Szezon 2024

2024.07.28. 07:07

Rangos díjakat nyertek az új hajók - Népszerűek az Észak-Komáromban gyártott katamaránok és kompok a Balatonon - fotók

Tavaly nyáron kalandos körülmények között utaztak a Balatonra a Tomaj, a Balaton, a Tihany és a Szántód névre keresztelt hajók. A két kompot és két katamaránt az észak-komáromi hajógyárban építették, majd a Dunán és a Sió-csatornán át vontatták Siófokig. A négy új szerzemény az idei hajózási szezon elején állt munkába. Rengetegen teszik próbára a népszerű új hajókat, amelyek most nemzetközi designdíjat nyertek.

Szeghalmi Balázs
  • A több mint hatmilliárd forintos állami támogatásból megvalósult, történelmi léptékű fejlesztés eredményeként idén nemcsak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajóit vehették birtokba a tópart lakói és a térségbe látogató vendégek.
  • A negyven éve nem látott flottafejlesztés minőségi ugrást jelent a balatoni hajózásban.

Rövid időn belül két díj

Az esztétikus kialakítású és a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő négy új hajó alig néhány hónappal forgalomba állítása után máris rangos nemzetközi elismeréseket vívott ki. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) flottájának büszkeségei a világ legrangosabb designdíját, a Red Dot Design Awardot, valamint a neves nemzetközi iF Design díját érdemelték ki.

A Red Dot Design Award a világ egyik legrangosabb nemzetközi designdíja, amelyet az ipari formatervezés kiválóságai nyerhetnek el. A verseny közel 70 éves múltra tekint vissza, és azóta minden évben számos termék, projekt és koncepció nyeri el ezt a rangos elismerést, melyet idén termékdesign kategóriában a Bahart új hajói is kiérdemeltek.

Az iF – International Forum Design által 1953-ban alapított díj szintén a világ egyik legfontosabb designelismerésének számít, melynek díjazottjai nemcsak nemzetközi elismerésben részesülnek, hanem munkáikat bemutatják az iF World Design Guide-ban, valamint az iF Design-kiállításokon is. A nyerteseket kiemelkedő designminőségük és innovációjuk alapján választják ki, melyek közé idén a Bahart hajói is bekerültek.

Modern megjelenés

Az észak-komáromi hajógyárban épített két új katamarán és a két új komp is megkapta mindkét elismerést, melyet az utaskényelem, a nagy kapacitás, a fenntarthatóság, valamint a biztonságosság szempontjából is kiemelkedő működésüknek, valamint üzemanyag-hatékonyságuknak köszönhetnek. Emellett a hajók modern megjelenése és funkcionalitása is nagyban hozzájárult a díj elnyeréséhez.

„A 40 éve nem látott flottafejlesztés minőségi ugrást jelent a balatoni hajózásban. Mindkét rangos díj egyúttal tovább erősíti elkötelezettségünket a fenntartható, biztonságos és magas színvonalú hajózás iránt. A modern, tágas és környezetbarát hajóknak is köszönhető, hogy kiemelt az érdeklődés a Bahart szolgáltatásai iránt, ezt az idei forgalmi adatok is megerősítik. Az év eddigi részében már több mint 150 ezerrel többen vették igénybe a járatokat, mint a tavalyi év azonos időszakában” – nyilatkozta Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója.

Zöld szempontok

A két új komp és katamarán jelentős mértékben csökkenti a Balaton környezeti terhelését is, hiszen mindegyik a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő, alacsony károsanyag- kibocsátású motorokkal rendelkezik, ami egyedülálló a régióban. A sűrűbb menetrendnek és a gyorsabb átkelésnek köszönhetően pedig csökkenhet a gépjárműforgalom is a Balaton körül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában