Legrégebbi 30 éves

2024.07.23. 12:01

Holttestek azonosítatlanul Győr-Moson-Sopronban - Máig nem tudják 21 halottról, kik lehetnek

A rendőrök nemcsak bűnözőket vagy lopott kocsikat keresnek, számos más dolog miatt is kérik az emberek segítségét. Ilyen az ismeretlen holttestek azonosítása is. Hogy időnként egy-egy hulla előkerül, sajnos nem ritka, az azonban igen, hogy nem lehet tudni, ki a megtalált áldozat.

Simon Roberta

Szinte napra pontosan egy éve történt, hogy Győrszentivánon, a Mosoni-Duna partján holttestre bukkantak az arra járók. Akkor sok mindent nem lehetett tudni az ügyről, a rendőrség is csak annyit árult el: július 21-én Győrszentiván-Kertváros külterületén, a Mosoni-Dunában talált ismeretlen holttest nemét, életkorát sem tudták megállapítani, de tart a vizsgálat. Idegenkezűség, bűncselekmény gyanúja nem merült fel, így az ügyet közigazgatási eljárás keretében vizsgálták. Azóta sikerült lezárni az ügyet, kiderült, hogy az elhunyt férfit korábban eltűnt személyként azonosították.

A hatóságok munkáját nagyban nehezíti az azonosításkor, hogy mennyi idő telik el a halál beállta és a holttest megtalálása között. Fotó: Donka Ferenc

Győr-Moson-Sopronban jelenleg 21 körözési eljárás van folyamatban ismeretlen holttest kilétének megállapítására. Közülük is a legrégebbit 1994. április 11-én találták meg Győrben. Idén ez idáig két ismeretlen holttest miatt indult eljárás, ami jelenleg is tart. A többi holttest esetében az elhunytak kilétét sikeresen állapították meg. 

Párhuzamos eljárások 

A rendőrség adatai szerint a Kisalföldön 2020-ban nem volt olyan eset, ahol ne tudták volna azonosítani az elhunyt személyt, míg 2021-ben ez a szám 6-ra ugrott. 2022-ben 3, tavaly 4 ismeretlen emberi testet találtak a vármegyében. A holttestek döntő többsége férfi. 

Idén is több holttest miatt kellett intézkedniük a rendőröknek Győr-Moson-Sopronban, azonban eddig csak két esetben nem sikerült azonosítani az elhunyt személyeket. Fotó: Illusztráció

– Ismeretlen holttest megtalálása esetén két párhuzamos eljárás indul a helyileg illetékes rendőrkapitányságon. Általános közigazgatási hatósági, úgynevezett rendkívüli haláleseti eljárást indítunk, melynek célja a halál okának, módjának és időpontjának megállapítása. Az általános eljárásrend szerint a hatósági boncolást követően döntést hoznak a temetés engedélyezéséről. Majd a hatóság a holttest köztemetéséről az illetékes önkormányzat útján intézkedik – tájékoztatta a Kisalföldet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

– A másik eljárás az ismeretlen holttest azonosítását szolgáló körözési eljárás, mely a holttest azonosításáig, de leg- alább 90 évig tart – fűzték hozzá. A holttest azonosítását nagyban nehezítik az azt ért környezeti hatások és egyéb mechanizmusok, valamint a halál bekövetkezése és a holttest megtalálása között eltelt idő. Ezért a helyszíni és halottszemle, illetve az eljárás lefolytatásának szabályai rendkívül szigorúak – hangsúlyozta a vármegyei rendőrség. 

TI_20240531_Emberölés Hajdúszoboszlón_HAON (19)
Szigorú szabályoknak kell megfelelni egy holttest azonosításakor. Fotó: Tóth Imre

Tetoválás és DNS 

– A szemle alkalmával a rend- őrség rögzíti a holttest méreteit, műtéti hegeit és egyéb azonosítására szolgáló különös ismertetőjeleit, valamint a fogstátuszát, ujjlenyomatát és a DNS-hez szükséges mintáját. Utóbbi – a tudomány fejlődésének köszönhetően – számos esetben eredményezi a személy kilétének megállapítását – sorolta a helyi hatóság.

Mindezeken túl a rendőrség a holttesteket összeveti az eltűnt személyek országos, illetve indokolt esetben a külföldi hatóságok nyilvántartásával is. Az azonosítás során tehát a nehézséget az okozza, hogy mennyi idő telik el a halál bekövetkezte és a holttest megtalálása között attól függően, hogy a személy vízben vagy szárazföldön hunyt el. A bomlás lassabb, ha kevésbé nyirkos helyen fekszik. 

Számos máig rejtélyes haláleset vár megoldásra a térségben. Fotó: Illusztráció

Máig nem tudják, ki akasztotta fel magát 

A rendőrség honlapján található ismeretlen holttest körözési listát böngészve számos érdekes esetet és leírást olvasni. Van, akit lőtt sebbel találtak, de a Csornai járásban 1997. március 27-én talált két hullát se tudták a mai napig azonosítani. Ami mégis kitűnik mind közül, az egy mosonmagyaróvári ismeretlen férfi holtteste. A személy a fennálló adatok szerint 2016 őszén felakasztotta magát. – A körözést azért nem vontuk vissza, mert az elhunyt személy kilétét egyelőre nem sikerült megállapítani. A halál- esettel kapcsolatban egyértelműen rögzítette a hatóság az öngyilkosság tényét, amely azonban nem befolyásolja a körözési eljárás folytatását – válaszolta kérdésünkre a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában