2023.03.09. 11:48
Huszonegy pincészet több mint száz tételét lehetett kóstolni Neszmélyen
Finom nedűket ízlelgettek az elmúlt hétvégén a már hagyományos tatai Tavaszi Kvaterkán. Jó ötletnek bizonyult a a Neszmélyi Borút Egyesület kezdeményezése hat évvel ezelőtt, hogy a finom borokat a szakemberek egymásnak, valamint az érdeklődőknek is bemutathatják a rendezvényen. Idén a Neszmélyi borvidék 21 borászának és pincészetének több mint száz tételét kóstolhatták meg a vendégek. A kétnapos rendezvénynek ezúttal is a XVIII. században épült Esterházy Pezsgőgyár ódon épülete adott otthont.
A kétnapos kötetlen borkóstolón a Neszmélyi borvidék 21 pincészetének több mint száz nedűjét ismerhették meg jó hangulatú beszélgetések keretében a rendezvény látogatói. Fotók: Kiss T. József
A kötetlen kóstolón a borvidék 21 pincészetének 100 feletti tételét ismerhették meg a látogatók. A friss, 2022-es borok mellett korábbi évjáratok termését is. A nedűk előzetes minősítésen estek át, garantálva, hogy csak a legjobbak kerülhessenek a közönség elé. Nagy részük továbbra is illatos, könnyed, friss ital volt, de megjelentek az érlelt, hordós fehér fajták is, mint például a chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling, pinot blanc, szürkebarát, zöld veltelini, furmint és juhfark. Néhány pincészet kísérletezik spontán erjesztéssel, natúr borokkal és a szőlő organikus művelésével is” – tudtuk meg a Tavaszi Kvaterkát rendező Neszmélyi Borút Egyesület titkárától, Izing Lászlótól. Mint mondta: elégedettek lehetnek, egyre népszerűbb a Neszmélyi borvidék sétáló borkóstolója. A tavalyi év az aszály miatt nem volt könnyű, ennek ellenére sok jó bor született.
– Az érdeklődők bővebben tájékozódhattak a Neszmélyi Borút Egyesület „Tájban élő ember” projektje során létrejött látogatóközpontokról és a pezsgőgyárról is. A kijelölt borút a Neszmélyi borvidék központi részét szeli át – tette hozzá Izing László.
A rendezvényen a két nap alatt mintegy hatszáz látogató vett részt. Sokan jókat beszélgetve megálltak egy-egy szóra, egy kis borra.
Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője ezúttal nem politikusi minőségében érkezett a programra. Szőlőültetvénye van a közelben, borászkodik ő is, elhozta palackba zárt finom nedűit. Mint mondta, leginkább az alkalomhoz, illetve az aktuális ételhez választja ki a megfelelő bort.
Borászatok
A kétnapos program résztvevői: Augustin Kft. – Kristály Imperial Borászat, Bősze Pincészet, Czéh Pince, Fülöp Pince, Hauzer Pincészet, Hilltop Neszmély Borászat és Kamocsay Prémium Borok, Horváth Családi Pincé- szet, Kisbaka Családi Borbirtok, Kősziklás Borászat, N3 Borműhely, Nyitnikék Pincészet, Petőcz Pincészet, PlaceBor Szőlőbirtok, Rábai Katalin Borászat, Simecz Pince, Stróbl Borház, Szivek Pince, Szöllősi Pincészet, Turay Családi Pin- cészet, Wéber Családi Pince.