Önkormányzati választás

2 órája

Kilenc új polgármester lép hivatalba Sopron térségében

Október elsejétől kilenc új polgármester lép hivatalba Sopron térségében, amelyhez összesen 39 település tartozik. Összegyűjtöttük azokat a helységeket is, ahol változás történt vagy azért, mert nem indult a korábbi polgármester, vagy mert a helyiek mást bíztak meg.

Papp Fanni

A soproni térségben összesen tizenöt olyan település volt, ahol csupán egy polgármesterjelöltre adhatták le a voksukat a szavazók a 2024-es önkormányzati választáson. A 39 település közül 7 olyan akadt, ahol nem indult újra a korábbi polgármester. Ágfalván a független Dominek Gábort (független) választották meg vezetőnek 647 szavazattal. Egyházasfaluban Sándor József 14 év után adta át a stafétát Derdák Gábornak (független), akire 387 voks érkezett.

Megalakult Fertőbozon az új képviselő-testület a polgármesterrel együtt. Felvételen: (balról) Meinczinger József, Zettl Andrea, Tóth József Gyula polgármester, Oláh-Füleki Klaudia és Salda Filip.

Régi új polgármester

Az előző ciklusban Kutrucz Gyula volt Fertőboz polgármestere, ahol azonban újra Tóth József Gyulának  (független) szavaztak bizalmat a helyiek, aki 2006 és 2019 között már vezette a települést. Fertőhomokon Horváth Lajost (független) választották meg 239 szavazattal. Fertőrákoson Tompa Judit Dóra (független) nyerte a választást. Répceszemerén hat új polgármesterjelölt is volt, akik közül Nagyné Bagarus Mónika (független) győzedelmeskedett 80 vokssal. Röjtökmuzsajon nem jelöltette magát a korábbi polgármester, így az egyedül induló Kincses Balázs (független) töltheti be a posztot.

Az újrainduló településvezetők többnyire nyertek, de volt példa leváltásra is. A hidegségi Kovács Adriennt kihívója, a független Tömördy Kristóf (53 százalékos választási arányt szerezve) legyőzte. A választás Kópházán is okozott némi meglepetést, ugyanis 18 év után leváltották Grubits Ferencet (független). A korábbi polgármesterre 405-en voksoltak, míg ellenfelére, a FideszKDNP színeiben induló Firtl Mátyásra 624-en. Az újonnan megválasztott vezető neve nem cseng ismeretlenül a közéletben, hiszen korábban a térség országgyűlési képviselője volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában