100 óvári gazdász

2024.07.05. 14:01

Diplomaátadó ünnepség Mosonmagyaróváron, az Albert Kázmér Karon

Közel százan szereztek agrárvégzettséget a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. A diplomaátadó ünnepséget péntek délelőtt tartották meg, melyen beszédet mondott Nagy István agrárminiszter is.

Cs. Kovács Attila

Diplomaátadó ünnepséget tartottak pénteken a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. Csaknem száz, óvári gazdász diplomázott és vette át az diplomaátadón a végzettséget igazoló oklevelet. "Önök szeretett alma materünket olyan tudás birtokában hagyják el, amellyel a hazai élelmiszerlánc valamennyi egységében sikeresen el tudnak helyezkedni, mivel a talaj-, növény-, állat-, élelmiszer-, fogyasztó-, egészség témaköreiben átfogó és multidiszciplináris ismereteket kaptak"-bocsátotta útjukra fiatal kollégáit dr. Tóth Tamás, a kar dékánja.

Diplomaátadó
Dr. Tóth Tamás dékán a diplomaátadón. Fotó: Cs. Kovács Attila

Diplomaátadó Mosonmagyaróváron

Beszédében hangsúlyozta: az egyetem életében sok minden változik, de "a tradícióink és az óvári értékeink változatlanok, ennek megőrzésére és megtartására kérem önöket! Óvári gazdásznak lenni nem szakma, hanem egy életre szóló hivatás, ahogy azt az intézmény korábbi vezetői megfogalmazták" - mondta dr. Tóth Tamás.

Nagy István agrárminiszter, aki ezer szállal kötődik az Albert Kázmér Karhoz azzal kezdte beszédét, hogy a most agrárvégzettséget szerző gazdászok a jövő zálogát jelentik, hiszen minden, az ágazat előtt álló kihívásra az ő kezükben vannak a válaszok. 

- A ti munkátok gyümölcse lesz az, hogy a huszonegyedik század kihívásaira hogyan találtok megoldásokat, hiszen napjainkban a magyar mezőgazdaságnak, mondhatni, újjászületésének vagyunk szemtanúi. Az átalakulás által nyújtott lehetőségek kiaknázáshoz az alkalmazkodás a kulcs. A versenyképesség erősítéséhez ugyanis mindenkinek képesnek kell lennie az alkalmazkodásra, függetlenül a konkrét tevékenységétől és méretétől-hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzátette: a mosonmagyaróvári karon megszerezett tudásra nagy szükség van az agráriumban. "Ilyen alapra fel lehet építeni az újjászülető magyar, de az egész európai mezőgazdaságot is. Nem kevesebb, mint ez a munka vár rátok"-fogalmazott.

Ünnepélyes eskütétel az egyetemi jogarnál. Fotó: Cs. K. A.

A továbbiakban Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere fogadta a város tiszteletbeli polgáraivá a végzősöket. Átadták a hallgatói díjakat is: a Pro Auditoribus Díj arany minősítésében Horváth Gábor Zsolt, a kari hallgatói önkormányzat volt elnöke. Az egyetem Mintagazdasága elismerést a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság nyerte el. 

Dr. Tóth Tamás dékán végzős hallgatókat búcsúztató beszéde:

- „A jól elrendelt munka minden gyarapodás talpköve.” Széchenyi István ezen gondolataival szeretném Diplomaátadó Ünnepélyünket megkezdeni. Ezt az idézetet választotta két diplomázónk is a Precíziós Szakmérnökképzésben a projektmunkájuk bemutatásakor, mely kiválóan összefoglalja mindazt, amit ez a nap jelent számunkra. Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, mint elsőként alapított hazai agrárfelsőoktatási intézmény, ezidáig 8-9 gazdászgeneráció képzését biztosította, és a több mint két évszázados tradíciói az itt végzett óvári gazdászokat életük végéig elkíséri. A Kar 2016-ban csatlakozott a Széchenyi István Egyetemhez, és azóta rendkívül pozitív, a jövőképességet nagymértékben erősítő változások történtek, mutatva az egyetem vezetésének a kar fejlesztése iránti elkötelezettségét. A kar helyzete stabilizálódott, és hazai, illetve európai uniós, valamint egyetemi források bevonásával jelentős fejlesztések valósultak meg.

- A Kar kutatási témái jól kapcsolódnak a Széchenyi István Egyetem fókuszterületeihez (például IoT, mesterséges intelligencia, egészségipar, fenntarthatóság, automatizáció). Új tanszékek létrehozásával és a tradicionális tanszékek megerősítésével a mosonmagyaróvári Kar képzési-kutatási portfóliójának középpontjában ma már a legkorszerűbb precíziós technológiák, az agrárdigitalizáció, a környezetvédelem, a vidékfejlesztés, a fenntartható élelmiszer-alapanyag és élelmiszer termelés állnak. Az előzőekből következően a tradíció és az innováció (megújulás) gondolatának egyesítésével lehet csak az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar jelenét és jövőjét elképzelni. Tekintettel arra, hogy a Széchenyi István Egyetemnek a globális versenyben kell helytállnia, és egyben felzárkóznia a világ vezető intézményeihez, így a Mosonmagyaróvári Kar működése is csak ebben a nemzetközi megközelítésben képzelhető el, ami egyben meg is határozza a prioritási pontjait. Az elmúlt időszakban az egyik fő hangsúlyt a magyar és az idegen nyelvű képzési portfólió bővítésére helyeztük, így összesen 11 új BSc/MSc/mikrokredites képzést indítottunk. A Mikrokredites képzések közül meg kell említeni a „Mikrobiológiai laboráns”; „Infrastruktúra monitoring”; „Agrártérinformatikai és agrárdigitalizációs specialista”, az új szakirányú képzések közül a „Precíziós állattenyésztő és takarmányozási szakmérnök”, a „Hidrogénrendszerek szakmérnök/szakember”; „Dróntechnológiai szakmérnök és szakember” kialakítását és indítását. Mindezek mellett egy új alapképzési „Agrár- és üzleti digitalizáció” és két új mesterképzési „Agrárközgazdász”, „ESG- környezeti, társadalmi és irányítási szakember” szak létesítését és indítását kell megemlíteni, így például az ESG MSc 17 fővel indult el 2024 februárban és most szeptemberre 100 fölötti első helyes jelentkező van. Hálásan köszönöm a kar oktatóinak, kutatóinak és az Egyetem központi egységeinek a támogatását e téren!

- Új oktatási módszerek bevezetésével lehet biztosítani a hallgatók képzési előrehaladásának a támogatását és a lemorzsolódás csökkentését – ezt a cél szolgálja a saját infrastruktúrán (a pozsonyi úti Tangazdaságunkban a „Smart Farm”-on) megvalósuló, gyakorlatorientált, vállalati együttműködésekre épülő képzéseink erősítése. A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Kara éppen ezért kiemelt céljának tekinti ipari kapcsolatainak folyamatos bővítését. Az elmúlt egy évben számos hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripari céggel például CERES Holding Zrt., Caola Zrt., BONAFARM-csoport, AGOFERT-cégcsoport kötöttünk együttműködési és stratégiai megállapodást, melyek alapvető célja, hogy a képzési, tudományos és vállalkozói tevékenységünket erősítsük, a szabadalmak számát növeljük, a kutatási infrastruktúrát fejlesszük, valamint spin-off, és start-up cégeket hozzunk létre. Kollégáink az idei évben „Mikrobiológiai anyag és eljárás gyógynövényi hulladékok komposztálására” címmel szabadalmat szereztek, és mintaoltamat egy „Szántóföldi és kertészeti monitorozó berendezéssel”. A Kar oktató és kutatói számos kitüntetést kaptak az idei évben, Konkoly-Thege Sándor díjat, Eötvös József koszorút, az Év Állattenyésztője, a Jövő Agrárszakembere, Sófalvi Ferenc vándordíjat, hogy néhányat megemlítsek a jelentősebbek közül. Ez is jelzi a Kar kiemelt helyét a hazai agrár- és élelmiszeriparban, és a felsőoktatásban.

- A jövőben további jelentős fejlesztéseket tervezünk. A Széchenyi István Egyetem és a százszázalékos tulajdonában lévő Uni-Agro-Food Kft. összesen több mint 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Program keretében. Ennek révén az intézmény – amely a jelentős összeget 130 millió forint önerővel egészíti ki – oktatási, bemutatási és kutatási célból fejleszti mosonmagyaróvári Smart Farm tangazdaságát és tejfeldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját. Hálásan köszönöm az Alma Máterünkhöz ezer szállal kötődő Miniszter úr segítségét, továbbá a Városnak és intézményeinek, Polgármester és Alpolgármester Úrnak, Jegyző asszonynak a folyamatos támogatást, amely a Karnak igazi otthont és közösséget biztosít Mosonmagyaróváron.

Kedves Diplomájukat átvevő, a mai nappal az Óvári Gazdászok népes családjához tartozó Gazdászaink!

„Mindnyájan jártunk egyszer az Akadémián…

…Szép idő volt, jó idő volt, kár hogy elmúlt, jaj de kár”

Ahogy a bevezetőmben már említettem, „A jól elrendelt munka minden gyarapodás talpköve.” Önök a szeretett Alma Máterünket olyan tudás birtokában hagyják el, amellyel a hazai élelmiszerlánc valamennyi egységében sikeresen el tudnak helyezkedni, mivel a talaj-növény-állat-élelmiszer-fogyasztó-egészség témaköreiben átfogó és multidiszciplináris ismereteket kaptak. Kérem Önöket, hogy ezt a tudást folyamatosan bővítsék, és szolgálják a hazai fenntartható élelmiszeralapanyag- és termék előállítást, kiegészítve olyan kulcsismeretekkel mint pl. az adatok gyűjtését és feldolgozását összefogó digitalizáció, a rövid-ellátási láncok, a technológiai műveletek automatizálása és robotizálása, és a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása.

A Diplomaátadó Ünnepségünk menete az idei évben, mint a jelenlévők is tapasztalhatták, megváltozott, a fotózás és a tabló elkészítése mellett a talár viselése is emlékezetessé teszi ezt az ünnepi eseményt. Ez a módosítás azt a célt szolgálja, hogy még különlegesebbé és maradandóbbá tegyük a mosonmagyaróvári friss diplomásaink életében is ezt a jelentős napot! Habár a külsőségek tekintetében megváltoztunk, de a tradícióink és az óvári értékeink változatlanok, ennek megőrzésére és megtartására kérem Önöket! „Óvári Gazdásznak lenni nem szakma, hanem egy életre szóló hivatás” - ahogy azt az intézmény korábbi vezetői megfogalmazták. Ezen gondolatokkal engedem Önöket a saját útjukra és kívánok jó egészséget, szakmai sikereket, és a magánéletükben családi boldogságot és békességet!

VIVAT AKADÉMIA! Éljenek nagyszerű hallgatói, kiváló oktatói, kutatói és dolgozói!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában