Gyász

3 órája

Elhunyt Kozma Imre atya, a győrzámolyi születésű gyémántmisés szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

"Az élet arra való, hogy elajándékozzuk" vallotta. Kozma Imre atya 85. életévében, csütörtökre virradóan hunyt el.

Kisalföld.hu

Életének 85. évében elhunyt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője – adta hírül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Kozma Imre atya, elhunyt
Kozma Imre atya, az idén harmincöt éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója. 
Fotó: Földházi Árpád / Forrás: MW archív

Ezer szállal kötődött Győrzámolyhoz

Kozma Imre 1940. június 4-én Győrzámolyban született. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd papi szemináriumba jelentkezett. Döntése komoly elkötelezettséget jelentett, hiszen 1958-ban a papi hivatást választó fiatalok biztosan számíthattak arra, hogy az államvédelmi hatóság zaklatni és üldözni fogja őket - idézték fel.

Kozma Imre atya ezer szállal kötődött térségünkhöz

Egy évvel ezelőtt a soproni Szent Mihály-templom háromnapos búcsúján celebrált ünnepi szentmisét, ezt megelőzően pedig Győrzámolyon hallhatták a hívek.

2023 augusztusában Vármegyei Rendezvényközpont avatóján mondott ünnepi beszédet.

Gyémántmiséjét tavaly, június 18-án celebrálta a budapesti Szent Ferenc sebei templomban. Pappá szentelésének 60. évfordulóján pályafutásáról is beszélt. Úgy fogalmazott: – Nem terveztem előre soha, mindig olyan feladataim voltak, amelyek szembejöttek velem, erre hívott el az Isten.

Isten szeretete táplálja az életünket, mely akkor válik teljessé, ha másokért éljük.

- mondta.

Egyházi és állami elismerésekkel ismerték el munkáját

2020-ban a legmagasabb egyházi kitüntetésben részesült

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott Kozma Imre irgalmas rendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökének. A kitüntetést a testület elnöke, Veres András győri megyés püspök adta át.

Kozma Imre atya 2020-ban a legmagasabb egyházi elismerésben részesült.
Kozma Imre atya 2020-ban a legmagasabb egyházi elismerésben részesült. A Pro Ecclesia Hungariae-díjat Veres András győri megyés püspök adta át.
Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurir / Forrás: MKPK

Ugyanebben az évben vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. A máltai szeretetszolgálat Magyarország egyik legjelentősebb segélyszervezete, a Karitatív Tanács tagjaként a kormány stratégiai partnere. Munkatársai az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolják, irgalmasságukkal a „szeretetet történetét” írják, és nem csupán társai az elesetteknek, hanem értük is élnek – hangzott el az ünnepségen.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át Kozma Imre.
Fotó: Váli Miklós / Forrás: MTI archív

"A legnagyobb lehetőség maga az élet"

10 évvel ezelőtt, 75. születésnapja alkalmából nyilatkozott az MTI-nek. Akkor úgy fogalmazott, "A legnagyobb lehetőség maga az élet, és aki felismeri az abban rejlő kihívást, hogy Isten egymásra bízta az embereket, annak gyönyörű élete lehet". Hangsúlyozta: a legtöbb ember gondja-baja épp abból adódik, hogy nincs elegendő energiája arra az elhatározásra, hogy ne magáért, hanem másokért éljen. "Aki másoknak él, az teljesebb életet él, aki jó tesz, az jobb lesz, aki örömet szerez, az boldogabb lesz, és ami visszaragyog azok arcáról, akikkel jót tesz, az bearanyozza az életét" - fogalmazott.

Kozma Imre felidézte: nyolcéves volt, amikor megkapta a "tökéletes életprogramot" nagyapjától: 

Az élet arra való, hogy elajándékozzuk

Nagyapja életpéldája tanította arra is, hogy az emberi életút nem a magányos vándor útja, hanem közös út, amelyen járva "minden azon dől el, hogy milyen társai vagyunk egymásnak". 

Kozma Imre 1940. június 4-én Győrzámolyban született. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd papi szemináriumba jelentkezett. Döntése komoly elkötelezettséget jelentett, hiszen 1958-ban a papi hivatást választó fiatalok biztosan számíthattak arra, hogy az államvédelmi hatóság zaklatni és üldözni fogja őket. 

Kozma Imre atyát 1963-ban szentelték pappá. Első állomáshelye Tát-Dorogbányán volt, majd áthelyezték Budapestre. 1968 és 1977 között a Ferenciek terén álló Alkantarai Szent Péter templomban szolgált. Szokatlan hangvételű, szókimondó prédikációi sokakat megszólítottak, a fiatal felnőtteknek tartott konferencia beszédei alatt zsúfolásig megtelt a templom. Kozma Imre atyát ezekben az években számos alkalommal előállították és kihallgatták, hallgatóságának több tagját meghurcolták és kizárták az egyetemről. 

Pályafutásának következő állomása a zugligeti Szent Család plébániatemplom volt. Százak által látogatott hittan óráin azt tanította, hogy a kereszténység nem elmélet, hanem gyakorlat, a templom falain kívül a mindennapokban is meg kell élni hitünket. A közösség tagjainak konkrét segítő feladatokat kellett vállalniuk, ekkor alakult ki az az önkéntes hálózat, amely később a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapját adta. 

Az 1989-ben megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökeként a szegények, idősek, hajléktalan emberek ellátását szervezte meg. A zugligeti templom kertjében megnyitotta az első menekülttábort a Budapesten gyülekező keletnémet családok előtt, ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius akcióját indította el, melynek során 48 ezer menekültet fogadtak be Magyarországon. A romániai forradalom alatt segélyszállítmányokat juttatott el a szükséget szenvedő településekre, a délszláv háború alatt kórházi osztályokat, bentlakásos intézményeket és nagy számú civil lakosságot menekített át Magyarországra az általa vezetett szervezet. Felhívásaira önkéntesek százai jelentkeztek, közben országszerte megalakultak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjai. Három és fél évtized alatt a Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb magyarországi karitatív szervezetté vált, amely szociális, oktatási és egészségügyi ellátásokból is hálózatot épített ki, intézményeiben és önkéntes csoportjaiban naponta átlag 17 ezer emberről gondoskodik.

1997-ben Kozma Imre atya felvételét kérte a Betegápoló Irgalmasrendbe, mely irányítása alatt megerősödött, és kórházaival az egészségügyi ellátás jelentős szereplőjévé vált. Ötvenhét évesen lett szerzetes, a legtöbben ilyenkor már a visszavonulásukat tervezik, ő a keresztény szemléletű orvoslás újraélesztését tűzte célul, és 82 éves koráig vezette a rend hazai szervezetét. 

Pályafutása utolsó szakaszában éppolyan energikus volt, mint fiatalon. 2013-ban pappá szentelésének ötvenedik évfordulójára készülve gyalogosan végigjárta papi szolgálatának állomáshelyeit, 73 évesen 140 kilométeres zarándoklatot tett egy szerzetestársa kíséretében. 

Tevékenységét több mint harminc alkalommal ismerték el rangos kitüntetésekkel. 1996-ban az  Év emberének választották, 2003-ban a Magyar Köztársaság Középkeresztje díjat vehette át, 2005-ben Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben Francia Becsületrenddel tüntették ki, 2016-ban Európa Polgár díjjal ismerték el életművét, és több település önkormányzata is díszpolgári címet adományozott Kozma Imre atyának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában