Kapacitás növelés

2024.08.13. 07:36

Több energia jut térségünknek – A megújuló erőforrások rákötésének biztosítása érdekében fejlesztik az elektromos hálózatot

Térségünkben is megújult az elektromos hálózat. Az E.ON Hungária Csoport nagyszabású, mintegy 115 milliárd forint összértékű fejlesztéscsomagjából több tízmilliárd jutott a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyei korszerűsítésre. De több nagyobb és közepes beruházás is tervben van még a folyamatosan növekvő fogyasztói igények kiszolgálásáért, különösen a napelemrákötések terén.

Dániel Viktória

A bekapcsolási és bővítési igények, valamint a napelemes rendszerek szaporodása jelentős mértékű fejlesztési szükségletet teremt.

Fotó: E.on

Több tízmilliárd forint jutott Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom elektromos hálózatának felújítására. Térségünkben nagy igény van arra, hogy a fogyasztók megújuló energiát biztosító eszközöket kapcsolhassanak a hálózatra, népszerűek a napelemek. 

Havonta vármegyénkből 170, Komárom-Esztergomból 100 ilyen igény érkezik átlagosan az E.ON Hungária Csoporthoz. A cég további fejlesztéseket tervez. 
Fotó: E.on

– Általánosságban elmondható, hogy az ügyfelek új bekapcsolási és bővítési igényei, valamint a napelemes rendszerek számának növekedése jelentős mértékű fejlesztési szükségletet teremt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyében is – mondta el lapunknak Kedves Brigitta, az E.ON Hungária Csoport külső kommunikációs szakértője. – Ezért a kapacitásnövelő beruházások folyamatosak a térségben. Az említett 115 milliárd forintos fejlesztéscsomagnak a két megyére tervezett, több tízmilliárd forintos fejlesztései már megvalósultak, az ügyfeleknek emiatt nem kell tervezett áramszünetekre számítaniuk. 

A megújuló energiára jelentős a lakossági igény.

Az E.ON Hungária Csoport a térségben a jövőben is sok kisebb és több nagyobb beruházást tervez. 

Győr-Moson-Sopront érintően a Győr–Répcelak–Csepreg 132 kV-os összeköttetés lesz a nagyobb beruházás, Répce­lakon új alállomás épül, hogy a környező települések energiaellátása még inkább biztosított legyen. Ezenkívül a mosonmagyaróvári alállomás átépítését, kapacitásnövelését is tervezi a társaság. 

Komárom-Esztergomban a legjelentősebb beruházás a Kisbér–Veszprémvarsány–Zirc–Litér 132 kV-os nagyfeszültségű hálózati összeköttetés megépítése lesz. Ezenkívül az ipari kapacitások kiszolgálása érdekében a Tatabányai Ipari Park környékén is zajlanak majd fejlesztések. 

A közép- és kisfeszültségen megvalósuló hálózati fejlesztéseket is előre tervezetten, folyamatosan végezzük. A háztartási méretű kiserőművek, amelyek döntő többségében napelemes rendszerek (Győr-Moson-Sopronban 17 ezer), összesen 171 ezer megawattóra áramot termelnek egy évben. Komárom-Esztergom vármegyében ezek száma jelenleg 8 ezer, éves kapacitása pedig 88 ezer MWh. 

Kedves Brigitta hozzátette: a megújuló energiára jelentős a lakossági igény. Az E.ON idén Győr-Moson-Sopronban havonta átlagosan 170, Komárom-Esztergomban pedig átlagosan 100 új háztartási kiserőművet kapcsolt az áramhálózatra. 

A társaság hálózatára nagy kapacitású, ipari méretű naperőművek is csatlakoznak a térségben. Ezek Győr-Moson-Sopronban 120 ezer, Komárom-Esztergomban 65 ezer MWh villamos energiát termelnek évente.

A következő években ezen a területen is jelentős kapacitásnövekedés várható az egész területen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában