Energiafüggetlenné válna a falu

2024.09.09. 10:00

A jelentős mértékű beruházás Európai Uniós támogatással jöhet létre Pusztacsaládon

Nem kis célt tűzött ki Pusztacsalád településvezetése: megújulóenergia-közösség kialakításán dolgoznak, hogy a település energiafüggetlenné váljon. Az elmúlt években létrehoztak egy napelemparkot, most pedig megkezdték két zöldenergia-tároló építését.

Papp Fanni

Pusztacsalád polgármestere, Csapó Gábor minden erejével azon dolgozik, hogy az önkormányzat lakosait ki tudja szolgálni villamos energiával.

Fotó: Máthé Daniella

Saját ipari parkkal rendelkezik Pusztacsalád, amelynek területén 2017-ben kialakítottak egy nagy teljesítményű napelemparkot, hogy a karbonsemleges energiatermelésben részt vegyenek. 2021-ben pedig sikeresen pályáztak megújulóenergia-közösség kialakítására, amelynek keretében létrehoztak egy decentralizált, nyílt és színes skálájú zöldenergiakört a községben, amivel fedezik a település teljes energiaszükségletét. A projektnek azonban itt nincs vége, ugyanis a cél, hogy Pusztacsalád teljesen független megújulóenergia-közösséggé váljon, amelyről Csapó Gábor, Pusztacsalád polgármestere számolt be. 

 Célom az, hogy a település teljes lakosságát ki tudjuk szolgálni villamos energiával. A jelentős mértékű fejlesztéshez pályázati forrásokra volt szükségünk, amelyet az Európai Unió modernizációs alapjából nyertünk el az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Ugyan a végső célig még göröngyös az út, de minden jel azt mutatja, hogy sikeresen megvalósulnak azok a kitűzött fejlesztések, amiket az önkormányzatunk gazdasági ipari parkjába terveztünk. A fejlesztés keretében két zöldenergia-tároló építése kezdődött el, amik egyenként 1,2 megawattosak. Így közel két és fél mega- wattos teljesítményig tudunk majd energiát tárolni

 – részletezte Csapó Gábor. Hozzátette, a fejlesztés megalapozza a település energiabiztonságát. 

Az önkormányzat további tervei között szerepel, hogy az energiaközösségbe integráljanak egy külső erőművet, amely körülbelül 700–750 háztartásnak az éves villamos- energia-fogyasztását tudná biztonságosan ellátni. – A megújulóenergia-közösségi projekt pályázati eredményeinek és a jövőbeli kiegészítő, komplementer energiaforrások összekapcsolhatóságának biztosítására az elmúlt időszakban komoly hálózatfejlesztés is megvalósult a faluban, és egy új trafóállomás kezdte meg a működését. A projekt részeként jelenleg egy szoftverfejlesztés zajlik, amely mesterséges intelligenciával kezeli majd a rendszert. Nagy előnyünk, hogy a hasonló energiaközösségekkel ellentétben nálunk a fejlesztés alatt álló szoftvert valós idejű termeléssel és fogyasztással tudjuk tesztelni. Ugyanis ez idáig sikerült felállítanunk két erőművet, melyek már gőzerővel termelik az energiát, azonban a projektzáráshoz további négyet kell üzembe helyeznünk. Tehát már csupán ebben a fejlesztési körben legalább hat új szoláris összekapcsolt erőmű biztosítja a karbonmentes megújuló energiát. Mindeközben folyamatban van az önkormányzati tulajdonú, nonprofit kft. megalakítása, amely a későbbiekben működteti az energiaközösséget, zéró emisszióval energiát szolgáltat – tette hozzá a polgármester. 

Csapó Gábor a jövőt illetően elmondta, tovább szeretnék fejleszteni az energiaközösségüket, amelyre több opciójuk is van.  

Van lehetőségünk arra, hogy egy uniós ország energiaközösségével kapcsolódjunk össze és együtt fejlődjünk tovább, de egyénileg is vannak lehetőségeink. Mindezek mellett az önkormányzat eszközbeszerzései során törekszünk arra, hogy a forrásainkat felhasználjuk. Gondolok ezalatt arra, hogy a falubuszunkat vagy a haszonjárműveket lecseréljük elektromosra. 

A cél, hogy Pusztacsalád teljesen független megújulóenergia-közösséggé váljon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában