Fából faragott összetartozás – Jótékony célú dísztárgyak készülnek Ravazd határában – Fotók, videó

Jó hangulatban telik a munka a Farfaragó tábor első napján. A mesteremberek és lelkes érdeklődők közös erővel készítenek egy székelykaput a ravazdi IV. Béla király kútjához. A tervek szerit minden évben más-más faluban ismétlik meg az összefogást.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Jótékonysági fafaragó táborról ritkán hall az ember. A különleges ötlet az után született meg, hogy elkészült a világ legnagyobb székely kapuja Sokorópátkám.

Az építés során számos kiváló mesterember gyűlt össze, akik szinte azonnal megtalálták a közös hangot. Később több közös munkán dolgoztunk együtt köztük egy erdélyi harangláb elkészítésén és ezt követően jött az ötlet 

– mondta el Vajda Péter a tábort szervező Sokorói Tájegységi Egyesülés elnöke. – A Sokorótáj falvai közt kezd kialakulni egy összefogás, amit mi is szeretnénk erősíteni. Úgy tervezzük, hogy minden évben a tájegység más-más falujába rendezzük meg a fafaragó tábort és mindenhol elkészül majd egy maradandó emlék, amelyek így szintén az összetartozást fogják jelképezni és egyben turisztikai látványosságként is funkcionálnak majd.

A székely gyalogkapu mellett a tábor egy hete során több dísztárgyat is elkészítenek a résztvevők amelyek majd a Sokorói Gálaest keretében találnak új gazdára, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják majd.

Az idei tábor házigazdája Sóki Miklós ravazdi asztalos.

– A fiam már harmadik generációs a szakmában magam pedig negyven éve élek a faluban. Számunkra a fa egy különleges alapanyag én csak és kizárólag ezzel dolgozom. Jó együtt dolgozni a többiekkel a társaság és a közös munka is öröm a számunkra.

A csapatot erősíti a világ legnagyobb székelykapujának munkálatait irányító Pető Sándor is.

Mindannyian különböző területeken dolgozunk más-más stílusban ezek a közös munka során összeadódnak.

Pénteken a tábor részeként megrendezik a Szakmák napját is, ahol a fiatalok, a székely kaput készítő meseteremberek munkája mellett szakácsok, gyógynövényesek, pékek és fodrászok mutatják be mesterségüket. Az eseményre több környékbeli iskolából érkeznek diákok, de a szervezők még tudnak további osztályokat fogadni.

A fafaragók vasárnapig lesznek a helyszínen, ez idő alatt bárki csatlakozhat hozzájuk, legyen akár szakmabéli vagy lelkes érdeklődő, sőt az se akadály, ha más módon szeretné segíteni munkát.

– Vannak akik egész nap velünk vannak és akadnak olyan ácsok, asztalosok, fafaragók akik délután csatlakoznak hozzánk ezért úgy tervezzük, hogy eset nyolcig itt leszünk. De nem csak a konkrét fa megmunkálásban érkezik segítség, kávéval és finom falatokkal is támogatnak minket.

Az érdeklődőket a hétvégén előadásokkal is várják, vasárnap pedig szentmise keretében szentelik meg az elkészült székelykaput.

Szeptember 27.: Szakmák napja – játékos gyakorlati bemutatókkal egybekötött pályaorientációs nap óvodásoknak és kisiskolásoknak

Szeptember 28.: Boda-Szabó Barbara (18:00) és Sasvári Sándor előadása (20:00)

Szeptember 29.: Szentmise (13:00)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában