Szent Anna napi búcsú

2024.07.28. 15:46

Díszpolgárnak választották a búcsúzó szanyi polgármestert - fotók

Helyi kitüntetés, a Díszpolgár cím átadásával kezdődött Szanyban a Szent Annai napi, búcsúi szentmise vasárnap. Németh Gergely polgármesternek a Szany Nagyközség Díszpolgára címet adományozta a helyi képviselő-testület.

Cs. Kovács Attila

Díszpolgár lett Németh Gergely, Szany polgármestere.

Németh Gergely, a község polgármestere lett Szany legújabb díszpolgára. A helyi képviselő-testület közel két évtizedes polgármesteri munkájáért, közéleti tevékenységéért adományozta a Díszpolgár kitüntetést a községvezető részére. Az elismerést Széles Sándor vármegyei főispán adta át vasárnap délelőtt Szany búcsúi nagymiséje előtt, a Szent Anna kápolnánál. A szentmise főcelebránsa dr. Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke volt.

Díszpolgár lett a polgármester

"A Németh Gergely által elért eredmények mindannyiunk számára jól ismertek. Kapcsolati tőkéje felbecsülhetetlen érték volt a település fejlődésében. Elszántsága, teherbírása, józan ítélőképessége példája annak a hűségnek, amelyet hite és vallása szerint az igazság, az értékek, a felelősség oldalán nap mint nap teljesít" - hangzott a testületi döntés indoklása.

- Nem számítottam rá, de úgy érezte a képviselő-testület és mindazok, akik mögöttem álltak, hogy megérdemlem a díszpolgári címet, amit nagyon köszönök. Egész életemben igyekeztem a szanyi, Mező utcai Szabó Feri bácsi intelme szerint tenni a dolgomat. Feri bácsi azt mondta: Fiam, csak az igazat, mert egyszer meg is kell halni! Megpróbáltam így élni, hisz az igazság nem téveszti meg az embert-fogalmazott rövid beszédében Németh Gergely, aki az idei önkormányzati választáson nem indult, így tizennyolc év után távozik a tisztségből.

Búcsúzik a szanyi plébános

Németh Gergely az önkormányzat nevében ajándékot adott át Henczel Szabolcs szanyi plébánosnak, akit hat év után a megyéspüspök elhelyezett a faluból és Beled plébánosává nevezte ki. "Hat éve tevékenykedik lelkünk gyógyításáért, szeretnénk megköszönni neki munkáját. Szabolcs atya  felkészülten érkezett községünkbe.

Úgy jött ide, hogy tudta: az egyházi iskolához integrálni kell az óvodát. Lehet sorolni eredményeit. A Szent Anna kápolna megújítását, a keresztútépítését, a templom szentélyének felújítását, a dalárda, az énekkar összefogása, a plébánia újjáépítése. Szabolcs atya lelkében örökre ott marad a háromtornyú szanyi templom" - mondta.

Díszpolgár lett Németh Gergely, Szany polgármestere.

Mézes évek

Henczel Szabolcs válaszában kifejezte, hogy hat év nem hosszú idő, mert egy házasságban is a mézes éveket jelentik. "Én azért vagyok hálás Istennek, hogy nekem ezek a mézes évek jutottak Szanyból. Annak idején azért tudtam felkészült lenni Szanyból, mert a polgármester út eljött hozzám Sopronba és a szívem elé tárta a helyi feladatokat. Köszönöm a szanyiaknak a szeretet, amivel fogadtak és ugyanezt kérem, hogy az utódomat is ugyanezzel a szeretettel fogadják" - jegyezte meg.

Elvégzett munka

Széles Sándor főispán ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy mindig szívesen és emelkedett lélekkel érkezik Szanyba, mert tudja, hogy szeretetteljes emberek fogadják és várják. 

- Nagyon szívesen jövök, mert tisztelem és szeretem a rábaközi embereket, így a szanyiakat is. Istentől kapott képességeink birtokában vagyunk, amiket használni és fejleszteni kell. És nem elég meglelni és őrizgetni önmagunkban, hanem azokat használni kell. Sok-sok ember nagyszerű dolgokat álmodik és jó dolgokat akar véghez vinni, de kevesen vannak, akik hajlandók belefektetni azt a munkát, ami szükséges ahhoz, hogy mind az elvégzett munka, mind az ember nagyszerűvé váljon. Nagy öröm, hogy kedves barátom kapja meg a díszpolgári címet. Tőle sok bölcsességet tanultam, és azt az őszinte és nyílt szeretetet is nagyra becsülöm, amit mindig kimutat. De azt is kimutatja, ha hibát lát.

Sok településen azt mondják, hogy a leggazdagabb hely a temető. Mert ott vannak a remények és az álmok, amik soha nem valósultak meg. Ott vannak a meg nem írt könyvek, amiket soha nem írtak meg. Ott vannak a dalok, amiket soha nem énekeltek el. Ott vannak a gyógymódok, amiket soha nem találtak fel és mindezt azért, mert valakik féltek megtenni az első lépéseket. Szanyban ez nem így van, főleg nem a mai napon. Hiszem, hogy nagyon sok olyan ember van, aki nem félt megtenni az első lépést, akiktől mindannyian tanulhatunk. Mi is válhatunk Isten jó sáfárává, hiszen hisz bennünk. Felruházott bennünket ajándékokkal, ha átadjuk életünket, ő fogja kibontani ezt a csomagot és ki válhatunk a közösség számára ajándékká. Azért áldott meg bennünket, hogy áldássá válhassunk-osztotta meg gondolatait Széles Sándor.

Isten igéje szanyi környezetben 

Dr. Martos Levente Balázs a szentmisén arról beszélt, hogy különleges, szép, nagyszerű és felkavaró az Isten igéjét a szanyihoz hasonló környezetben hirdetni. "A Szent Anna kápolna mellett Isten az, aki letelepít bennünket és azt szeretné, hogy egy pillanatra engedjük, hogy a szava megérintsen, megbékítsen bennünket és új erőt adjon ahhoz, amihez erőre van szükségünk. Boldog a Ti szemetek, mert lát és a fületek, mert hall!. Jézus így szólt azon a napon, sok gyógyítás és tanítás után az őt kíváncsian hallgató tömeghez" - mondta.

Dr. Martos Levente Balázs. Fotó: Cs. K. A.

A szentmise végén a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes nyitotta meg a község világi búcsúját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában