Háromnapos búcsú

2023.10.01. 13:40

Veres András megyéspüspök és Kozma Imre gyémántmisés irgalmasrendi szerzetes is mutatott be ünnepi szentmisét a soproni Szent Mihály-templomban - Fotók

Püspöki szentmisével kezdődött a soproni Szent Mihály-templom háromnapos búcsúja. A pénteki szentmisét Sopron védőszentjének ünnepén dr. Veres András megyéspüspök celebrálta a város papjaival, a vasárnapit pedig Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes.

Bódvai Ildikó

Fotó: Máthé Daniella

A búcsúi hétvégén, Szent Mihály napján dr. Veres András megyéspüspök celebrálta a szentmisét. Szombaton Gál Péter tartott előadást Az okkultizmus és az ezotéria divatja címmel a templomban. Vasárnap, a templom felszentelésének évfordulóján pedig ünnepi szentmisét mutatott be Kozma Imre gyémántmisés irgalmasrendi szerzetes, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója és elnöke. 

Az atya szentbeszédében Szent István máig ható örökségének a megőrzésére és az Istenhit nélküli Európa veszélyeire figyelmeztetett. A szentmise végén, a templom bejáratánál Horváth Imre városplébános és Farkas Ciprián polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, ezután kezdődött a búcsúi vigadalom. Színpadra lépett a Pendelyes Néptáncegyüttes és a Fajkusz Banda, a templomkertben agapé fogadta a vendégeket, az Európai Borlovagrend tagjai pedig borral kínálták a jelenlévőket.

Szent Mihály arkangyal sok magyarországi templom és település védőszentje, mint ahogyan Soproné is. A róla elnevezett templom a város legrégebbi plébániatemploma. Első írásos említése 1278, mai nagyságában 1484-ben készült el. Felszentelésén egyes feltételezések szerint Mátyás király is részt vett. A Szent Mihály templom méreteivel és merész arányaival a Budavári Mátyás templom után az ország legjelentősebb gótikus alkotása. Érdekessége még, hogy úgy volt kiépítve, hogy háború, vagy ellenséges támadás esetén a lakosság védelmét is szolgálta.

A templom legújabb kori történetéhez tartozik az a nagyszabású külső és belső felújítás, amely a város és az egyházmegye összefogásával valósulhatott meg és amely a templom évszázados történetében is kiemelkedő esemény. 2020. október 1-jén szentelték újra a felújított Szent Mihály templomot, amelynek búcsúja a város ünnepe is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában