Listavezető

2 órája

11 milliárddal több útdíjat fizettek az M1-en mint egy évvel korábban

Az M1-es vezeti a listát az autópályák közül.

Kisalföld.hu

Fotó: Illusztráció / Csapó Balázs

2022-ben több mint 355,5 milliárd, addig egy évvel később, 2023-ban már több mint 404 milliárd forint folyt be az államkasszába a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek úthasználata után - derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adataiból.

A megtett úttal arányosan fizetendő e-útdíj-bevételek 13 százalékos növekedéséhez a forgalom növekedése, a díjak és a díjköteles útszakaszok körének változása is hozzájárult.

A gyorsforgalmi utak közül az M1-es autópálya toronymagasan vezet az e-útdíj tekintetében.

 Az M1-es sztráda esetében annyi e-útdíj-bevétel keletkezett, mint a díjköteles főutak esetében összesen

 2022-ben 70,5 milliárd, 2023-ban pedig bő 81 milliárd forintot fizettek be a különböző nehézgépjárművek úthasználata után az üzemeltetők. Az M1-es-hez kapcsolódó bevételi adatok növekedése 15 százalék volt, ami 2 százalékkal meghaladja az összes díjköteles utat érintő bevételnövekedést 2023-ban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A főutakra és autópályákra fizetendő új útdíjak is nyilvánosságra hozták már. Korábbi cikkünkben erről is részletesen beszámolunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában