H-tarifa

2 órája

Ismét több tízezer magyar háztartás spórolhat október 15-étől ennek a lehetőségnek köszönhetően

Október 15-étől számos magyar háztartás részesülhet ismét kedvezményes áramdíjban, a H-tarifa révén, amely különösen a hőszivattyúkat használók számára kínál jelentős megtakarítást. A fűtési időszakban elérhető tarifa célja, hogy a környezetbarát fűtési rendszerek alkalmazása olcsóbb és fenntarthatóbb legyen, miközben segít a rezsiköltségek csökkentésében. A legfontosabb tudnivalókat, tévhiteket és a további spórolás lehetséges útjait Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselője foglalta össze.

MW

Nem csak a tarifa kedvezményes, ha nappal használjuk, mi magunk is spórolhatunk a hőszivattyúval  

„A hőszivattyús rendszerekre fokozottan igaz, hogy az épület megfelelő hőntartásával többet spórólhatunk, mintha folyamatosan fel-letekergetjük a termosztátot. Egy stabil, állandó hőmérséklet megtartása kisebb fogyasztást eredményez. Ha napközben nem tartózkodunk otthon, akkor mérsékelhetjük a fűtést, de ne felejtsük el, hogy a levegős  hőszivattyúk a nappali időszakban kevesebbet fogyasztanak, mivel a működés során a külső hőmérsékletből vonják el a hőt” – magyarázta Bánhalmi Zoltán. „Ezért minél melegebb van kint, annál gazdaságosabb az üzemeltetés. Így célszerű a komforthőmérsékletre fűtést még a melegebb nappali időszakra időzíteni, és olyan fűtési rendszereket kialakítani, amiben az energia eltárolható. Így a  nappali időszakban, olcsóbban megtermelt energiát tudjuk elhasználni az esti és éjszakai, illetve hajnali órákban, amikor a leghidegebb van” – tette hozzá. Fontos tudni, hogy amikor új épületbe telepítésre kerül a hőszivattyú, akkor az első időszakban az első felfűtés költsége jelentős lehet. „Az épületszerkezet első felfűtése annál drágább, minél hidegebb van kint, ezért érdemes az első indítást a téli hónapok előtt megtenni” – figyelmeztet a Panasonic szakembere.

Számos tévhit él a hőszivattyúkkal kapcsolatban  

Az egyik legtöbbet hangoztatott tévhit, hogy nem lehet velük kifűteni a házakat. Ez az állítás nem állja meg a helyét, hiszen a szakszerűen kiválasztott termék teljes mértékben el tudja látni ezt a feladatot. A tulajdonosnak amiatt sem kell aggódnia, hogy a hőszivattyú hangos lesz, hiszen az újabb készülékek rendkívül csendesek, így sűrűn lakott övezetekben is telepíthetőek. Aggályokat szokott okozni, hogy vajon lehet-e alkalmazni kazáncsere esetén. „A megfelelő körültekintéssel telepítve a hőszivattyúkat kazánok helyett is lehet alkalmazni, és segítségükkel akár 60-70 °C-os vizet is elő lehet állítani, amennyiben ez szükséges” – részletezte Bánhalmi Zoltán. A szakember azt is kiemelte, hogy az új hőszivattyúk a H-tarifával kiegészítve rendkívül kedvező fűtési megoldást biztosítanak. Jelentősen kevesebbet fogyasztanak mint a gázkazánok, drága kéményre sincsen szükség esetükben, ráadásul a felhasználás környezetében a károsanyag-kibocsátásuk nulla.

Hazánkban is egyre több hőszivattyút telepítenek  

Magyarországon az elmúlt évtizedben nagyságrendileg közel 60-80 ezer darab levegő-vizes hőszivattyú berendezés kerülhetett telepítésre1, amelyek között több tízezret lakossági célra használnak. „Itthon is egyre többen használják a háztartások fűtésére és hűtésére, illetve használati melegvíz előállításra a hőszivattyúkat, Európa-szerte pedig jelenleg 24 millió darab hőszivattyú működik. Ez kiemelt fontosságú az Európai Green Deal-ben2 megfogalmazott vállalások szempontjából, amely szerint 2050-re elérjük a zéró kibocsátást a kontinensen” – hangsúlyozta Bánhalmi Zoltán. Az eddig telepített 24 millió  hőszivattyúval ugyanis évente 45 megatonna széndioxid-kibocsátás kerülhető el Európában1. Ez az épületek teljes uniós kibocsátásának mintegy 4,9%-a, illetve pontosan annyi, mint Magyarország éves kibocsátása – derül ki az EHPA vagyis az Európai Hőszivattyús Szövetségúj adataiból.

Bizonyos esetekben a klímaberendezések is használhatóak az egész fűtési időszakban  

Sok százezer magyar háztartásban van olyan klímaberendezés, amivel lehetséges a fűtés, ezeket a nagy hideg beállta előtt érdemes használni. „A téli időszakban elsősorban azok a készülékek tudnak gazdaságosan és megbízhatóan fűteni, amelyek erre fel vannak készítve. Ezalatt elsősorban a megnövelt hőcserélő felülettel, kibővített működési tartománnyal, erőteljes fűtési funkcióval rendelkező készülékeket értjük” – részletezte Bánhalmi Zoltán. Az ilyen készülékekkel a teljes fűtési szezonban lehetséges a fűtés. „A klímaberendezések fűtési komfortszintje elmarad a hagyományos fűtési megoldások komfortszintjétől, ezzel számolnunk kell, amikor hőszivattyús klímával szeretnénk fűteni. A ventilátorok által mozgatott levegőnek zajhatása a leghalkabb berendezések esetében is jelen van a szobában” – emelte ki a szakértő.

Mit kell tudni a H-tarifáról?  

A H-tarifa egy kedvezményes árú, külön tarifájú áramdíj, amelyet Magyarországon kínálnak elsősorban fűtési célokra. A H-tarifa célja, hogy a villamos fűtési rendszereket, különösen a hőszivattyúkat használók számára kedvezőbb áron biztosítson áramot a fűtési időszakban. Fontos tudni, hogy a H-tarifa csak a fűtési szezonban, október 15. és április 15. között vehető igénybe külön mérőórával, amely kizárólag a fűtési rendszert méri, így más háztartási készülékek nem használhatják ezt a kedvezményt. 
Ne feledkezzünk meg arról, hogy az október 15-én kezdődő fűtési időszakban a szakszerű karbantartáshoz szakszervizt szükséges. Ellenőriztetni kell a berendezések elektromos csatlakozásait, a rendszerben uralkodó nyomásokat, tágulási tartályokat, illetve a biztonsági szerelvényeket, valamint a használati melegvíztárolók karbantartásáról is érdemes gondoskodni. Mindezek mellett a hőszivattyúk kültéri egységének tisztítása is az őszi karbantartás fontos része a téli fűtési időszak megkezdése előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában