Soproni Egyetem

2 órája

Új, hiánypótló térkép készült Magyarország erdeiről Sopronban

Elkészült Magyarország erdőségeinek aktuális térképe a Soproni Egyetemen az Agrárminisztérium koordinálásával.

Kisalföld.hu

 Ehhez hasonló falitérkép, amely a faállomány típusokat ilyen pontosan ábrázolná, 140 éve készült utoljára. A térképen az erdők színes feltüntetése mellett tanulmányozható az ország vízrajza, az úthálózat, a megyehatárok, és valamennyi település elhelyezkedése.

Térkép
Magyarország erdőségeinek térképe Fotó: Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának közreműködésével, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága Magyarország EU Tanácsának soros elnökségének tiszteletére készítette el Magyarország erdőségeinek átnézeti térképét az Országos Erdőállomány Adattár 2024. évi adatai alapján.

A Magyar Állam összes erdőségeinek átnézeti térképe az egyes községek határában uralkodó főfanemek kitüntetésével” – címmel jelent meg 1885-ben Magyarország első ilyen jellegű térképe. Az akkori szakemberek dr. Bedő Albert államtitkár és országos főerdőmester utasításai szerint dolgoztak. A reprint kiadásoknak köszönhetően jól ismert Bedő-féle térkép korszerű változatának elkészítése azonban időszerűvé vált. A projekt ötlete Nagy Frigyes Vincétől (erdészeti szakmai referens, Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály, Agrárminisztérium) származik, a megvalósító dr. Czimber Kornél, a Soproni Egyetem szakembere.

Az Erdőmérnöki Kar dékánhelyetteseként dolgozó egyetemi docens elmondta, ez a térkép mostantól akár félszáz évig fontos információkkal szolgál az erdészek, erdőgazdálkodással foglalkozók és érdeklődők számára.

Hacsak jelentős változások nem jönnek (klímamelegedés, fafajcsere, erdőterület csökkenés/növekedés), úgy gondolom, hogy 2-5 évtizedig érvényben lehet. A főtérképen néhány területen a faállományok változhatnak, de összességében az erdőterületek, a jellemző faállományok (főleg a lassan növő fafajok állományai) megmaradnak

- hangsúlyozta.

Az összeállított térképek angol és magyar nyelven mutatják be Magyarország erdeinek aktuális 2024. évi állapotát, gazdálkodási, védelmi, klímaváltozási vonatkozásait, mérete 100x75 cm, de ennél nagyobb méretben is sokszorosítható.

A főtérkép a 18 faállománytípus csoport szerint színezett erdőrészleteket mutatja. Ezen a térképen megjelenik a vízrajz, az úthálózat, az ország és megyehatárok, és valamennyi település területe és felirata. A végleges munka 5 úgynevezett gyámtérképet is tartalmaz diagramokkal, de helyett kapott rajta a magyar erdők fafajösszetétele területdiagram és egy területkimutatás táblázat is.

Az első gyámtérkép az erdők tulajdonviszonyait, erdőfelügyeleti illetékesség és erdőtervezési körzethatárokat mutatja. A második gyámtérkép az Erdőgazdasági Zrt-k működési határát, kezelt erdőterületeit, központjait és erdészeteit ábrázolja. A harmadik támogató térkép különleges, mert az erdészeti tájakat és erdészeti klímazónák alapján színezett erdőterületeket mutatja, ahol a klímazónák a 2020-2050 közötti időszakra készültek a FAI (erdészeti aszályindex) és 6 klímamodell alapján. A negyedik gyámtérkép az erdők elsődleges rendeltetése szerint készült a Natura 2000 területek átfedésével. Az ötödik támogatótérkép a 6 természetességi kategória szerint színezi az erdőrészleteket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában