Minőségvizsgálat

4 órája

Nemzetközi projekt: innovatív eljárásokat fejlesztettek a borkészítés és a borvizsgálat terén

Lezárult az ADEXGO Kft. és a Széchenyi István Egyetem „Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása” című közös, nemzetközi 2019-2.2.1-EUREKA pályázata.

Széchenyi Egyetem

Fotó: Illusztráció

A projekt a román SC ICA Research and Development SRL vállalat vezetésével, valamint további két román partner – a SC Pharmacorp Innovation SRL és a University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest (USAMVB) – részvételével valósult meg. A 2024. augusztus 31-én zárult pályázat fő célja új, innovatív eljárások kidolgozása volt a borkészítés és a borvizsgálat terén. A hároméves pályázati időtartam alatt a klasszikus vizsgálati módszerek mellett műszeres gyorsvizsgálati technológiákat felvonultató módszertant dolgoztak ki, mely roncsolásmentes közeli-infravörös spektroszkópiára (NIRS), optoelektronikai és gázkromatográfiás (GC) elektronikus orra, biológiai membránnal bevont ionszelektív térvezérlésű tranzisztor (ISFET) szenzorokkal szerelt elektronikus nyelvre épült.

A kifejlesztett technológia segítségével az egyes borfajták azonosítását végezték el, illetve azonosították a szennyezett vagy fertőzött, íz- és illathibát mutató borokat. A kidolgozott műszeres gyorsvizsgálati technológiát sikeresen alkalmazták a román konzorciumi partnerek által fejlesztett borászati technológiával előállított kísérleti borok minőségének leírására, az egyes élesztőtörzsekkel és azok kombinációival készített borok objektív jellemzésére.

Az eredmények igazolták, hogy a különböző minőségvizsgálati protokollokat egységes rendszerbe foglaló komplex módszertan a humán borminősítés és a célzott kémiai vizsgálatok mellett hasznos eszköze az innovatív borászati fejlesztéseknek. A projekt résztvevői kidolgoztak egy komplex borminőség-vizsgálati technológiát és módszertant, ami bővíti az ADEXGO Kft. Correltech üzletága, valamint a Széchenyi István Egyetem által nyújtott szolgáltatások körét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában