk meg Majthényi Tamás polgármestertől. 
Fotó: Kerekes István

25 évre szól a megváltás a kistelepüléseken

A kistelepüléseken az önkormányzatnál lehet érdeklődni, ott tartják nyilván a sírhelyeket. Így Halásziban is. Majthényi Tamás halászi polgármester tájékoztatása szerint 25 évre szól a megváltás: 

  • az egyes sírhely 5 ezer forint
  • a kettesé 10 ezer forint 
  • az urna sírhely szintén 10 ezer forint. 

Az egyes urna fülke 40 ezer forint, a kettes ennek duplája, és ezeknek a megváltása 50 évre szól. A faluvezető szerint kevésbé jellemző, hogy megváltatlan sírok legyenek (ha mégis, halottak napja környékén kitesznek rá egy felhívást), a régebbiekről a helyi hagyományőrző egyesület gondoskodik. Egyébként a balesetveszélyeseket elbontották és összegyűjtötték a temetőben egy betonozott placcon. Amíg van helyük a temetőben, addig kegyeleti okból a meg nem váltott sírokat nem bolygatják, tette hozzá Majthényi Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában