kisalfold.hu podcast

2024.07.23. 07:05

Kincsekkel bővült az értéktár - Szeles Szabolcs alpolgármesterrel beszélgettünk

Immár 35 értéket számlál a Győri Értéktár, miután májusban újabb hét helyi különlegességnek adott zöld utat a bizottság, melynek elnökével, Szeles Szabolcs alpolgármesterrel beszélgettünk.

Barki Andrea

Szeles Szabolcs alpolgármester - Korábbi felvétel

A Stádel-gyár és Bedécs Gyula szellemi öröksége, a Hild-technikum győri szakképzésre, építészetre, építőiparra gyakorolt hatása, műemlékvédelmi, tehetséggondozó tevékenysége, a Dr. Sille István országos illemtanverseny, Kossuth győri kultuszának emlékei, Baross Gábor életműve és az emlékére készített műalkotások, valamint a ménfői Ecker-villa lettek a város szellemi értékei. 

Hallgassa meg!

– Az a kérdés, mit tekintünk mi magunk értéknek? – tette fel Szeles Szabolcs, az értéktárbizottság elnöke a költői kérdést. – Győr az értékek kimeríthetetlen tárháza, de csak azokat az elemeket tudjuk felvenni a lajstromba, amikről előterjesztés érkezik hozzánk. Ez nem egy mesebeli kincstár, ahova tárgyak kerülnek be, hanem egy lista. Azokat az értékeket várjuk, amelyek a győriséget, a győri karaktert mutatják meg agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, nemzetiséghez kapcsolódó témában, valamint sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás kategóriákban. A gyor.hu-n az értéktárbizottság oldalán fellelhetők, letölthetők azok a dokumentumok, amiket ki kell tölteni és be kell nyújtani – szögezte le az elnök. 

A bizottság egyrészt a közismert értékeket, másrészt az olyanokat várja, amelyek kevésbé ismertek a város lakói előtt. – Az anyagokat egységes egyedi, igényes arculattal, logóval, szlogennel, branddel jelentetjük meg. Elkészítettünk egy imázsfilmet, ami rövidesen megjelenik. Vannak tablóink, amelyekkel rendezvényeken, intézményekben népszerűsítjük az értéktárat, mert szeretnénk minél szélesebb körben ismertté tenni. Jó lenne minél több győrit elérni, hogy megismerjék az értékeinket és készítsenek ajánlást a továbbiakra – mondta Szeles Szabolcs. 

A 2022-ben elhunyt Bedécs Gyula szellemi öröksége is a megőrzendő győri értékek között van.  Fotó: archí

Az egyik újonnan felvett érték a kulturális örökség kategóriában Bedécs Gyula szellemi öröksége. Mint az értéktári ajánlás fogalmaz: Bedécs Gyula a győri Révai Miklós Gimnázium köztiszteletben álló egykori tanára, az I. világháborús hősök emlékezetének őrzője, számtalan jelentős történelmi témájú mű szerzője volt. Az általa elsősorban Olaszországba és Lengyelországba szervezett kegyeleti túrák ráirányították a magyar társadalom figyelmét katonáink hősies áldozatvállalására és emlékük ápolásának szükségességére. Művei között említhető Az Adriától a Kárpátokig útikönyvsorozat vagy az I. világháború emlékezete című kötet. Ezen művek ismertetik a Doberdó és Isonzó magyar helyszíneit, egyfajta útikönyvként szolgálnak mindazok számára, akik érdeklődnek a magyar világháborús emlékek iránt. Helyi értékeket összefoglaló műve is született Látnivalók Győr-Moson-Sopron megyében címmel, amelyben összefoglalva említi a megyei, a települési természeti értékeket és kulturális örökségeket, támogatva ezek megőrzését és méltó elismerését. Értékteremtő és -gondozó munkássága által kapcsolatot teremtett a (rég)múlt és a jelen között. Mindenki számára példamutató tevékenysége művei által a jövő nemzedéke számára is megismerhetővé és követendővé vált. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában