Árvíz 2024

2 órája

Az árhullám csúcsa ma éjjel elhagyja az országot, a vízügy az áradás utáni munkára koncentrál

Lassan levonul az ár, a csúcsa várhatóan ma éjjel hagyja el az országot. A vízügyesekre azonban további feladatok várnak: zajlik az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, illetve a helyreállítás előkészítése – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményéből.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

Nyugatról tegnap egy hidegfront érte el az Alpok vízgyűjtőit, amely – elsősorban a Felső-Dráva vízgyűjtőjére - ugyan hozott csapadékot, illetve a csütörtökön várható frontból is számítunk erre, de a jelenlegi árhullám levonulását ezek a mennyiségek már nem befolyásolják. Az elmúlt napokban a Duna bajor és osztrák szakaszán fokozatosan stagnáló vízállások alakultak ki.

Az apadás hatására a főváros feletti hazai Duna-szakaszon mára mindenhol a fokozatok szintje alá csökkent a vízállás. Budapesten a folyó már most sem éri el az alsó rakpartot, napközben pedig várhatóan a legalacsonyabb, I. fokú készültségi szint alá apad. Paksnál 22-én (vasárnap) napközben a II. fok szintje fölött, Baján pedig tegnap este a III. fok szintjét meghaladóan tetőzött a folyó. Mohácsnál nagyon lassan, a számítások szerint a mai nap második felében, de akár az éjszakáig elnyúlóan következhet be a tetőzés, a II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladóan.

Mivel az apadás, illetve az árhullám mind délebbre vonul, a felsőbb Duna-szakaszokra átrendelt több száz kollégánk másfél hét után már hazamehetett a saját igazgatóságához, és indulnak azok is, akik szintén az otthonuktól távol, de a Közép-Dunán vettek részt a védekezésben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vízügyes szakemberek megpihenhetnek. Zajlik az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, illetve a helyreállítás előkészítése. Az árhullám levonultával már a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett. A szennyeződött, vízzel átitatott zsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Ahol lehet, már a víz visszatartására is gondolunk: áradás közben ugyanis nincs mód a víz visszatartására, ám a tetőzést követően, amint elindul az apadás, megkezdjük a vízpótlást azokon a területeken, amelyek a vízügy rendelkezésére állnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában