Ez történt

2024.06.28. 12:11

Erről írtunk 10 éve - Mesékkel varázsolnak, kutyákkal fejlesztenek

Erről írtunk 60, 30 és 10 éve a Kisalföld napilap hasábjain június 28-án.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld archívum

Fotó: Divósné Varga Henrietta

60 éve Hangulatos megnyitó 

A soproni ünnepi hetek első eseménye a péntek délelőtti lottóhúzás volt. Zsúfolásig megtelt az Ady Endre Művelődési Ház nagyterme, amikor Horváth Imréné, a városi tanács vb. művelődésügyi osztályának vezetője megnyitotta az ünnepséget. Előtte a megyei ruházati kiskereskedelmi vállalat hangulatos ruhabemutatót rendezett. A nap folyamán a magyar televízió készített felvételeket, a többi között a Beloiannisz téren, a Cézár-házban,és megörökítette a Lenin körút elején a nemzetek zászlóit is. Az ENSZ zászlója indítja a zászlósort és abc sorrendben valamennyi nemzet zászlaja felsorakozik, melyeknek fiai várhatók lesznek az ünnepi hetek idején. Este a Beloiannisz téren az Idegenforgalmi Hivatal rendezésében került sor a megnyitó ünnepségre. Sopronban még nem látott fényhatásokkal tette emlékezetessé az ünnepséget. Az ősi Tűztorony, a Szentháromságszobor, a 13. században épült gótikus templom, a járási és városi tanácsházak, a Lackner-ház, a Storno-ház fényárban úsztak. Felejthetetlen látvány volt a fény és árnyék művészi változatossága. Még sötét volt a tér, amikor négy harsonás jelezte az ünnepi hetek nyitását. Ezt követően Erdély Sándor, a városi tanács Vb. elnöke mondott ünnepi beszédet.„Sopron címerében a nyitott kapu jelkép: szívesen látunk minden vendéget, aki jóindulattal érkezik hozzánk” —mondotta egyebek között. A beszéd után a Himnusz csendült fel, majd az Ifjúsági Fallalla Kórus énekelt a Lackner-ház erkélyéről. A fiatal énekkar Párdányi Judit művészi vezetésével nagy sikert aratott. Ezután a Városi Tanács Fúvószenekara a 16. századbeli toronyzenét játszotta a Tűztorony erkélyéről. Nagy tetszéssel fogadta a sok száz főnyi közönség a Kisipari Szövetkezetek Énekkarának műsorát. A nyitó hangversenyt végül a fúvószenekar fejezte be három műsorszámmal Monostori Ferenc karnagy vezetésével. A megjelentek véleménye szerint még sohasem sikerült ily szépen az ünnepi heteket nyitó hangverseny, és érdemes gondolkozni azon,hogy az ünnepi hetek ideje alatt megismételjék a rendezvényt.
 

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum

30 éve Az üvegfestészet csodái 

A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatának egyik különlegességeként könyvelhető el a Mohay Üvegfestészeti Stúdió kiállítása, amely a bencés templom káptalantermében látható. Az 1873-ban alapított stúdió máig az egyetlen folyamatosan működő üvegfestészeti műhely Magyarországon, amelynek tagjai - Németh Márta üvegtervező képzőművésznek és ifj. Mohay Attila üvegfestő restaurátornak köszönhetően - egyidejűleg foglalkoznak tervezéssel, kivitelezéssel és restaurálással. Mostani kiállításukon kizárólag helyreállítási és restaurálási munkák láthatók, amelyek kivétel nélkül 100 évesnél régebbi alkotások. A soproni káptalanteremben látható tárlat annak a programnak a része, amelyet a stúdió az egyházművészet e sajátos és elhanyagolt ágának továbbéléséért, a tradicionális üvegfestészet generációk óta féltve őrzött értékének továbbadásáért indított. Az alkotók tudatosan választották Sopront a kiállítás helyszínéül, hogy kezdeményezzék egy üvegfestészettel foglalkozó fórum létrejöttét egy olyan városban és régióban, ahol ennek egyedülálló hagyományai vannak. A tárlat azért jelent különleges élményt a látogatók számára, mert a szemet gyönyörködtető ablaküvegek mellett a restaurálások alapjául szolgáló korabeli műhelyrajzokat is megcsodálhatjuk. A rendezés (válogatás) egyik szempontja egyébként az volt, hogy a csodálatos középkori gótikus épületben - ahol leginkább otthonra talál ez a műfaj - a környezettel harmonizáló darabok kerüljenek bemutatásra. Bár a két alkotó egymástól jelentősen eltérő egyéniség,közös munkájukat mégis a harmónia jellemzi. Ifj. Mohay Attila a német tradíciókon nevelkedett, Németh Mártára ezzel szemben a francia klasszikus üvegművesség hatott inkább, így a fegyelmezettebb,statikusabb karakter és az improvizatívabb, dinamikusabb karakter jól kiegészíti és gazdagítja egymást a közös munkák során. Mindketten a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdték pályafutásukat. Ifj. Mohay Attila legfőbb tanítójának édesapját és azokat a mestereket tartja, akiknek munkájával már gyermekkorában apja műhelyében találkozott. Németh Márta- aki Szentiványi Lajost, Kokas Ignácot és Gács Györgyöt vallja mesterének - a Képzőművészeti Főiskola elvégzése óta csaknem kizárólag murális (fali) művészetekkel foglalkozik. Húsz éve folyamatos munkakapcsolatban áll a Mohay-üvegműhely legifjabb tagjával. A Mohay Üvegfestészeti Stúdió - a tervek szerint - a közeljövőben a káptalanteremmel szemben található Bányászati Múzeum termeiben folytatja a szakrális munkák mellett a világi emlékek bemutatását.

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum


10 éve Mesékkel varázsolnak, kutyákkal fejlesztenek 

A mese olyan erővel hatott a gyerekekre, hogy még a súlyos értelmi sérültek is szájtátva figyeltek, a kutyaterápia pedig szó szerint lábra állította a mozgásukban akadályozottakat, miközben egy percre sem szűnt meg a széles mosoly. A Rotary Club Sopron - folytatva a Kisalföld szeretetakcióját - terápiákat támogat a Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthonában. - Bíztam benne, hogy a klub elnöki tisztségét betöltve a rendelkezésemre álló egy esztendőben tenni tudok ember és állat viszonyának javításáért. A lehetőségek után kutatva bukkantam a Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítványra. Szakembereik a jövőben támogatásunkkal fejlesztik a Tómalom utcai gyermekotthon lakóit - mondta el dr. Csoba Sándor. A Rotary Club Sopron soros elnöke ezzel a segítséggel csatlakozott a Kisalföld szeretetakciójához. Hagyományos báljuk bevételéből és a téli jótékonysági forraltbor-árusításból támogatták az intézmény gyermeknapi meseterápiás foglalkozását is. Hajdú Ildikó meseterapeuta előadása annyira magával ragadta az otthon lakóinak figyelmét, hogy mocorogni is elfelejtettek. Még a súlyos értelmi sérültek figyelmét is felkeltette, sőt, ami nagy szó: le is kötötte. Csak kicsit volt másként a kutyaterápián, a figyelem ezúttal is teljes volt, a lelkesedés szintén, ezúttal azonban együtt lehetett, sőt, kellett mozogni a négylábú segítőkkel és kiképzőikkel. Schröter Anita Lizával és Hanzséros Mária Zola nevű kutyájával nemcsak a sérült gyerekek és felnőttek érdeklődését váltotta ki, hanem gondolkodásra, mozgásra és a feladatok végrehajtására is ösztönzött. Kicsik és nagyok úgy oldották meg az állatokkal együtt a feladatokat, hogy észre sem vették, hiszen mindvégig az okos és fegyelmezett négylábúakra figyeltek. A széles mosolyok, az önfeledt kacagások és tapsok megerősítették az intézmény és a támogató elhatározását arról, hogy a terápiát folytatni kell!

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában