Együtt maradnának

2023.10.26. 07:12

Anyagi segítséget kér a Waldorf-iskola Sopronban

Szülők, cégek, vállalkozások és jóakarók segítségét kéri a soproni Csillagrét Waldorf-iskola. „30.000 ember 1000 forintja” címmel kampányt indítottak, hogy biztosítani tudják a működésüket: 57 gyerek, 42 család és 12 pedagógus sorsa a tét.

Bódvai Ildikó

A gyermekek szeretnének együtt maradni barátaikkal, tanáraikkal. Fotó: Kedves-Kukoda Zsuzsanna

Most éli legnehezebb időszakát az iskola, hiszen a további működése hamarosan lehetetlenné válik. Talán még nincs késő, hogy segítséget kérjünk. 2016-ban hoztuk létre ezt az iskolát, amely sok-sok örömöt és sok-sok nehézséget hordozott ez idáig magában

– kezdte Kedves-Kukoda Zsuzsanna, az iskolát fenntartó Jövő Forrása Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki maga is waldorfos szülő. 

– Most ötvenhét gyerek, negyvenkét család és tizenkét pedagógus sorsa a tét. A kampányunk sikerétől függ, hogy tudjuk-e folytatni azt az oktatást, amit megálmodtunk, elképzeltünk. Évről évre egyre nehezebbé vált alternatív oktatási intézményként fennmaradni Magyarországon, Sopronban, de mi küzdünk, mert szívügyünk ez az oktatási forma. Jelenleg ott tartunk, hogy harmincezer ember ezer forintja segítene abban, hogy az éves költségvetésünk fenntartható legyen. Ehhez kérünk segítséget szülőktől, cégektől, vállalkozásoktól és jóakaróktól – folytatta Zsuzsanna. 

– Sajnos két évvel ezelőtt egy ellenőrzés kapcsán az ügyintéző azt állapította meg, hogy az az adományozási szerződés, amit évek óta használunk mi is, mások is, nem megfelelő, mert azt sejteti, sugallja, hogy elküldjük azokat a családokat, amelyek anyagi okok miatt nem tudnak tovább nálunk maradni. Ezzel ellentétben viszont nálunk sosem volt ilyenre példa, hiszen fontos alapelv, hogy anyagi okok miatt senki ne záródjon ki abból az ideológiából, amit Rudolf Steiner hagyott ránk. Bíróságra kellett mennünk, ahol az ügyintézőnek adtak igazat. Ennek következtében az iskolánk fenntartója gyakorlatilag tönkrement – világította meg az okokat Kedves-Kukoda Zsuzsanna. 

– Szerencsére volt egy másik fenntartó, aki – ismerve az előzményeket – lehetőséget adott arra, hogy ne kelljen bezárnunk, folytathassuk a gyermekek oktatását. Ez az átállás azonban jelentős mínuszt eredményezett, négy hónapig nem érkezett állami normatív támogatás. Most úgy néz ki, utólag átutalnak három hónapnyi támogatást, de ezzel nem vagyunk ki a vízből, segítségre van szükségünk, hogy a gyermekeknek ne kelljen elköszönni a megszokott és szívből szeretett barátaiktól, tanáraiktól.

Az iskola elindította kampányát „30.000 ember 1000 forintja” címmel. A felajánlást a Jövő Forrása Alapítvány számlájára várják, ők az új fenntartók. Számlaszám: 16200223-10137325, a közlemény rovatba oda kell írni: Adomány. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában