Közösségi összefogás

2 órája

Kresz Park épült Ikrényben - A közlekedésről tanulhatnak az óvodások és kisiskolások - fotók

Egyedülálló Kresz park épült Ikrényben a Napsugár Óvoda mellett, melyet a helyi családok és az önkormányzat valósított meg összefogásból. A gyerekek az átadót követően azonnal birtokba is vették a parkot járgányaikkal, rendőri kíséret mellett.

Simon Roberta

Az ikrényi Kresz Parkban kis táblák, jelzőlámpák, felfestések és körforgalom várta a rollerre, biciklire pattant kicsiket. Mielőtt a kibetonozott útra léptek volna, rendőri figyelmeztetést kaptak, hogy mikor, hol, milyen szabályokat kell betartaniuk. 

KRESZ
A legkisebbek is megismerhetik a közlekedés szabályait az újonnan átadott ikrényi KRESZ parkban.
Fotó: Molcsányi Máté

KRESZ: kicsiknek és nagyoknak

- Egymásra való figyelés! Az összetett szabályrendszerekkel a közlekedésben sokszor a felnőtteknek is meggyűlik a baja, nem véletlen, hogy az alapok megtanítása már ilyen kis korban elkezdődik. A Kresz Parkot azért hoztuk létre, hogy lehetőség nyíljon a leggyakoribb közlekedési szituációk játékos gyakorlására. A biztonságos közlekedés alapelveit sajátíthatják el a gyerekek - emelte ki az átadó ünnepségen a Napsugár Óvoda vezetője, Fodorné Németh Anikó.

- Ilyen pályán megtanulhatják, hol és merre lehet kanyarodni, mikor kell elsőbbséget adni. Biztonságos környezetben szerzett tudást át tudjuk ültetni a gyakorlatba - tette hozzá. Majd következhetett a kicsik műsora és a szalagátvágás.

Rollerrel és biciklivel próbálták ki az egyedülálló Kresz Parkot az ikrényi óvodások. Fotó: Molcsányi Máté

Németh Tamás polgármester elmondta, hogy olyan fejlesztés valósult meg, amire régóta vágyott az óvoda. - Még évekkel ezelőtt született az ötlet, hogy jó lenne egy Kresz Park, ami üdvözítő gondolat, ugyanis ezzel olyan értéket tudunk adni a gyermekeknek, amit biztosan kamatoztatni tudnak a jövőben. Az óvoda szülői munkaközössége megmutatta erejét és bált rendezve 1,1 millió forintot gyűjtöttek össze a projekt megvalósítására, mely remek alap volt. Sajnos a kivitelező cég, akitől árajánlatot kértünk, hatszoros összeget mondott, így inkább saját kezünkbe vettük a munkát. Ismét működött az összefogás és a társadalmi munka a településen, 2,5 millió forintból elkészült az oktatópálya -  részletezte Németh Tamás.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre sűrűsödő és gyorsuló forgalom még több veszélyhelyzetet rejt magában, ráadásul a kerékpárutak megjelenésével megmutatkozott, hogy sokan a kétkerekű közlekedés szabályait sem ismerik, ami egyre többször balesethez vezet.

Emellett az omladozó széntárolót is felújították, új funkciót is kapott, tárolóként fedett helyen, biztonságban tudhatják járgányaikat a kicsik. Ezt is önerőből és kétkezi munkából valósították meg, ami végül 3,5 millió forintba került. 

A Kresz Parkot nem csak az óvodások használhatják, szervezett keretek között az általános iskola alsó tagozatosai is gyakorolhatnak, tanulhatnak a közlekedési szabályokról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában